fb

Ik kreeg zo’n mooi bericht van één van mijn klanten dat ze is aangenomen voor haar nieuwe baan. Terwijl haar loopbaantraject nog niet eens is afgelopen. Nu gun ik dat al mijn klanten heel erg maar haar zeker ook.

Wat ik echt “petje af” vind is dat zij ondanks haar moeilijk werksituatie, toch heeft onderzocht wat die volgende baan voor haar moet zijn. En dat niet alleen, zij heeft die stap naar die baan ook gewoon gezet.

Ik heb meerdere klanten die een lastige werksituatie hebben. Mensen die bijvoorbeeld vanuit of na een burnout situatie bij me starten, mensen die weten dat hun baan gaat stoppen door ontslag of een reorganisatie, maar nog wel aan het uitwerken zijn (en dat vraagt echt heel veel van je energie en motivatie). Ook mensen die aan het re-integreren zijn.

Zo krachtig dat zij dan tegelijkertijd willen onderzoeken wat die baan moet zijn waar zij gelukkig van worden. Krachtig en JUIST heel goed dat ze dat doen.

Want als je in een werksituatie zit die je zoveel energie kost, dan voel je je vaak overgeleverd. Geen invloed hebben op deze situatie voelt niet fijn. Door aan de slag te gaan met onderzoeken wat jouw volgende baan moet zijn, neem je de regie in eigen handen, zit je weer aan het roer, ga je voelen dat het een kwestie van tijd is dat jij uit die werksituatie weg zult zijn.

En doordat ze dat ervaren, geeft het hen kracht en energie om het traject te doen. Dan slaat de balans van het negatieve uit hun werk nu, door naar het positieve naar hun volgende stap in de toekomst. Ik krijg vaak terug dat klanten weer energie hebben gekregen van onze gesprekken, dat ze het positieve weer voelen en er weer tegenaan kunnen.

Dat komt echt doordat je met je situatie aan de slag bent, dat je bezig bent met die volgende stap en met je neus vooruit naar de toekomst. Met elk gesprek ben je daarin weer een stapje verder bij die volgende baan.

Deze dame heeft het zelfs kunnen opbrengen om de stap naar solliciteren te zetten, ondanks haar werksituatie die haar veelenergie kost. Echt dikke complimenten voor haar! Daarom gun ik het haar heel heel erg!

Ik kan me echt opwinden over het gedrag van sommige werkgevers naar hun werknemers toe. Helaas hoor ik regelmatig dat mensen niet meer welkom zijn als de situatie tussen hen en de werkgever wat lastiger wordt. Of als zij ziek zijn of weer terug willen komen na een periode van ziekte. Of als het niet goed meer werkt tussen hen.

Heel spijtig en verdrietig om te zien vind ik dat. Ik ken het helaas ook wel vanuit de 20 jaar dat ik in het HR vak werkte. Gelukkig is het overgrote deel van de werkgevers niet zo maar er zijn er ook die dan niet zorgvuldig en respectvol meer met hun medewerker om gaan. Ik hoor het jammergenoeg regelmatig.

En dat is heel kwetsend, je bent ooit samen goed gestart en als het op een dag dan op een onredelijke of onprettige manier moet gaan stoppen dan is dat niet fijn. Mocht jij in zo’n situatie zitten dan kan het ook helpen om juist die regie te houden of weer terug te pakken. Hoe lastig dat juist ook kan zijn op dat moment, het helpt vaak wel.

De regie pakken en hebben over jouw werk is sowieso altijd goed. Omdat het maakt dat je aan zet bent, dat jij je toekomst in handen hebt, dat jij mag kiezen en de touwtjes in handen hebt. Ik heb mensen steen en been horen klagen over hun werk. En ik denk dan echt: maar als je het zo slecht naar je zin hebt, waarom werk je daar dan nog? Je hebt toch keuzes? Juist nu!

De arbeidsmarkt is heel gunstig om het moment, werkgevers schreeuwen om personeel. Dus twijfel jij, heb je het niet naar je zin in je werk of wordt er niet goed met je om gegaan? Er zijn heel veel leuke banen in de buitenwereld en heel veel werkgevers die zorgvuldig met hun mensen omgaan en blij zijn met hun medewerkers. Blijf niet zitten maar ga ervoor, juist nu in deze tijd met mogelijkheden te over.

En denk je nu: maar wat voor baan dan en hoe kom ik bij die baan? En wil je dat ik eens met je meedenk? Laat het me gerust weten door deze mail te replyen.

Zorg maar goed voor jezelf, ook in je werk!

Hartelijke groeten,
Francis

PS: wil je deze posts elke 2 weken in je mail ontvangen? Schrijf je hier dan in, dan komen ze naar je toe. En dan krijg je er ook meteen mijn e-book bij: “8 tips die jou helpen onderzoeken waar je hart ligt in je werk”. Ja ik schrijf me graag in!