fb

Hoe bewust koos jij na school jouw vervolgstap? Hoe zeker was jij over jouw keuze toen voor het werk of de vervolgopleiding?

De meesten van ons maakten op die leeftijd een keuze waar we niet heel overtuigd van waren. We hadden nog niet echt een idee welke opleiding of welk beroep ons precies aansprak.

Vervolgens zijn we werk gaan doen dat in het verlengde ligt van die opleiding of baan. En daarin rollen we vaak automatisch door. Helemaal niet vreemd dat je op een dag dan denkt: “is dit het nou helemaal, wil ik deze baan nog doen tot aan mijn pensioen?”

Sommige mensen weten al van jongs af aan wat ze graag willen gaan doen.

Het lijkt jou vast ook heerlijk als je altijd al wist: ik wil later …. worden. Maar goed om te weten: het aantal mensen dat dat zo duidelijk weet is maar klein.

Bij mij was dat ook zeker niet het geval. Mijn eerste keuze was om de HEAO te gaan doen. Geen idee waar ik dat op baseerde want ik was niet goed in economie.

Achteraf ook bijna maar “gelukkig” dat ik zakte voor mijn eindexamen en een jaar over moest doen. Want daarna koos ik met overtuiging voor de opleiding arbeid en organisatie psychologie, die mij wel heel erg aansprak.

Maar ik ben daarna ook werk gaan doen waar ik op dat moment ok mee was, maar waarvan ik na 2 jaar zag dat dat het toch niet helemaal was.

In een van de opdrachten in mijn loopbaantrajecten staat de vraag: als je helemaal opnieuw mocht kiezen, zou je dan andere keuzes maken in je werk en zo ja welke?

Heel vaak wordt die vraag met ja beantwoord en staat er een heel andere opleiding of beroep. Hoe is dat bij jou, wat is jouw antwoord als ik je deze vraag zou stellen?

Als dat bij jou ook zo is dan verklaart dat mogelijk al een stuk van jouw twijfel over je werk nu.

Maar het mooie is dat het nooit te laat is om te veranderen naar de baan waar je wel gelukkig van wordt. Sterker nog: ik zie juist veel mensen vanaf hun 35e nadenken over hun werk, twijfels krijgen bij wat ze doen en zich afvragen of dit wel de baan is die ze tot hun pensioen willen blijven doen.

Voor een deel van de mensen speelt op een bepaald moment in hun leven ook zingeving een rol. Ze realiseren zich dat ze liever iets zouden doen wat er echt toe doet.

Bijvoorbeeld mensen op weg helpen of iets voor de maatschappij of de natuur willen betekenen. Een baan die er voor hun gevoel meer toe doet, meer betekenisvol is. En daarmee meer voldoening geeft.

Ook dit herken ik. Vier jaar geleden besloot ik dat ik iets wilde gaan doen waarin ik meer kon betekenen voor mensen dan in de baan als HR Manager. En maakte de switch naar voor mijzelf beginnen en mensen helpen duidelijk te krijgen waar hun hart ligt in hun werk.

En zo hebben we allemaal ons eigen moment waarop we in ons leven wel een keer denken: word ik hier gelukkig van, wil ik niet iets heel anders, is dit nog wat ik tot mijn pensioen wil doen? En dan kom je voor de vraag: “maar wat dan wel”?

En dat kan een hele lastige zijn.

✔️omdat het moeilijk is om buiten je bekende pad te denken, want je bent zo gewend aan je werk en werkomgeving dat het moeilijk is om verder te kijken dan dat
✔️omdat je ook niet weet wat er allemaal nog meer is. Er zijn meer dan 7000 beroepen in Nederland en 465.000 vacatures (en dat zijn alleen nog maar de online vacatures)
✔️omdat je de tijd en ruimte niet hebt of voelt om eens op een afstandje naar jezelf en je werk te kijken
✔️omdat je er om welke reden dan ook niet uitkomt

Het is nu vakantie tijd. Vaak een periode waarin mensen wat makkelijker kunnen nadenken over hun werk. En ook een periode waarin veel mensen besluiten dat het na de zomer echt tijd is om met hun werk aan de slag te gaan.

Voel jij dat je eigenlijk iets anders wilt doen maar weet je niet wat dat moet zijn? En/of hoe je daar komt? Of weet je niet of dit werk het nog is voor jou? Of wat jou nou precies blij maakt?

In oktober starten weer 2 nieuwe groepen in het groepstraject en voor beide groepen zijn er nog 2 plekken vrij. Je kunt via deze link meer lezen over het groepstraject: naar het groepstraject

En PS: ik heb 2 nieuwe podcast opgenomen. Nummer 50, die gaat over 2 banen naast elkaar doen. Steeds meer mensen doen dat en in deze podcast geef ik je wat suggesties hoe jij dat zou kunnen combineren. Je kunt hem hier luisteren.

De tweede, nummer 51, gaat over vrijwilligerswerk en hoe jou dat kan helpen om duidelijk te krijgen waar je precies blij van wordt. Die kun je hier luisteren.

Hartelijke groeten,
Francis