fb

Met veel enthousiasme kan ik je wijzen op een hele mooie kans: namelijk een gratis loopbaantraject dat door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt geboden: het zogenaamde ontwikkeladvies. De overheid biedt per 1 augustus namelijk iedereen de mogelijkheid om een gratis ontwikkeladvies te volgen bij een gecertificeerd loopbaancoach.

De subsidie vorig jaar
Nu heb je vorig jaar misschien wel iets over deze regeling gehoord maar misschien ook niet, vandaar dat ik hem even toelicht. In 2019 stelde de overheid een regeling “45 + ontwikkeladvies” in. Een regeling die op dat moment leeftijdgebonden was (dit jaar zal dat anders zijn) alle 45plusser die minimaal 12 uur per week werkten konden een traject volgen bij een Loopbaancoach ter waarde van 600,- euro. Het doel van deze regeling was om je na te laten denken hoe je zo gezond en gelukkig kon blijven werken tot aan je pensioen. De Loopbaancoach vroeg de subsidie aan en ontving deze ook en de kandidaten hadden er geen omkijken naar. Het enige wat moest gebeuren was samen een aantal formulieren vooraf en achteraf invullen. Maar als dat het enige is: voor die mooie kans van 600,- mag de overheid ook iets terug vragen, toch?

De overheid stelde een aantal voorwaarden aan de inhoud van het traject. Zo moest er aandacht zijn voor je toekomstmogelijkheden, je kwaliteiten, je perspectieven, je vaardigheden etc. Vervolgens waren we samen vrij om het traject verder in te vullen. Zo konden mensen met uiteenlopende vragen dit in zetten. Voorbeelden van vragen die ik zoals kreeg en die we hebben beantwoord door het traject waren:

  • Ik wil graag iets anders maar ik weet niet goed wat
  • Ik ben niet blij meer in mijn werk, maar ligt dat aan het bedrijf of vind ik de functie ergens anders nog wel leuk, dat wil ik graag onderzoeken
  • Ik wil graag een andere baan en weet wel wat ik wil maar weet niet goed hoe ik daar kan komen, wat kan ik het beste doen om die baan te vinden
  • Ik wil wat anders maar wat zijn mijn mogelijkheden
  • Wat zijn nou precies mijn kwaliteiten

Dat was hoe de regeling in 2019 was.

De subsidie per 1 augustus 2020
Vorige week heeft de overheid bekend gemaakt dat de regeling vanwege de gevolgen van corona opnieuw in het leven wordt geroepen en 1 augustus in zal gaan. Met een groot verschil met vorig jaar want nu mag iedereen deelnemen: werkenden, niet werkenden en ZZP-ers. De regeling wordt op dit moment preciezer uitgewerkt en de voorwaarden worden nu opgesteld maar zoals het nu lijkt gaat de nieuwe regeling dit keer gelden voor alle leeftijden. Het bedrag wordt waarschijnlijk verhoogd naar 700,- euro en er worden wat andere voorwaarden gesteld aan de inhoud dit keer. Hoe precies dat horen we nog, ik word van elke nieuwe informatie direct op de hoogte gesteld door de branche-vereniging van Loopbaancoaches.

Maar een feit is wel dat dit een geweldige kans is en ik kan het je ontzettend aanraden. Ik heb vorig jaar veel mensen met plezier en succes gecoached met deze regeling en het was voor hen echt een cadeau om hun vraag op kosten van de overheid te kunnen uitzoeken.

Nu was er vorig jaar een overheidsbudget voor 25.000 trajecten en de regeling was enorm populair, het budget was ook eerder op dan verwacht. Nog maanden na afloop van de regeling kreeg ik de vraag van mensen of ze nog in dit traject konden starten. Mijn verwachting is daarom ook dat er dit keer ook een run op zal zijn. Ik merk al dat de animo groot is want ik heb al een aardig lijstje van mensen die willen deelnemen zodra dat kan. Er wordt dit keer een budget voor 20.000 trajecten ingezet, wat minder dan vorig jaar.

Mijn advies aan jou: grijp deze kans. Je hebt je aangemeld voor deze mails, kennelijk heb je een vraag over jouw werk, wellicht zit je niet meer op je plek, wil je graag je hart volgen en doe je dat nu niet. Hoe fantastisch is het dat je op kosten van de overheid een Loopbaancoach mag inzetten. Ik zou het met beide handen aangrijpen!

Zoals gezegd wordt de regeling nu nog uitgewerkt en worden de voorwaarden opgesteld. Wil jij een bericht van me ontvangen zodra de regeling definitief is, zodat je kunt kijken of jij voor de regeling in aanmerking komt? Laat me dat dan weten door deze mail te beantwoorden of via onderstaande button. Dan hoor je direct van mij zodra er meer bekend is. En ga je in augustus op vakantie maar wil je de regeling niet mislopen? Laat me dat dan ook weten, dan kijken hoe we dat kunnen oplossen.