Ik volg uiteraard de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. En die informatie is heel boeiend en waardevol, zéker voor iedereen die nadenkt over een andere baan.
Het is altijd vrij “droge kost” en technisch omschreven vandaar dat ik het graag vertaal naar (hopelijk) begrijpelijk informatie. Die ik je graag wil laten weten omdat de arbeidsmarkt nu heel veel kansen biedt voor jou. Die neem ik in deze mail met je door. Is deel 1 van deze mail nog steeds te taaie materie voor je, lees dan vooral deel 2 van deze mail want die gaat over jouw kansen.
De arbeidsmarkt eerste kwartaal 2022: Het regent records!
De situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt wordt steeds uitzonderlijker. Record op record wordt gebroken en nog nooit was de krapte zo groot:
1. de werkloosheid nog niet eerder zo laag geweest: met 3,3% (maart 2022) is deze zelfs beland op het laagste punt ooit!
2. Het aanbod van mensen die op zoek zijn naar een baan is klein terwijl de vraag naar personeel toeneemt. En worden mensen steeds vaker benaderd voor ander werk: ook dit aantal bereikte opnieuw een record.
3. Er zijn ontzettend veel vacatures (meer dan 400.000) maar het is opvallend dat ondanks dat de arbeidsmarkt heel gunstig is voor werknemer, weinig mensen aan het solliciteren zijn. Dit is een hele grote kans voor jou!! Hoe, dat licht ik verderop in deze mail toe.
4. Iets minder dan één op de acht personen uit de Nederlandse beroepsbevolking is actief op zoek naar een nieuwe baan. Onder werkenden is dat slechts één op de dertien. Ook binnen de groep latente baanzoekers is weinig beweging. Dit verschilt overigens sterk per beroep.
5. Ook het aantal mensen dat benaderd is door werkgevers/recruiters/bureaus voor een nieuwe baan heeft met 37,7% in het eerste kwartaal een record gebroken. Nog niet eerder werden zoveel mensen uit de Nederlandse beroepsbevolking benaderd voor een nieuwe baan.
Dit komt waarschijnlijk ook doordat weinig mensen aan het solliciteren zijn en dus gaan recruiters en werkgevers mensen zelf benaderen.
6. De verwachte zoekduur naar een nieuwe baan is opnieuw gedaald. Deze zoekduur is gebaseerd op de periode die mensen zélf aangeven nodig te hebben voor het vinden van nieuw werk. Met 3,6 maanden is de verwachte zoekduur de laagste ooit gemeten.
7. Het aandeel baanvinders dat direct een vast contract kreeg is opnieuw toegenomen. Ook mooi nieuws als een tijdelijk contract een factor is die jou nu tegenhoudt. In het eerste kwartaal gaf 37,4% van de baanvinders aan dat ze direct een vast contract kregen (ten opzichte van 36,1% vorig kwartaal).
8. En als je kijkt naar het hele vorige jaar dan ontstonden er in 2021 net iets meer dan 1,4 miljoen nieuwe vacatures volgens het CBS. Dat is een hele grote stijging ten opzichte van de ruim 1 miljoen nieuwe vacatures in 2020 en bovendien het hoogste aantal ooit, ook dat is een record.
Wat zijn jouw kansen?
Nu denk je misschien: “wat zegt dit nou precies? En wat zijn dan mijn kansen, waar zitten die?”
De eerste kans zit hem in het grote aantal vacatures terwijl relatief weinig mensen actief op zoek zijn naar een andere baan. Het is dus een hele grote kans voor jou om die overstap nu wél te maken.
Meer dan ooit moedig ik je daarom ook aan om wel die stap te zetten want gunstiger kun je de omstandigheden bijna niet krijgen.
Daarbij is het voor veel bedrijven erg moeilijk om aan mensen te komen. Heel zwaar voor hen maar het is een grote kans voor jou, ook wanneer je een achtergrond hebt die niet helemaal aansluit bij wat wordt gezocht.
Trek je daarbij niet teveel aan van de functie-eisen en werkervaring die wordt gevraagd. Bedrijven maken een vacature tekst en steken daar nu vaak breed in om een zo breed mogelijk publiek te trekken. Maar dat schrikt vaak juist af omdat de sollicitanten denken dat ze al die kennis en ervaring moeten hebben.
