fb

Vorige maand was ik met mijn man naar Keukenhof. Ik ben dol op bloemen, hou van de vrolijke kleuren, ik vind het echt prachtig daar!

En wat ik helemaal niet wist en waar mijn mond van open viel: er zijn 7 miljoen bollen geplant die ALLEMAAL met de hand in de grond zijn gestopt, 15 cm diep. Wat een klus!

We liepen door de prachtige bloemenzee en wat ons de hele dag opviel is dat echt elke medewerker waar we contact mee hadden, vrolijk en klantgericht was.

🔷Bij de ingang werd ons ticket gescand door 2 hartelijk dames die elke bezoeker enthousiast heel veel plezier wensten
🔷direct na de ingang wachtte een man ons op die ons groette en opgewekt vroeg of we misschien vragen hadden
🔷het was heerlijk weer en er was een plekje op het terras vrij, een goed moment voor koffie. Bij het koffietentje vroeg ik om slagroom op de koffie (guilty pleasure, mag heel soms van mezelf). En ondanks de rij peuterde ze met alle geduld het dopje van een nieuwe bus en kreeg ik een extra dot slagroom en een vrolijke “fijne dag vandaag”
🔷in het souvenir winkeltje (we wilden een koelkast magneet, lang verhaal, maar is onze traditie) stonden we in een flinke file. Ik zou me opgejaagd voelen met zo’n rij voor me maar nee, ook hier waren beide dames even aardig
🔷in het park liepen we 2 medewerkers van Keukenhof tegemoet, ik vermoed 2 van de vele tuinmannen. Zij groetten ons, tussen al die tig bezoekers. Ik was gewoon verbaasd, zouden ze ál die mensen in het park groeten?
🔷bij het weggaan hielden 2 vrolijke “klaar-overs” het verkeer tegen om mensen te laten oversteken. Ook zij maakten contact met mensen, maakten grapjes, wensten mensen een fijne verdere dag.

Ik vermoed dat Keukenhof selecteert op een bepaald type mens en bepaalde kwaliteiten. En dat ze hun mensen meegeven, trainen etc hoe belangrijk het is om opgewekt en klantvriendelijk te zijn.

Maar ik denk dat een grote factor is dat de medewerkers die wij ontmoet hebben, ervan houden om contact te hebben met mensen en bezoekers graag een leuke dag bezorgen. En dat ze houden van hun werk.

Om zoveel mensen elke dag weer te woord te staan, te helpen, van eten/drinken te voorzien. En dat met zoveel enthousiasme en vriendelijkheid te doen. Zo ziet het er in mijn ogen uit als je van je werk houdt, als je doet waar je hart ligt💙 En dat gun ik jou ook!

Daar zit voor mij een kern van ingrediënten die bepalen of jij plezier hebt in jouw werk.

Als jouw werk de voor jou juiste ingrediënten bevat waardoor jij jouw werk leuk vindt, dan voelt het veel minder als werk.

Ik had zelf afgelopen 2 weken vakantie waar ik erg van heb genoten. We zijn de eerste week naar de Elzas geweest (een dikke aanrader!) en afgelopen week nog een week thuis en een weekendje Zeeland, lekker uitgewaaid op het strand bij windkracht 6.

En hoewel ik prima nog een week vakantie had willen hebben, had ik echt zin om maandag weer aan het werk te gaan. Mijn week begon met een masterclass geven, wat ik heerlijk vind om te doen omdat ik met al die tips mensen op weg kan helpen.

De andere dagen had ik verschillende 1-op-1 coaching gesprekken en 2 bijeenkomsten van 2 groepstrajecten. Ik keek op zondagavond naar mijn werkweek en zag wie ik allemaal zou gaan spreken en ik werd er echt blij van, had er helemaal zin in.

Het is voor jou misschien lastig voor te stellen dat je werk zo leuk kan zijn dat het niet echt als werk voelt, als jij niet op je plek zit nu. Maar het kan echt. En het is zelfs de bedoeling vind ik.

Voor veel mensen is dat werk doen dat van betekenis is, een baan met zingeving. Dat kan zijn iets voor mensen betekenen, of voor dieren, de aardbol, het milieu, de natuur, een goed doel of anders.

Wil jij graag iets voor mensen betekenen? Maar vind je het lastig te bepalen wat dan en voor wie? En op wat voor manier? Dat vind ik heel begrijpelijk, er zijn ook heel veel banen waarin je iets voor mensen kunt betekenen.

Het kan helpen om jezelf dan deze vragen te stellen: met wat voor soort vraag zou je mensen willen helpen? Hoe licht of zwaar mag het onderwerp zijn waar je hen mee helpt?

Met welke doelgroep, leeftijdsgroep etc zou je willen werken? Wat mag het onderwerp zijn? Wil je rechtstreeks met mensen werken en/of wil je in een organisatie werken die met mensen werkt?
Ik nam een podcast op met tips om hierover na te denken, het is nr 22, je kunt hem hier luisteren: naar de podcast

En misschien werk je helemaal niet graag met mensen, dat kan uiteraard ook.
Werkplezier geldt voor jou specifiek op jouw eigen manier, met de ingrediënten die voor jou belangrijk zijn. En dat mag en kan alles zijn.

Het kan helpen om je antennes uit te zetten en naar alles om je heen te kijken vanuit de gedachte: lijkt dit mij leuk? En dat te gaan verzamelen, waarbij het beter is om de nadruk te leggen op wat je wel aanspreekt i.p.v. wat niet. En waarbij het beter is om te kijken naar waar jij blij van wordt i.p.v. goed in bent.

Want in dat waar jij blij van wordt, zit de meest waardevolle informatie.

Hartelijke groeten, Francis

Kalender:
📅 bekijk hier wanneer de volgende gratis online masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk” is
📅 op 19 juni 2024 start een volgende groep in het groepstraject “volg je hart in je werk” meer lezen kan hier
📅 elke maand zijn er 2 plekken vrij voor het 1-op-1 traject. Meer lezen kan hier
📅 de masterclass “meer werkgeluk met jouw kwaliteiten” kun je hier downloaden en kijken wanneer jij dat wilt
📅 de masterclass “succesvol solliciteren: tips en meest gemaakte fouten kun je hier downloaden en ook bekijken wanneer jij wilt