fb

Heb jij wel eens nagedacht over jouw motieven in je werk: de beweegredenen waarom jij werkt? Vaak denken we daar helemaal niet over na, dat deed ik zelf ook niet. Maar het is heel interessant én belangrijk om bij stil te staan. Zo kan het zijn dat jij graag creatief en vernieuwend bent in je werk. Of is jouw drijvende factor dat je een betekenisvolle bijdrage wilt leveren. Of zijn zelfstandigheid en onafhankelijkheid voor jou belangrijk. Of de materiele beloning zodat je leuke dingen kunt doen zoals op vakantie gaan.

Het is niet alleen leuk om inzicht te krijgen in jouw loopbaanmotieven en zo te weten waar de motivatie voor jou zit. Het is ook verhelderend omdat het kan verklaren waarom je niet op je plek of in de juiste functie zit. Als je jouw belangrijkste motieven niet terugvindt in jouw werk dan is het logisch dat dat gaat wringen. En als je niet goed weet waar jouw hart ligt in jouw werk dan kan het ontdekken van jouw loopbaan motieven je al een deel van je inzicht geven. In mijn trajecten gaat 1 opdracht altijd over deze motieven. Klanten vinden het vaak een leuke opdracht waarin aan de hand van allerlei vragen, jouw motieven duidelijk worden. Zodat je weet wat jouw werk voor jou echt moet hebben om jou voldoening te geven.

Naast jouw motieven zijn ook jouw waarden heel belangrijk in jouw werk. Nu zul je misschien denken: mijn waarden? Ja we hebben allemaal waarden die voor ons belangrijk zijn in ons werk. En als je kijkt naar jouw top 5 van jouw waarden dan kun jij bijna zeker stellen dat dit rijtje uniek is. Bijna niemand heeft dezelfde top 5 van waarden die belangrijk zijn. En ook die waarden zijn van groot belang in jouw werk want elke organisatie heeft ook waarden die voor hen belangrijk zijn. En wanneer past werk nou het beste bij je? Als de waarden van jouw werkgever zoveel mogelijk overeen komen met die van jouzelf.

Een voorbeeld: stel dat eerlijkheid een belangrijke waarde voor jou is en je werkt in een organisatie die niet zo transparant is, waar de cultuur van een wat politieke aard is. Dan kan het zijn dat dat voor jou echt schuurt, dat dat onprettig voelt maar dat je er niet goed je vinger op kunt leggen waar hem dat in zit. Of als een van jouw belangrijkste waarden bijvoorbeeld resultaatgericht werken is, maar de organisatie heeft een heel andere top 5 van waarden waar resultaatgericht werken niet voorkomt, dan kan dat heel onbevredigend en zelfs remmend voor jou werken.

Dus zit jij niet op je plek in je werk? Dan kan inzicht krijgen in jouw loopbaanmotieven en waarden je helpen in kaart te brengen waar de oorzaak precies ligt van het feit dat je ongelukkig bent in je werk. De vraag is daarom: wat zijn jouw motieven en waarden, ben jij je er bewust van wat die van jou zijn?

En wil je dat ik eens met je meedenk? In maart stel ik weer 3 gratis loopbaansessies beschikbaar voor diegenen waar ik nog niet eerder mee heb gewerkt. Is het voor jou tijd om die stap nu te zetten? Meld je aan voor 4 maart door deze mail te replyen. Onder de aanmeldingen geef ik 3 sessies weg, deze mensen ontvangen vrijdag 5 maart bericht van mij. En ook wanneer je niet bij de gelukkigen hoort, krijg je uiteraard bericht.