In mijn 20 jaar HR-ervaring heb ik uitgebreid ervaren dat in een periode waarin het heel moeilijk is om mensen te vinden (zoals nu), een werkgever hier graag consessies in doet om toch mensen te vinden. Dus ook dat is een kans voor jou.
Spreekt een functie jou aan? Reageer dan, ook al voldoe je niet helemaal aan het profiel. Lijkt een organisatie je leuk? Vraag hen of je eens koffie mag komen drinken.
Wat ik je verder aanraad:
Zorg je dat Linkedin profiel goed op orde is voor werkgevers en recruiters die nu zo actief mensen aan het benaderen zijn, Dat gebeurt ook veel via Linkedin. Als jij wilt switchen naar een ander soort functie dan is het belangrijk dat je op de juiste plekken in je Linkedin profiel goed benoemt wat je zoekt i.p.v. wat je doet of hebt gedaan. Anders word je gezocht en gevonden op wat je nu doet en dat is misschien niet meer wat je wilt doen.
Er zijn veel gratis webinars over hoe je het beste jouw Linkedin profiel kunt inrichten. Linkedin verandert best snel en er zijn Linkedin specialisten die deze webinars geven en je precies kunnen vertellen wat je moet doen om een succesvol Linkedin profiel te hebben.
Vergeet niet dat nog steeds de meeste mensen hun baan vinden via hun netwerk en niet via vacatures of open sollicitaties. Bij netwerken voelen we vaak weerstand maar netwerken is echt leuk als je het doet op de manier die bij jou past. Dat is echt belangrijk. Dat je jezelf kunt zijn en dat je mensen benadert die jij zelf uitkiest en op een manier die jou aanspreekt. En met je netwerk bedoel ik iedereen die je kent, van dichtbij of wat verder weg, mensen via via etc.
Maar het belangrijkste: zorg dat je goed weet wat je zoekt. Als jij nog twijfelt over die functie dan mis je vaak ook enthousiasme in je sollicitatiebrief of in een sollicitatie gesprek. En die werkgever merkt dat. Ik heb zelf 20 jaar ervaring in het doen van sollicitatie procedures en als werkgever voel je heel goed aan of iemand enthousiast is en overtuigd is van die functie of dat dat niet het geval is.
En zeg je nu: ik wil heel graag iets anders maar ik weet niet wat dat moet zijn? Ga dat dan onderzoeken, dan zou ik niet blijven hangen in je werk als je niet gelukkig bent. Zo jammer van de tijd die alsmaar doortikt en van de energie die jouw werk je nu kost! Kijk wat jij nodig hebt om duidelijk te krijgen wat die baan voor jou moet zijn.
Er zijn echt veel mogelijkheden nu. Ik zie zelf ook meer dan ooit klanten en ook mensen om mij heen de overstap maken naar heel andere functies, die gaan doen waar ze heel blij van worden, ook al is dat iets heel nieuws.
Zo zijn er voor steeds meer functies zij-instroom trajecten mogelijk, bedrijven staan open voor een dag meekijken, er worden weer meer open dagen georganiseerd, qua salaris en arbeidsvoorwaarden is er meer mogelijk.
Dus ook kennis en informatie opdoen over een functie of een organisatie is op die manieren mogelijk en zelfs makkelijker.
Probeer daarbij ook vooral de beren op de weg te herkennen én te tackelen als jij merkt dat je op de rem gaat en denkt: voor mij is het vast geen optie. De seinen staan op groen voor jou, dus ga ervoor!
PS1: dinsdag 14 juni geef ik mijn online masterclass weer “ontdek waar jouw hart ligt in je werk”. Om 19.30 via Zoom. Hierin deel ik inzichten en tips die jou helpen achterhalen wat die baan voor jou moet zijn. Je bent welkom om hierbij aan te sluiten. Inschrijven kan via deze link, dan komt de Zoom link naar je toe.
PS2: Ik heb een podcast opgenomen die denk ik interessant voor je is over het effect van duidelijk weten wat jouw (volgende) baan moet zijn, die podcast kun je hier luisteren.
Een fijn lang Pinksterweekend alvast!
Hartelijke groeten,
Francis