fb

Veel mensen die ongelukkig of ontevreden zijn in hun werk willen heel graag iets anders gaan doen maar vinden het moeilijk om in actie te komen. Ze weten niet goed waar ze moeten beginnen met hun zoektocht. En dat verlamt hen vaak en dat begrijp ik goed. De berg is te groot om te overzien en daardoor kijk je er juist tegenop. Daarbij werken onze hersenen zo dat ze een probleem groter maken dan het in werkelijkheid is. Ik hoor mensen regelmatig zeggen: die functie lijkt me leuk maar dat is vast geen optie omdat…. omdat ik geen ervaring heb, ik vast te oud ben, ze vast mensen hebben die daar beter bij aansluiten, er vast geen werk is nu door het virus etc. Heel menselijk om beren op de weg te zien maar het is helemaal niet constructief. Het maakt dat je niet in actie komt maar jezelf juist afremt.

Wat zijn jouw beren op de weg waardoor je moeilijk in actie komt?
– vind je het spannend?
– is het confronterend omdat je weet dat die stap nu eindelijk eens moet gaan zetten en omdat je onder ogen moet zien dat het echt niet vanzelf goed gaat komen in je huidige werk?
– kun je het niet overzien en weet je niet goed waar je moet beginnen?
– vind je het lastig omdat je omgeving iets van je keuze vindt?
– denk je dat je geen kans maakt?
– door het virus is het vast nog lastiger
– weet je niet wát je wilt doen?

Inzicht is al het halve werk om in actie te komen, onder ogen zien wat jou afremt maakt dat je dat inzicht alvast hebt. Want het wordt niet makkelijker door nog langer na te blijven denken. En als je niet weet wat je wilt of hoe je dat moet gaan doen, dan is het makkelijker om te blijven zitten waar je zit en het dan nog maar even proberen vol te houden. Het punt is alleen dat de situatie op je werk niet zomaar verandert, en dat je werkplezier ook niet vanzelf terug komt. En dat weet je zelf vaak ook wel. Waarschijnlijk hoop je dat het toch weer beter wordt maar je zult zien dat de momenten dat je met die tegenzin naar je werk gaat, steeds vaker en sneller terug zullen komen. Je blijft echt hangen op jouw beren op de weg, het remt af, het verlamt je. Je blijft moe en ongelukkig in je werk en je doet je werk met steeds meer tegenzin. En voor je het weet is er zomaar weer een half jaar voorbij en je zit nog in die situatie. Ontzettend jammer toch?

Hoe kom je dan in actie?
Begin gewoon ergens en op een manier die bij jou past. Helpt het jou om eerst overzicht te krijgen? Schrijf dan al je vragen op, alles wat je afremt, waar je antwoord op zou willen of waarvan je niet weet hoe je het aan moet pakken. Je kunt vervolgens prioriteiten gaan stellen en het belangrijkste eerst gaan doen. Of kies datgene wat het makkelijkst voor je is, dan geeft het je het snelst voldoening om door te gaan naar het volgende punt. Ga zo om te beginnen na of de beren op jouw weg terecht zijn of dat ze weg kunnen. Is het een aanname van je of is het echt de realiteit? Past het beter bij jou om gewoon te beginnen? Pak dan een willekeurig punt en ga ermee aan de slag. Ook dan kun je ervoor kiezen om de makkelijkste stap als eerste te kiezen.

Wat sowieso goed werkt is voor jezelf een planning te maken. Kies 1 of 2 momenten in de week waarin je met het onderwerp “jouw werk” aan de slag gaat, bijvoorbeeld een blok van 2 uur of 2 blokken van 1,5 uur, maar net hoeveel tijd jij erin kunt en wilt steken. Geef die blokken een naam die voor jou helpt zoals “nieuwe baan”, “solliciteren”, “volgende stap” etc. Ik sprak een klant die voor zichzelf wil beginnen, wát ze precies wil doen weet ze nog niet maar de naam had ze al wel en ze gaf de momenten in haar planning die naam. Dat is mooi want zo werk je al echt naar je doel toe, dan heb je hem al letterlijk als stip op de horizon. Als je in die blokken met je nieuwe baan aan de slag gaat dan ga je er op die momenten goed voor zitten en dat geeft dat rust op de andere momenten in de week.

Maar ga voor jezelf na: zijn jouw beren op de weg terecht? Heb je gecheckt of onderzocht of het ook echt zo is of DENK je dat het zo is. Is jouw beer bijvoorbeeld dat er vast geen werk is door het virus? Zoek dan uit of dat in jouw sector of functie ook echt zo is. In veel sectoren zijn nog veel vacatures, er was namelijk een enorme krapte op de arbeidsmarkt en die is nog niet verdwenen. Deze informatie vind je door te googelen en als je dat niet ziet zitten dan heb ik er nog een mooi instrument voor dat jou helpt inzicht te krijgen welke functies bij jou passen en hoe groot de kans op werk de komende jaren daarin is. Weet je niet wat je precies wilt doen? Begin dan met na te gaan wat je precies leuk vindt, maak een lijst van alles wat je leuk vindt. En ga gestructureerd onderzoeken wat die functies inhouden, of ze inderdaad een optie voor je zijn

Stel jezelf de vraag: is dat wat ik denk ook echt zo? Is die ervaring perse nodig? Moet je echt een opleiding hebben gevolgd? Niet elk bedrijf vindt een opleiding een voorwaarde. Wellicht vinden ze helemaal niet te oud? En zijn ze juist op zoek naar mensen met wat meer levenswijsheid. Het zijn aannames waarvan we niet weten of ze kloppen. Waar zit het hem voor jou in? Weet je niet wat je wilt? Of hoe je daar komt? Of heb je een andere reden? Inzicht hierin is al het halve werk. Maar antwoord vinden op die vraag, dat is het belangrijkste. Kom in actie om dat te achterhalen. De tijd dat je ongelukkig bent in je werk tikt maar door en dat is zo jammer!

Wil je alvast een eerste stap zetten? Laat me dan weten wat jouw beer of beren op de weg is/zijn. Zoals ik al zei: inzicht is al de helft van de stap en die met me delen maakt dat je eerste stap naar actie is gezet.