fb

Ik zag onlangs op tv een arts die op de IC werkt en vertelde dat hij op zijn 6e al wist dat hij arts wilde worden. Lijkt me geweldig als je altijd al wist wat je wilde gaan doen en je daar ook vanaf het begin van je opleiding op hebt kunnen richten. Maar die “luxe” is maar voor weinig mensen weggelegd. De meeste mensen weten dat niet al hun hele leven en voor veel mensen is onduidelijk wat ze nu het liefst willen doen.

De vraag: waar word ik nou precies blij van, komt voor veel mensen op hun pad als ze ergens tussen de (laat ik de marge wat breed houden) 35 en de 55 zijn. Je krijgt meer tijd voor jezelf, kinderen zijn al wat ouder, er komt een dosis levenservaring en zelfkennis om de hoek kijken en het is toch een fase of tijd in je leven waarop je de balans op meerdere fronten opmaakt: word ik hier nu eigenlijk gelukkig van? Ik las laatst zelfs dat ook de natuur daar een handje in helpt: doordat allerlei stofjes en hormonen in ons veranderen naarmate we ouder worden, veranderen ook onze wensen, gaan we andere dingen belangrijk vinden, hebben we minder behoefte om ons te bewijzen en kijken we wat meer op een afstandje naar onszelf en naar ons leven.

Ik zie veel mensen in deze leeftijdscategorie omdat zij vaak ook die vraag op hun werk-gebied hebben: ze zijn niet meer gelukkig in het werk, ze hebben nog 20 of 30 werkjaren te gaan en willen daarom graag iets gaan doen waar ze heel blij van worden. Zij vragen me regelmatig of het voor hen misschien lastig is om te ontdekken waar hun hart ligt in hun werk, omdat ze nooit een echte droombaan voor ogen hadden. Maar dat is echt niet zo! Op elk moment in je leven zit wel in jou waar op dat moment jouw hart naar uit gaat. En juist als je wat meer werkervaring en levenservaring hebt opgedaan. Ook al weet je niet precies wat je wel wilt doen, je weet dan vaak al wel wat je níet meer wilt doen en dat helpt ook in de ontdekkingstocht. Maar het zit echt in jou waar jouw wensen en voorkeuren liggen, je krijgt het er alleen in je eentje vaak niet uit, of je ziet het niet, door de waan van de dag of de weg die je ooit bent ingeslagen en bent blijven volgen. Of je ziet het misschien wel maar ziet uit angst, onduidelijkheid of onzekerheid beren op de weg op weg naar die stap en doet aannames waarom die baan geen optie zou kunnen zijn.

Ik bekijk dat echt andersom: er zit in jou wat jij wilt gaan doen, en daarbij is er veel mogelijk, echt héél veel. Veel meer dan je zelf denkt. Er is soms wel lef voor nodig om ook gewoon de stappen te zetten om je hart te volgen, dat wel. Maar ook dat lef ontstaat uiteindelijk vaak wel zodra jouw baan ook duidelijk is, is mijn ervaring. Wil je dat ik eens met jouw specifieke situatie meedenk? Neem dan gerust contact met me op.

En wil je meer tips om te onderzoeken waar nou jouw hart ligt in je werk? Sinds kort deel ik op facebook en Linkedin 5 weken lang elke week 1 tip via video waarmee jij kunt onderzoeken waar jouw hart ligt in je werk. Hieronder deel ik de link naar de video met de eerste tip, samen met de link naar de video waarin ik me voorstel, die ging eraan vooraf. Als jij deze tips graag wekelijks wilt zien dan nodig ik je uit om me te volgen op Linkedin of Social Media. Een fijne zonnige Pinksterdag gewenst!

Even voorstellen: https://www.youtube.com/watch?v=TTgo4GkXDFM 
Tip 1: https://www.youtube.com/watch?v=Nd2px08zY6A