fb

Het nieuwe jaar is nu een paar weken onderweg en oh wat hoor ik veel mensen die moeite hebben om weer op gang te komen in hun werk. Het is zo logisch, na een periode vrij is de drempel om weer aan het werk te gaan extra hoog, zeker wanneer je niet meer gelukkig bent in je werk.

Geldt dat voor jou? Dan deel ik in deze mail graag 5 vragen met je die ik heel vaak krijg, zeker zo in het begin van het nieuwe jaar. En waarbij de kans best groot is dat deze vragen bij jou ook leven. Zo hoop ik je te helpen om die stap te gaan zetten naar werk waar je wel weer blij van wordt.

1. Ik zou iets heel anders willen doen maar is het een goed idee om een switch te maken?
Jazeker! Juist in deze arbeidsmarkt, en ook in 2024 nog. Want de arbeidsmarkt blijft ook dit jaar nog heel krap (over de arbeidsmarkt vertel ik meer in de masterclass “succesvol solliciteren: tips en meest gemaakte fouten” die ik 30 januari geef. Je kunt hier meer lezen)

Voor sommige beroepen is een opleiding of ervaring nodig of gelden specifieke eisen. Maar voor veel functies is dat niet zo. Bedrijven zijn steeds meer bereid om je te helpen met het maken van die switch  omdat ze moeilijk aan mensen kunnen komen. En is er ruimte om te leren, ervaring op te doen, om te scholen.

Dus laat je niet tegenhouden door de aanname dat het voor jou geen optie is.

2. Wat nou als het bij mij echt niet duidelijk is of wordt van welke baan ik blij word?
Dat heb ik nog niet meegemaakt. Ik durf met grote zekerheid te zeggen dat dit echt wel in je zit. Inmiddels hebben meer dan 200 mensen een loopbaantraject bij me gevolgd en ik zie elke keer weer dat het wel duidelijk wordt. Ook bij mensen die vooraf deze twijfel hadden.

Het zit echt in je wat je het liefst wilt doen, wat bij jou past en waar je energie van krijgt. Het kan alleen echt lastig zijn om het in je eentje te zien en boven water te krijgen.

Daarbij kan het zo zijn dat je veel verschillende dingen leuk vindt waardoor het lastig is om keuzes te maken. Of het kan zijn dat je het moeilijk vindt omdat je juist weinig leuk vindt, waardoor grondiger onderzoek nodig zal zijn. Maar ik zie steeds weer dat dat waar je blij van wordt wel in elk mens zit. Dus laat je ook door die gedachte niet belemmeren.

3. Ik vind het heel spannend om iets anders te gaan doen
Dat snap ik! Het is ook spannend, het is nieuw, anders, nog onbekend terrein en je gaat het bekende en het vertrouwde loslaten. Maar daar krijg je wel voor terug dat je gaat doen waar je gelukkig van wordt.

En het is goed om te weten dat het spannende waarschijnlijk vooral komt doordat je nog niet duidelijk hebt WAT die baan dan moet zijn, of HOE je dan bij die baan komt, HOE je die switch kunt maken. Maar dat is een kwestie van onderzoeken en goed in kaart brengen en dan zal het gevoel van spannend plaats maken voor enthousiasme en vertrouwen.

4. Ik heb geen idee wat er allemaal nog meer is aan beroepen en mogelijkheden die voor mij zouden kunnen passen
Dat kun je eerlijk gezegd ook niet weten. Er is zoveel dat je niet zomaar kunt overzien wát er dan allemaal is. Er zijn in Nederland meer dan 7500 verschillende beroepen en op het moment meer dan 520.000 online vacatures alleen al. Het kan dus ook niet dat je alle beroepen en mogelijkheden kent.

En inderdaad: een deel van de mensen waar ik mee werk komt uit op een functie waarvan ze zeggen: “nooit geweten dat die bestond” óf: “nooit gedacht dat dat een optie voor mij zou zijn”.

5. Hoe solliciteer je nu het beste in deze tijd?
Die vraag begrijp ik heel goed want de wereld van het solliciteren is snel veranderd de laatste tijd. Het solliciteren van 5 jaar geleden is niet meer vergelijkbaar met het solliciteren van nu. En er is van alles wat je beter wel en beter niet kunt doen in deze arbeidsmarkt als je op zoek bent naar jouw baan. Hier kan ik wel een uur over vol praten, over wat je in deze tijd beter wel en wat beter niet kunt doen.

En dat ga ik ook doen, in de online masterclass “succesvol solliciteren: tips en meest gemaakte fouten”

Ben jij aan het solliciteren en wil je graag zo goed en snel mogelijk bij die juiste baan komen? Dan raad ik je aan om aan te sluiten bij deze online masterclass “succesvol solliciteren: tips en meest gemaakte fouten” die ik regelmatig geef.

Hierin vertel ik wat anno 2024 de beste manieren zijn om bij die baan te komen, deel ik met je wat je beter wel en niet kunt doen om succes te hebben met jouw sollicitaties. En vertel ik wat er allemaal gaat veranderen in de arbeidsmarkt in 2024. De prijs is EUR 27,- en je hier meer lezen en zien wanneer de volgende masterclass is: naar de masterclass

Want: op de juiste manier solliciteren kan je echt tijd, moeite, energie én frustratie besparen omdat het je sneller op weg helpt naar naar de juiste baan.

Ik hoop dat deze Q&A je helpt inzien dat er echt veel mogelijkheden zijn om nu die switch te maken naar die andere baan, of die switch nou groot of klein is. En merk je dat je er alleen niet uitkomt en zou je graag mijn hulp willen inschakelen? Stuur dan een mail naar contact@finesse-loopbaancoaching.nl