fb

April en mei zijn maanden waarin een aantal feestdagen vallen en voor veel mensen ook een meivakantie. En dat betekent: meer vrije dagen en kortere weken. Altijd fijn om extra vrij te zijn en zéker als je werk jou niet meer bevalt, dan zijn deze dagen heel erg welkom.

Voordeel en nadeel
Ze werken dan een beetje dubbelop: je brengt minder tijd door in die baan die je teveel energie kost. En aan de andere kant heb je een dag om extra op te laden, wat je extra goed kunt gebruiken omdat je werk je meer energie kost dan oplevert.

Ze hebben ook vaak een nadeel: de tegenzin om weer aan het werk te moeten is ook vaak groter na een lang weekend of een vakantie. En dat is één van de signalen waaraan je kunt herkennen dat het tijd is om aan de slag te gaan met je werksituatie. Een signaal dat veel mensen herkennen die niet meer gelukkig zijn in hun werk.

Van links naar rechts
Een ander signaal dat jij mogelijk ook herkent dat ik heel veel hoor is: van links naar rechts schieten in je gedachten over jouw werk en/of een andere baan. Is dat herkenbaar voor jou? Het is vaak wel te verklaren.

Omdat je niet goed weet waar je precies blij van wordt, denk je al snel in cirkels en voelt het als een brij, een spaghetti die je het liefst wilt ontrafelen. Het is vaak een brij omdat je meerdere ideeën hebt en verschillende afwegingen maakt om allerlei uiteenlopende redenen waardoor je vaak ook nog appels met peren aan het vergelijken bent.

Bijvoorbeeld: eigenlijk wil je heel graag een andere baan, want het werk spreekt je inhoudelijk niet meer aan. Maar je huidige collega’s wel. En het salaris is ook wel fijn. Maar uit je werk zelf haal je geen voldoening. Andere functie A lijkt je wel leuk  maar daarvoor moet je meer reizen wat je liever niet wilt. Functie B ook leuk maar daarvoor denk je dat je een opleiding moet volgen, dat is geen optie. Herkenbaar?

Daarbij kan het ook nog zo zijn dat je heel veel leuk vindt. En hoe maak je dan een goede afweging? Of dat je juist weinig leuk vindt, waardoor je veel nadenkt over wat je dan wél aanspreekt.

Structuur aanbrengen helpt
Niet weten wat die volgende baan moet zijn zorgt al snel voor “chaos” in je hoofd. Het van links naar rechts gaan is onrustig en het helpt je juist niet. Waardoor een goede afweging maken heel lastig kan zijn.

Het is daarom echt belangrijk om structuur aan te brengen in al die ideeën en gedachten. Om te kijken wat de kern is van wat jij leuk vindt. Wat weegt nu precies het zwaarst? En sowieso: is er geen baan waarin je onderdelen kunt combineren?

Een overzicht met leuke functies en organisaties
Een van de eerste opdrachten voor de deelnemers van mijn loopbaantraject geef ik hierbij ook aan jou: leg een lijstje aan met functies die je aanspreken en vul dat doorlopend aan. En maak een lijstje met organisaties die je aanspreken. En zorg dat je dat lijstje altijd bij je draagt zodat als je een idee hebt, je dat meteen op kunt schrijven. ik nam een podcast nr. 8 op over deze opdracht, je kunt hem hier luisteren.

Alles mag erop wat je aanspreekt met als tip: denk zo lang mogelijk in mogelijkheden en zonder opties uit te sluiten. Vaak vullen we al snel in waarom een functie wel of geen optie is, waarbij de balans vaker naar de beren op de weg schiet dan naar de positieve kant.

Dat is nou eenmaal menselijk. Ons brein helpt ons daar ook niet bij want die behoedt ons voor gevaar en risico’s. Vaak is een nieuwe stap spannend en vanuit dat spannend vinden zetten we (ons brein) beren op de weg.

De waan van de dag helpt niet
Iemand zei tegen me dat het haar niet lukt om te voelen wat ze leuk vindt omdat ze zo in haar huidige werk zit terwijl dat haar niet meer aanspreekt. Daardoor lukt het haar niet om van een afstandje te kijken naar andere banen. Laat staan dat ze kan voelen wat haar dan het meeste aanspreekt.

En die factor kan ook nog meespelen. Dat het überhaupt al moeilijk is om na te denken, door de waan en de drukte van de dag, zeker als je nu ook nog volop in een baan zit, die je waarschijnlijk meer energie kost dan je zou willen. Waardoor het moeilijk is om de goede balans op te kunnen maken.

De belangrijkste tip is daarom: breng orde in de chaos/brij aan, zorg dat er structuur komt in je gedachten. Dan zul je zien dat je meer ruimte krijgt om verder na de denken, om informatie op de juiste manier ten opzichte van elkaar af te wegen. Om keuzes te maken die gefundeerd zijn en daardoor beter zullen voelen.

Heb je het gevoel dat je er maar lastig uitkomt in je eentje? Stuur me dan hier een bericht dan kunnen we kijken hoe ik je kan helpen.