fb

Wil jij oh zo graag een andere baan maar weet je niet wat? Vaak is dat een reden voor mensen om heel veel na te denken en juist niet echt in actie te komen. Waarschijnlijk bekijk je veel vacatures maar dat is eigenlijk de verkeerde volgorde. Want wat je dan doet is kijken of jij op die vacature zou passen, terwijl je juist beter bij jouzelf kunt beginnen: wat wil jij graag.

Als we niet goed weten hoe iets aan te pakken is het resultaat vaak dat we dan juist blijven zitten waar we zitten. Terwijl elke actie, hoe klein ook, de bal aan het rollen brengt en juist leidt tot inzichten waarmee je verder kunt naar de volgende actie. En wat je kan helpen om na te denken over wat jij wilt zijn deze 3 vragen, ze zijn ook een fijn ezelsbruggetje dat je kan helpen om steeds naar terug te gaan naar de kern van jouw vraag:

WAT wil jij?
Wat WIL jij?
wat wil JIJ?

WAT wil jij?
Het WAT duidelijk krijgen, daar zit waarschijnlijk je grootste vraagteken. Wat goed is om te weten is dat we hier vaak te “groot” denken en die WAT vaak letterlijk vertalen als in functie. Waarschijnlijk ben jij op zoek naar wat die volgende functie moet zijn, die volgende baan, het beroep.

Wat hier kan helpen is om breder of eigenlijk kleiner te kijken naar wat je nog meer belangrijk vindt dan die functie. Wat moet die volgende baan echt voor jou hebben in hele brede zin? Wat voor soort bedrijf, wat voor cultuur, wil je in een team werken of misschien wel niet. Met wat voor “product” wil je werken of misschien wel juist in een organisatie die een dienst verleent. Heb je voorkeur voor een soort branche of een sector? Dit zijn allemaal ingrediënten van het wat, het wat is dus veel breder dan alleen de functie.

Wat WIL jij?
Hier ligt echt de nadruk op wat WIL jij en dit bedoel ik eigenlijk ten opzichte van wat KUN jij. We zijn heel snel geneigd om een functie te zoeken in het verlengde van wat we kunnen. Maar dat is niet de juiste volgorde, het vertrekpunt moet echt zijn: wat zou jij WILLEN. Want dan kijk je namelijk naar jouw interesses en die vind ik echt belangrijker dan jouw kwaliteiten.

Als we werk doen wat zo dicht mogelijk ligt bij onze interesses dan worden we daar het meest gelukkig van. Terwijl als je een baan gaat doen die aansluit bij jouw kwaliteiten, dan kan het zijn dat je doorrolt in waar je goed in bent, maar waar je niet perse gelukkig van wordt. We hebben allemaal dingen waar we goed in zijn maar niet perse blij van worden.  En kiezen voor iets wat in het verlengde ligt van jouw kwaliteiten kan een heel grote valkuil zijn.

Wat wil JIJ?
Hiermee bedoel ik: kijk naar wat JIJ wilt, zonder dat je rekening houdt met wat je omgeving zegt of vindt. Zo vaak hoor ik dat mensen worden tegen gehouden in het maken van hun keuze door wat anderen om hen heen vinden. Dat je naaste omgeving het je afraadt om bijv. die switch te maken of om je vaste baan op te zeggen of om iets anders te gaan doen. Dit is ook altijd een lastige, want hoe dichterbij mensen staan hoe lastiger het is om dichtbij jezelf te blijven en je niet te laten beïnvloeden in je keuze.

Dat heb ik ook meegemaakt, verreweg de meeste mensen om mij heen adviseerden mij om toch vooral niet mijn vaste baan op te zeggen om voor mijzelf te gaan beginnen. Of raadden mij af om überhaupt voor mijzelf te gaan beginnen. Het advies dat anderen jou geven is gebaseerd op hoe zij zelf zijn, op waar zij zichzelf fijn bij voelen. Met alle liefde voor jou maar ze raden het jou af omdat ze zelf de keuze niet zouden maken. Dus: ga op zoek naar: wat wil JIJ en probeer uit te sluiten wat anderen daarvan vinden of zullen denken.

Met deze zin kun je jezelf steeds terug halen naar de kern WAT-WIL-JIJ. Want dat is waar het om gaat, daar ligt het antwoord op jouw vraag wat die volgende baan moet zijn die het beste bij jou en je wensen past.

En kom je er alleen niet uit wat die antwoorden voor jou zijn? Schakel me dan gerust in en stel je vragen vooral. Dat kan eenvoudig door me te mailen op contact@finesse-loopbaancoaching.nl of door hieronder je reactie te plaatsen.

Blijf dicht bij jezelf en zorg goed voor jezelf, ook in je werk!

Hartelijke groeten,
Francis