fb
Het nieuwe jaar is nu een paar weken onderweg en oh, wat hoor ik veel mensen die moeite hebben om weer op gang te komen in hun werk. Het is zo logisch, na een periode vrij is de drempel om weer aan het werk te gaan extra hoog, zeker wanneer je niet meer gelukkig bent in je werk.

Ik gaf eergisteren weer mijn masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk”. En wat me opviel is dat helaas meer deelnemers dan ooit, aangaven met een burn-out te kampen, er tegenaan te zitten of er of er uit aan het opkrabbelen te zijn.

Volgens TNO gaat 25% van de mensen in 2023 uitvallen door stress en overbelasting. En ik las ook dat op dit moment 40% van de mensen ongelukkig is in hun werk. Dat is gigantisch veel!

Daar schrik je van, toch? Ik kan ook niet genoeg benadrukken hoe belangrijk of zelfs noodzakelijk het is om werk te doen waar je blij van wordt. En ook hoe belangrijk het is om actie te ondernemen als je niet meer gelukkig bent in je werk.

Om je op weg te helpen om dat plezier en die voldoening (terug) te vinden in jouw werk, leek het me goed om met deze Q&A 4 vragen te delen die ik heel vaak krijg. De kans is best groot dat die vragen bij jou ook leven.

1. Ik zou iets heel anders willen doen maar is het (nog) realistisch om een switch te maken?
Ja! Juist in deze arbeidsmarkt! Voor sommige beroepen is een opleiding of ervaring nodig of gelden specifieke eisen. Maar voor veel functies is dat niet zo. En is er ruimte om te leren, ervaring op te doen, om te scholen. Bedrijven zijn heel erg bereid om je extra te helpen om die switch te maken omdat ze moeilijk aan mensen kunnen komen.

Ik werk (juist) met mensen die iets heel anders willen gaan doen omdat ze niet gelukkig zijn in hun huidige baan of vakgebied. En die, als ze eenmaal duidelijk krijgen wat die baan moet zijn, die stap ook gaan zetten. Dus laat je niet tegenhouden door de aanname dat het voor jou geen optie is.

2. Wat nou als het bij mij echt niet duidelijk is of wordt van welke baan ik blij word?
Eerlijk gezegd heb ik dat nog niet meegemaakt en ik heb nu bijna 200 mensen gecoacht. Ik durf met grote zekerheid te zeggen dat dit echt wel in je zit. Het kan alleen echt lastig zijn om het in je eentje te zien en boven water te krijgen.

Daarbij kan het zo zijn dat je veel verschillende dingen leuk vindt waardoor het lastig is om keuzes te maken. Of vind je het misschien wel moeilijk omdat je juist weinig leuk vindt, waardoor grondiger onderzoek nodig kan zijn. Maar ik zie elke keer weer dat dat waar je blij van wordt wel in elk mens zit.

3. Ik vind het heel spannend om iets anders te gaan doen
Dat snap ik. Het is ook spannend, het is nieuw, anders, nog onbekend terrein en je gaat het bekende en het vertrouwde loslaten. Maar daar krijg je wel voor terug dat je gaat doen waar je gelukkig van wordt.

En het is goed om te weten dat het spannende vaak vooral komt doordat je nog niet duidelijk hebt WAT die baan dan moet zijn, of HOE je dan bij die baan komt, HOE je die stap kunt zetten. Maar dat is een kwestie van onderzoeken en goed in kaart brengen en dan zal het gevoel van spannend plaats maken voor enthousiasme en vertrouwen.

4. Ik heb geen idee wat er allemaal nog meer is aan beroepen en mogelijkheden
Dat begrijp ik en dat kun je ook niet weten. Er is zoveel dat je niet zomaar kunt overzien wát er dan allemaal is. Er zijn in Nederland meer dan 7300 verschillende beroepen en op het moment meer dan 560.000 online vacatures alleen al. Het kan dus ook niet dat je alle beroepen en mogelijkheden kent.

In mijn trajecten werk ik met een database met al deze beroepen (én ook al deze 560.000 vacatures) waardoor deelnemers op een presenteerblaadje krijgen wat er allemaal is aan mogelijkheden. Je vult dan een vragenlijst in die gaat over jouw competenties en interesses en vervolgens worden al die 7300 beroepen gematcht op jouw interesses én op je competenties. Waardoor je duidelijk krijgt welke beroepen het beste bij jou passen.

Het komt ook best vaak voor dat iemand uitkomt op een functie waaraan nooit eerder is gedacht of waarvan het bestaan niet bekend was. Logisch ook met zóveel verschillende functies.

Ik hoop dat deze Q&A je helpt inzien dat er echt veel mogelijkheden zijn om nu die switch te maken naar die andere baan, of die switch nou groot of klein is. En merk je dat je er alleen niet uitkomt en zou je graag mijn hulp willen inschakelen? Stuur me dan gerust een mail.

P.S.1: ben je benieuwd naar meer informatie, tips en inzichten? Ik heb podcasts opgenomen over allerlei onderwerpen die te maken hebben met de vraag waar jouw hart ligt in jouw werk. Je kunt ze hier beluisteren: <<< ga naar de podcasts >>>

P.S.2: op 31 januari geef ik om 19.30 uur nog een keer mijn gratis en online masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk”. Inschrijven (en meer lezen) kan via deze link, dan ontvang je de Zoom link in je mail: <<< ik ben er graag bij >>>

En dan wens ik je een fijne dag!

Hartelijke groeten,
Francis