fb

Ik zag op Linkedin een collega loopbaancoach die vrij fel reageerde op haar collega’s (waaronder ik dus) die zeggen dat je je hart moet volgen bij het onderzoeken in welke baan jij het gelukkigst wordt. Zij vond dat je niet je hart moet volgen maar je hoofd: je hart was voor haar je gevoel en met je gevoel kom je niet tot een goede keuze. Ik las dat met verbazing. De verschillende invalshoeken van de vele coaches die er zijn, zijn natuurlijk van harte welkom, zoveel mensen zoveel smaken immers. Maar ik ben juist erg voorstander van je hart volgen en juist niet je hoofd. En ik zie daar in de loopbaantrajecten ook het resultaat van.

Als ik mensen vraag om na te denken over hun ideale baan, en misschien is dit ook herkenbaar voor jou, dan noemen ze vaak verstandige en beredeneerde argumenten en ideeën. Banen die aansluiten bij de ervaring die ze tot nu toe hebben opgedaan. Banen die aan de randvoorwaarden voldoen: een goed salaris, dicht bij huis. Wat ik ook veel hoor zijn aannames: ik zou het liefst baan x doen maar dat zal geen optie zijn want ik heb geen ervaring. Of ik ben waarschijnlijk te oud, had ik dat dan niet veel eerder moeten doen. En die aannames maar ook die logische en verstandige gedachten, dat is allemaal je hoofd dat praat. En niet je hart dat spreekt. Ik hoor zo vaak de mensen die ik coach zeggen: maar dat is geen optie. Terwijl als we er op in gaan zoomen en het gaan onderzoeken, vaak blijkt dat er zoveel meer mogelijk is dan vooraf wordt gedacht. Ik denk dat daar ook angst meespeelt: onzekerheid over het onbekende, aannames doen, dingen invullen zonder te weten of ze er zijn.

Mijn vertrekpunt is juist je hart waarbij ik je hoofd niet uitsluit. Ik noem dat altijd de realiteit, maar dat komt in mijn ogen echt na het hart. Wat zou jij willen doen als je hart het mocht zeggen en laat daarbij alle aannames en argumenten zoveel mogelijk weg. Om bij de baan te komen die echt bij jou past denk ik namelijk dat het je helpt om eerst na te gaan wat je wilt. Wat spreekt je aan, waar zou je blij van worden. En als helder is wat je het liefst zou willen doen, dan kijk je naar de realiteit. Wat betekent het als je die baan zou gaan doen. Is dat haalbaar? Past dat in je wensenlijstje zoals je dat in gedachten hebt, zoals salaris, afstand, het aantal uren dat je wilt of kunt werken, ben je bereid te investeren in een opleiding als dat nodig zou zijn. Al dat soort vragen die voor mij onder de realiteit vallen, nemen we dan vervolgens mee. Zo heb je je wensen helder én de realiteit die daarbij hoort. En op grond daarvan kun je dan een keuze maken.

Maar zoals ik zei: zoveel mensen (en zoveel loopbaancoaches) zoveel keuzes. En dat is ook goed. Ik krijg regelmatig de vraag waar je het beste op kunt letten als je een Loopbaancoach wilt kiezen. Want alle Loopbaancoaches gaan voor hetzelfde resultaat, namelijk jou helpen te ontdekken welke baan het beste bij jou past, van welke baan jij het gelukkigst wordt. Maar de manier waarop we dat doen kan wel echt verschillen. Je kunt dat checken door te vragen naar de manier van werken van de coach. Een deel kijkt naar je verleden en jeugd. Anderen doen dat veel minder en werken meer toekomstgericht. De een werkt volgens een bepaalde methodiek de ander niet. Bestaat het traject uit gesprekken of zijn die gecombineerd met opdrachten? Zo kun je toetsen wat een traject inhoudt én of het bij je past.

Wat kenmerkend voor mij is, is dat mijn trajecten vooral toekomstgericht zijn omdat ik erin geloof dat de baan die echt bij jou past, vooral in de toekomst ligt. Verder zijn mijn trajecten praktisch, met goede inhoudelijke opdrachten en ik houd erg van kijken naar mogelijkheden in plaats van wat niet mogelijk is. Een loopbaantraject heeft bij mij een positieve insteek, omdat ik zelf een glas graag halfvol zie en ik erin geloof dat dat ook het beste voor jou werkt.

Zou jij eens advies willen specifiek voor jouw situatie om te kijken hoe jij aan de slag kunt met onderzoeken van welke baan jij gelukkig wordt? Ik kies elke maand 3 mensen uit alle aanmeldingen die ik een gratis loopbaansessie bied. Mocht je graag één van deze drie zijn, meld je dan aan via contact@finesse-loopbaancoaching.nl en stel je vraag. Dan hoor je snel van me of je gekozen bent voor deze gratis sessie.