fb

Ik houd heel erg van Pink, vind haar een hele goede zangeres, ik ben vorig jaar nog naar haar concert geweest, zo geweldig. Ze legt veel emotie in wat ze zingt en ik vind haar teksten ook vaak heel raak en prachtig. En dit is zo’n voorbeeld uit haar nummer Try:

Where there is desire there is gonna be a flame
Where there is a flame, someone’s bound to get burned
But just because it burns doesn’t mean you’re gonna die
You gotta get up and try, try, try.

Ik vind deze tekst zo ontzettend waar. Eigenlijk een beetje zoals de Dalai Lama zegt en die vind ik net zo mooi én waar: grote successen gaan gepaard met grote risico’s. Dat geldt ook helemaal voor mijn werk en voor wat ik uitdraag.

Als jij een switch wilt maken naar werk waar je echt blij van wordt dan betekent dat vaak dat je ook wat risico moet durven nemen. De meeste mensen die bij mij onderzoeken wat nou precies bij hen past, komen best vaak uit op een (heel) andere baan dan dat ze tot nu toe hebben gehad. En dat is eng, nieuw, anders, onbekend, iets nieuws moeten leren en die hele andere baan ook gaan vinden. Er gesprekken over gaan voeren terwijl je er nog geen ervaring in hebt. Allemaal spannend, maar ook heel leuk! Want als je iets echt graag wilt dan ben je ervan overtuigd dat je dat graag wilt doen en dan gaat het ineens ook een stuk makkelijker en meer vanzelf.

En dat is iets wat je je nog niet kunt voorstellen op het moment dat je niet goed weet waar dan jouw hart ligt in je werk. Maar ik zie dat echt steeds weer bij mijn klanten zo gaan. Aan het begin van een traject is alles nog een groot vraagteken en is het eng om je je voor te stellen dat je iets heel anders ook gewoon kunt en zult gaan doen. Maar gaandeweg het traject wordt het plaatje steeds duidelijker voor hen en zodra ze weten wat ze willen gaan doen is de weg ernaar toe ook makkelijker en duidelijker. Ik ben daar zelf ook een heel duidelijk voorbeeld van. Ik was niet meer blij in mijn werk, heb een jaar nagedacht of ik iets anders zou gaan doen met ogen en oren open voor een andere functie. Maar ik zag niet wat dat moest zijn. Ik ben toen zelf een loopbaantraject gaan volgen. Daar werd het wel duidelijk en toen ging de versnelling er ineens op: ik heb mijn baan opgezegd en ben voor mijzelf begonnen. En dat is gelukt. En was het altijd makkelijk? Nee dat niet, want ik was nog nooit ondernemer geweest en ontdekte bij elk nieuw onderwerp weer een volgend nieuw onderwerp. Wat mij voor mijn gevoel soms afremde. Maar met elk onderwerp dat ik mij eigen maakte, kon ik door naar het volgende onderwerp. En zo kwam ik vanzelf bij waar ik wilde zijn. En nu doe ik waar ik heel blij van word en het gaat ook goed.

En natuurlijk zal het je in deze periode meer tijd kosten om die andere baan te vinden, je zult meer moeten solliciteren dan een jaar geleden, meer gesprekken moeten voeren tot je bij die baan bent. En dat is dat blijven proberen en volhouden, niet opgeven. Waarbij het wel verstandig is om het op tijd uit te gaan zoeken. Ik zou niet wachten tot je al met lood in je schoenen je werk doet want dan voorkom je dat die druk hoog wordt en dan wel die haast hebt. En als je besluit om de overstap niet nu te maken in deze huidige arbeidsmarkt, dan ben je wel startklaar op het moment dat de arbeidsmarkt weer wat gunstiger wordt, dan heb je een voorsprong op diegenen die wachten met onderzoeken tot deze corona-periode voorbij is.

Dus om met Pink haar tekst te spreken: als je een verlangen hebt, dan is er een vlam. En ja, aan die vlam kun je je branden. Maar je gaat er niet aan dood dus ga ervoor en blijf proberen. Ik ben het echt roerend met haar eens. En gun het jou ook.

En voor wie er nog geen gebruik van heeft gemaakt: nog even een laatste reminder die je misschien over de drempel helpt om te gaan onderzoeken welke baan nu echt bij jou past. Over een paar dagen, op 1 december gaat de regeling van de overheid weer in en krijg je van de overheid 4 uur gratis loopbaancoaching om jouw werkvraag te onderzoeken. Een hele mooie kans die al door heel veel mensen is benut want de belangstelling is heel groot. Wil jij deelnemen dan kun je je alvast aanmelden, dan schrijf ik je vanaf 1 december in. De animo is heel groot dus ik verwacht dat het budget ook dit keer snel op zal gaan. Je hebt tot 1 juli de tijd om het traject af te ronden dus ook wanneer je pas volgend jaar wilt starten, dan plannen we de afspraken pas verderop in het nieuwe jaar in. Maar ook dan is het wel verstandig dat ik je vanaf 1 december aanmeld voor de regeling want ook nu heeft de overheid weer ingesteld: er is een vast budget en op = op.