fb

Als je twijfelt over jouw werk dan denk je vast veel na: waar zit het hem in, wat kan er anders, wat voor werk zou je dan wel willen doen? Wat voor banen zijn er allemaal, je kent lang niet alles en dat maakt het nog lastiger. Wat zijn nou precies je kwaliteiten en wat past bij jou? Enzovoort enzovoort.

Wat ik vaak zie bij mijn klanten is dat dit denkproces zich vooral afspeelt in hun hoofd. Ik hoor soms zelfs dat behalve hun partner eigenlijk niemand weet dat ze ongelukkig zijn in hun werk of dat ze graag iets anders willen doen. Ze delen het niet met anderen omdat ze geen idee hebben wat ze wel willen. Ergens best begrijpelijk, als daar een vraagteken zit dan ga je daar vooral zelf eerst over nadenken, want wat moet je anderen dan precies vertellen, als je het zelf ook nog niet goed weet?

Maar praten met anderen kan je juist in deze fase goed helpen. Ik raad je alleen wel aan om zorgvuldig te kiezen met WIE je dit dan gaat bespreken. Want bij elke fase over het nadenken over jouw werk hoort weer een andere groep mensen waar je het beste mee kunt gaan praten.

Je netwerk kun je in 3 groepen verdelen. En hier krijgen veel mensen wat afkeer van het woord netwerk of netwerken. Omdat ze dat spannend vinden of denken dat netwerken niet leuk is of omdat ze niet weten wat je met jouw netwerk kunt en uit wie je netwerk eigenlijk bestaat. Maar nog steeds vinden de meeste mensen via hun netwerk hun baan. En echt: netwerken is echt leuk en ik kan het weten want ik vond netwerken nooit perse leuk, tot ik wist en ondervond dat je het helemaal op je eigen manier en tempo kunt benaderen of inzetten.

Met je netwerk bedoel ik echt alles en iedereen die je kent: je contacten in je telefoon, je buren, mensen in je Linkedin contacten, op social media, waar je mee sport enz. Deze mensen kun je onderverdelen in 3 groepen

Groep 1: de mensen in jouw privé omgeving: familie en goede vrienden
Groep 2: de mensen die wat verder van je afstaan maar die je wel echt kent
Groep 3: mensen in bijv. Linkedin contacten die je niet persoonlijk kent maar waarmee je wel een link hebt

Het is belangrijk om goed te kijken wie je wanneer gaat benaderen. Groep 2 en 3 komen wat later aan bod, eerst kijken we naar groep 1. Groep 1 is juist een belangrijke groep om mee te gaan praten als jij aan het nadenken bent over jouw werk. Zij kennen je goed, kunnen met je meedenken, hebben misschien wel heel andere ideeën dan jijzelf. De mensen die jou goed kennen zien soms echt heel andere kwaliteiten dan dat je zelf ziet. Waardoor zij juist andere en verrassende ideeën kunnen hebben. Je hoeft niet met iedereen te gaan praten uit jouw nabije omgeving maar het is goed (én ook leuk) om een paar mensen te kiezen waar jij je goed bij voelt, die jou steunen.

Kies dus mensen waarvan je denkt dat ze je zullen supporten. Vertel hen wat je bezig houdt, waar je over twijfelt, dat je niet goed weet welke baan het wel zou moeten zijn. Vraag hen of zij eens met je mee willen denken, wat zij jou zien doen en of ze ideeën hebben en wat zij bij je vinden passen. Je kunt hen zelfs vragen wat zij als jouw kwaliteiten zien. Het is niet alleen goed om dit met hen te bespreken omdat het hele denkproces zich dan niet alleen meer in je hoofd afspeelt. Maar het is ook leuk om dit soort gesprekken te voeren. En jij zou met jouw geliefde vrienden en familie ook met alle plezier meedenken toch? Dat doen ze ook graag voor jou.

Groep 2 en 3 zijn een wat ander verhaal. Die kun je het beste pas in gaan zetten zodra je duidelijker hebt wat je graag wilt gaan doen. Voor die groepen geldt dat hoe groter het vraagteken voor jouzelf is, hoe minder goed ze jou zullen helpen simpelweg omdat ze het gewoon nog niet kunnen. Ik krijg op Linkedin regelmatig de vraag van mensen of ik aan ze wil denken als ik een leuke functie voor hen zie. Ik geef dan altijd aan dat ik graag met hen meedenk maar voor welke functie dan. Veel mensen gebruiken dit deel van hun netwerk te vroeg en schakelen hen in met de vraag: mocht je eens iets voor mij voorbij zien komen, wil je dan aan me denken? Maar dat is veel te vaag, we zijn allemaal druk, er komen ontzettend veel contacten voorbij op een dag. Als je hen zo’n open vraag stelt dan gaan ze niet aan je denken. Pas wanneer jij duidelijk hebt naar wat voor functie je op zoek gaat, is het goed om deze groep pas in te zetten. Hoe concreter jouw vraag is, hoe makkelijker het voor anderen is om aan je te denken.

Aan het eind van een traject kijk en denk ik met mijn klanten altijd mee over hun netwerk en dan met name groep 2 en 3. Als ze duidelijk hebben welke baan het moet gaan worden dan kijken we samen nog door wat voor bril ze dan naar hun netwerk kunnen kijken, wie ze het beste kunnen benaderen om meer informatie over die baan te krijgen, om eens koffie te drinken, een dagje mee te gaan kijken. Welke ingangen er in hun netwerk zijn om bij die baan te komen.

Dus: misschien een goede oefening voor jou (en ook een leuke, dat zul je écht zien): met welke 3 mensen ga jij praten om eens van gedachten te wisselen over jouw werksituatie nu?

En nog even een reminder: ben jij zover dat je denkt: ik wil serieus aan de slag met mijn werksituatie, ik kom er zelf niet uit en wil het graag samen onderzoeken? Op 7 juni start mijn online groepstraject en er is nog ruimte voor 3 mensen. We beginnen 7 juni, van 19.30 tot 21.00 uur elke 2 weken. Met nu als eenmalige pilotprijs maar EUR 695,- (de volgende na de zomer wordt 895,-)

Ik heb ontzettend veel zin om te gaan starten dus ben jij net zo enthousiast en wil je nu duidelijkheid over jouw volgende baan? Schrijf je dan nu in, dan plannen we een kennismaking waarin we kijken of dit traject echt iets voor jou is en natuurlijk ook of we een klik hebben.