fb

Er is veel wat jij niet weet over jouw kwaliteiten, ook omdat we ons vaak niet zo bewust zijn van hoe het precies werkt met onze kwaliteiten. Maar er is veel interessants te vertellen over jouw kwaliteiten. Het is een onderwerp waar ik erg van hou omdat kwaliteiten positief zijn en ik hou erg van een positieve insteek. Daarnaast zijn jouw kwaliteiten persoonlijk, ze zeggen veel over jou als mens en het is boeiend te weten hoe het werkt met jouw kwaliteiten. Want wist jij dit?

✅ Natuurtalent
het grootste deel van onze kwaliteiten zit van nature in ons, een kleiner deel ontwikkelen we in ons leven. Daardoor hoef je niet echt moeite te doen voor deze kwaliteiten, ze gaan je gemakkelijk af. Waardoor we onze eigen kwaliteiten vaak bagatelliseren terwijl we kwaliteiten van anderen kunnen bewonderen. Goed om te weten dat het zo werkt, want anderen bewonderen jou net zo om wat zij als jouw kwaliteiten zien.

✅ Makkelijker én leuker
Het is veel makkelijker (én leuker!) om een kwaliteit verder te ontwikkelen, dan om van een ontwikkelpunt een kwaliteit te maken. Een kwaliteit pas je makkelijker toe, geeft je energie en je vindt het vaak leuk om daar nog beter in te worden. In ons werk worden we vaak ook beoordeeld op onze ontwikkelpunten. Prima om deze ook te kennen maar het zou het beste werken en meer motivatie geven als we zouden worden ingezet op onze kwaliteiten. Als we werk doen wat zo dicht mogelijk ligt bij ons natuurlijke gedrag kost ons dat het minste energie én het geeft ons aan de andere kant juist meer energie. Doordat je doet waar je goed in bent en wat bij je past gaat het je makkelijker af en haal je er meer voldoening uit.

✅ Jouw combinatie van kwaliteiten is uniek
De kans is heel klein dat iemand anders hetzelfde rijtje kwaliteiten heeft als jij, zeker als je ook nog naar de volgorde kijkt. Daarmee ben jij dus echt uniek en ook dat is goed om te beseffen, in jouw huidige werk maar ook voor bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. En let hier dus ook weer op dat je ze niet bagatelliseert, dat kan echt een valkuil zijn.

✅ Doen waar je blij van wordt i.p.v. waar je goed in bent
Vaak wordt gezegd dat we moeten doen waar we goed in zijn, die baan die aansluit bij onze kwaliteiten. Ben ik het niet mee eens, voor mij ligt dat echt genuanceerder: we moeten voor die baan gaan waar we de kwaliteiten in kwijt kunnen die we ook willen toepassen. Je kunt door de jaren heen goed zijn geworden in iets waar je eigenlijk helemaal niet blij van wordt. Ik spreek regelmatig mensen die heel goed zijn geworden in hun vak, maar dat vak helemaal niet leuk (meer) vinden. Dus het gaat niet om wat jij goed kunt maar om wat jij graag wilt.

Goed om te beseffen dat het zo werkt met jouw kwaliteiten en ook om eens na te gaan wat die van jou precies zijn. En of jij die kwaliteiten die je graag wilt inzetten, ook daadwerkelijk benut, óf dat er misschien wel kwaliteiten zijn die je niet meer of bijvoorbeeld minder wilt inzetten.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Ik geef regelmatig de online masterclass “ontdekken waar jouw hart ligt in je werk” waarin ik je tips geef hoe je kunt onderzoeken welke baan past bij jouw wensen en kwaliteiten. Wil je graag verder aan de slag met deze zoektocht en wil je hierbij aanwezig zijn? Schrijf je dan hier in: <<< ik schrijf me graag in voor de masterclass >>>

Hartelijke groeten,
Francis