fb
Toen ik een jaar of 16 was ben ik vakantiewerk gaan doen bij het bedrijf waar mijn vader werkte. En dat begon in het archief. Een leuke tijd met andere kinderen van collega’s van mijn vader, het was een groot bedrijf dus er werkten ook altijd wel andere kinderen in de vakanties.
Een stapje verder met meer verantwoordelijkheid mocht ik dossiers gaan digitaliseren en op tape gaan zetten. Die dossiers moesten worden bewaard op tape, eigenlijk best heel modern al voor die tijd.
Ik mocht bladzijde voor bladzijde van dikke dossiers op een soort kopieerapparaat leggen en dan telkens op een knopje duwen en dan was de kopie voor de tape gemaakt. Best wel heel geestdodend, in elk geval wel voor mij.

Op een tape konden ik geloof 5000 bladzijdes, in elk geval iets met 3 nullen. En ik zag die cijfertjes, dus ik zag precies waar ik ergens in die 5000 was. En dat getal steeds zien was voor mij al snel een ding. Ik vond het zó niet motiverend dat ik dat getal zag want daardoor zag ik ook hoe traag het ging en hoe ontzettend veel bladzijdes ik nog te gaan had.

In de pauze had ik een zak dropjes gekocht en daar zaten van die poezenhoofden bij. En die bleken precies op die cijfers te passen. Dus daar lagen ze: 4 poezendropjes naast elkaar. En ik maar scannen en scannen. Fijn zonder dat ik die cijfers zag, af en toe keek ik even waar het getal op stond en dacht dan: oh maar ik ben al best opgeschoten.

Tot ik ineens een stem achter me hoorde die zei: “wat doen die dropjes daar???” Waarop ik verschrikt aangaf: “zo zie ik niet hoe ver ik ben, dat vind ik fijner”. Waarop die man, een van de collega’s van mijn vader zei: “maar wij zoeken de dossiers op getal op, dus dat die cijfers zichtbaar zijn is heel belangrijk, anders vinden we het dossier nooit meer terug”.

En zo kon ik helemaal opnieuw beginnen met die tape, uren werk mocht ik opnieuw doen.

Zo jong al werd duidelijk dat ik niet zo goed ben in eentonig en repeterend werk. Als iets op routine gaat dan vind ik het al snel taai worden en kan ik het ook moeilijk volhouden, dat is nog steeds zo.

Ik hou niet van plannen, ik hou van verrassingen, van onvoorspelbaar, niet weten hoe een dag of bijvoorbeeld een vakantie loopt. Ik wissel van plek aan tafel, mijn man zegt wel eens gekscherend: “ik hoop dat je mij op een dag niet inwisselt”.

Dus dit hele voorspelbare werk was al snel saai voor mij. Ik heb er nog jaren gewerkt, ook tijdens mijn studie en heb er op allerlei afdelingen verschillende functies mogen doen. Zo kwam het met die uitdaging en afwisseling daar helemaal goed.

Maar zo hebben we allemaal hele specifieke kenmerken die voor ons gelden in ons werk. Ingrediënten die ons werk echt niet moeten bevatten, maar ook elementen die heel belangrijk voor ons zijn. Dat zegt nog niet zoveel over de functie zelf maar het zijn belangrijke randvoorwaarden.

Weten wat je niet wilt is ook waardevolle informatie. Maar weten wat wel is wel echt positiever. Wat je wel wilt neem je mee, wat je niet wilt mag je lekker achter je laten.

Als jij aan het nadenken bent over wat er in jouw werk anders mag of wat die volgende baan voor jou moet zijn, dan denk je waarschijnlijk vooral in functies. Logisch, want daar zit dan je grootste vraagteken. En dat vraagteken zou ik ook zeker duidelijk proberen te krijgen.

Maar het is ook goed om na te gaan welke ingrediënten je buiten die functie belangrijk vindt in je werk. Denk dan aan soort organisatie, product, branche. Maar ook sfeer, organisatiecultuur, wil je met collega’s werken en zoja wat voor team vind je dan fijn.

Hoe meer je daarover duidelijk hebt hoe meer het je helpt en vaak geeft het ook al wat rust dat er onderdelen zijn die je wel weet.

Leuk om eens over na te denken maar ook goed om zoveel mogelijk van deze informatie voor jezelf duidelijk te krijgen.

Wil je nog specifieker weten hoe je dat kunt doen? Ik nam hier 2 podcasts over op:

NR 21. Wat wil jij? Deze vraag kun je je jouzelf 3x stellen over jouw werk: <<< ga naar podcast nr 21 >>>

NR 10. deel je zoektocht op in stappen: <<< ga naar podcast nr 10 >>>

En PS: als jij meer van dit soort tools en tips wilt: op 28 juni geef ik weer mijn volgende masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk” waarin ik je nog tips en inzichten geef hoe je dit kunt achterhalen. Je kunt je hier aanmelden: <<< meld je hier aan voor de masterclass >>>