fb
Hoe bewust koos jij na je middelbare school jouw volgende stap? Op basis waarvan maakte je toen de keuze voor jouw vervolgopleiding of eerste baan?

De meesten van ons maakten op die leeftijd een keuze waar we niet heel erg van overtuigd waren. Omdat we jong waren en nog niet goed wisten welke opleiding of welk beroep ons precies aansprak.

De keuze die je daarna maakte in jouw werk liggen mogelijk in het verlengde van die eerste keuze, daarin rollen we vaak automatisch door. En door en door.

Helemaal niet vreemd dat je op een dag dan denkt: is dit het nou helemaal, wil ik deze baan nog doen tot aan mijn pensioen? Dat is niet typisch jij, deze gedachte hebben veel mensen ergens tijdens hun leven.

Sommige mensen weten al van jongs af aan wat ze graag willen gaan doen. Lijkt me heerlijk als je altijd al wist: “ik wil later arts (of een ander beroep) worden”. Ik hoor ook regelmatig klanten zeggen dat ze jaloers kunnen zijn op mensen die dat zo duidelijk altijd wisten.

Maar het is goed om te weten dat het aantal mensen dat dat zo jong al zo duidelijk weet maar klein is. En de groep die die baan dan ook gaat doen en er met veel plezier in blijven werken is nog kleiner. Verreweg de grootste groep wist als kind niet wat het moest gaan zijn óf noemde iets wat later toch geen optie bleek.

Bij mij was dat ook zeker niet het geval. Mijn eerste keuze was om de HEAO te gaan doen (geen idee waar ik dat op baseerde want ik was niet goed in economie). Achteraf eigenlijk maar “gelukkig” dat ik zakte voor mijn eindexamen en een jaar opnieuw moest doen. Want daarna koos ik met veel meer overtuiging voor de opleiding arbeid en organisatie psychologie, een heel goede keuze die ook veel beter bij me paste.

In één van mijn loopbaanopdrachten in mijn trajecten staat de vraag: als je helemaal opnieuw mocht kiezen, zou je dan andere keuzes hebben gemaakt in je werk en zo ja welke?

Heel vaak wordt die vraag met ja beantwoord en staat er een heel andere opleiding of beroep dan tot op dat moment is gedaan. Als dat bij jou ook zo is dan verklaart dat mogelijk al een stuk van jouw twijfel over je werk nu.

Het mooie is dat het nooit te laat is om te veranderen naar de baan waar je wel gelukkig van wordt. Sterker nog: ik zie juist veel mensen ergens vanaf hun 30 nadenken over hun werk, twijfels krijgen bij wat ze doen en zich afvragen of dit wel de baan is die ze tot hun pensioen willen blijven doen. En een deel daarvan maakt die switch, dat juich ik ook echt toe.

Voor heel veel mensen gaat op een bepaald punt in hun leven ook zingeving meespelen. Ze realiseren zich dat ze niet veel voldoening uit hun werk halen en dat ze graag iets of meer zouden willen beteken voor mensen, de maatschappij, de natuur, dieren of onze aardbol. Zo zie ik ook veel klanten de stap zetten naar een baan waarin dit meer terug komt.

Ook dit is voor mijzelf herkenbaar, vier jaar geleden besloot ik dat ik iets wilde gaan doen waarin ik meer kon betekenen voor mensen dan in mijn baan als HR Manager op dat moment had. Ik maakte vervolgens de switch naar voor zelfstandig Loopbaancoach waarbij ik mensen nu help duidelijk krijgen waar hun hart nu precies ligt in hun werk. Zodat ze kunnen gaan doen waar ze echt blij van worden. En dat geeft mij ontzettend veel voldoening.

En zo hebben we allemaal ons eigen moment waarop we in ons leven wel een keer denken: word ik hier gelukkig van, wil ik niet iets heel anders, is dit nog wat ik tot mijn pensioen wil doen?

Vaak is de aanleiding een baan waar we geen plezier meer in hebben. Maar het kan ook door een gebeurtenis of inzicht in je leven komen. Of doordat je ongewild je baan kwijt raakt. En dan kom je voor de vraag: “maar wat dan”? En dat kan een hele lastige zijn.

Doordat het o.a. lastig kan zijn om buiten je bekende pad te denken. Je bent immers zo gewend aan je werk, branche en vakgebied dat het moeilijk is om verder te kijken dan dat. Daarbij weet je ook niet welke banen er nog meer zijn. En dat zijn er veel, meer dan 7300 op het moment in Nederland.

Voel jij dat je eigenlijk iets anders wilt doen maar weet je niet wat? Of hoe je daar komt? Over 6 weken begint het nieuwe jaar. Hoe zou het zijn als je dat jaar, in 2023, de baan zou vinden waar je wel gelukkig in bent? Waar je blij van wordt en energie uit haalt? Een baan die bij je past en die je voldoening geeft?

Als je die gedachte als doel voor ogen houdt voor 2023, voelt dat dan goed? Begin dan met onderzoeken wat die baan moet gaan zijn. Ik raad je echt aan te gaan voor je werkgeluk, voor dát gaan doen wat bij je past, waar je blij van wordt. Niet te lang mee wachten, maar beginnen. Eenmaal in beweging gaat het balletje vanzelf verder rollen richting die nieuwe baan.

En weet je niet waar je moet beginnen? Schakel dan hulp in, zoals ik al vaker zeg: samen ga je sneller, is het makkelijker, samen weet je meer en is het nog leuker ook. Je hoeft het niet alleen uit te dokteren.

Misschien heb ik wel iets voor je wat je over de drempel helpt. Dat is namelijk mijn groepstraject. De groep die op 23 november start is vol. Maar in het nieuwe jaar, op donderdag19 januari start een nieuwe groep. De prijs is nu nog EUR 1395,- maar die gaat vanaf 24 november omhoog. Dus je kunt je nog tot die tijd aanmelden voor de huidige prijs van EUR 1395,-. Je kunt hier meer lezen over het groepstraject: naar het groepstraject

Heb je interesse? Neem dan contact met me op door deze mail te reply-en, dan plannen we een matchgesprek in om te kijken of het inderdaad het juiste traject voor jou is.

PS: herken jij je in wat ik noemde over zingeving in jouw (volgende) baan? Zou jij graag iets meer voor mensen gaan betekenen? Of vraag je je op wat voor manier je dat dan zou willen? Ik nam er een nieuwe podcast over op, nummer 36, die kun je hier luisteren als je dat leuk vindt: naar mijn nieuwste podcast

Hartelijke groeten,
Francis