fb

Doe jij wat je leuk vindt of doe je waar je goed in bent in jouw werk?

Dit kunnen 2 verschillende dingen zijn en regelmatig wringt het daar bij veel van mijn klanten. Er zijn hier eigenlijk 3 mogelijkheden:

  1. Je doet wat je leuk vindt én waar je goed in bent
  2. Je doet wat je leuk vindt maar je twijfelt over je kwaliteiten op dit vlak
  3. Je doet waar je goed in bent maar je vindt het eigenlijk niet leuk

Als optie 1 voor jou geldt dan is dat heel fijn, dan is er eigenlijk niks aan de hand. Herken jij je in optie 2 dan is het goed om te kijken hoe je jouw kwaliteiten of ervaring kunt verbeteren. Vaak is die afstand wel te overbruggen. Mij gaat het nu met name om optie 3, omdat deze veel voorkomt en misschien herken jij het ook.

Het kan namelijk een grote valkuil zijn dat je doet waar je goed in bent in je werk terwijl dat misschien wel niet (meer) is waar je gelukkig van wordt. En als we ergens goed in zijn dan geeft je dat houvast, je werkgever is er blij mee, je krijgt wellicht erkenning wat ook weer een goed gevoel is. Maar het kan zo maar zijn je er dan wel goed in bent, maar dat je er helemaal geen energie meer uit haalt. Dus dan haal je voldoening uit andere dingen dan uit de inhoud en dan is de vraag hoe lang je het daarmee redt. Hoe lang dat die voldoening tegenwicht geeft aan het feit dat je minder energie krijgt van je baan op inhoudelijk vlak.

Voor veel van mijn klanten is dit wel herkenbaar en ik heb het zelf ook ervaren. Ik werk met een heel mooi instrument, een talenten analyse (de TMA analyse). Die analyse heb ik zelf ook gemaakt toen ik een leidinggevende functie had. Ik was gevraagd voor deze functie, het ging me goed af, ik kreeg er complimenten over vanuit mijn team en van mijn leidinggevende en dat voelt fijn, die erkenning. Maar uit die analyse kwam dat ik weliswaar goed ben in leiding geven maar dat ik daar niet mijn energie uit haal. Die haal ik wél uit het samen met anderen iets bereiken, dus uit het echt als een team samenwerken. Dat krijg ik niet van het leiding geven op zich. Ik had er geen hekel aan, zeker niet, maar als het gaat om waar krijg je energie van in je werk, dan was dat ook niet het geval. Wel van samen met mijn team mooie dingen neerzetten, naar een doel toe werken, een goed functionerend en een fijn team zijn etc. Maar daarvoor hoef je geen leidinggevende te zijn. (Mocht je je nou afvragen: wat heb je toen gedaan: niet veel later ben ik gestopt met deze baan en voor mijzelf begonnen).

En daar zit een risico, dat je doorgaat in wat je doet omdat je er goed in bent, omdat je werkgever of organisatie je daarvoor heeft gevraagd of blijft vragen, of omdat het bijvoorbeeld tot een beter salaris leidt. En al heel gauw wordt dat dan voor jou en de organisatie een soort gewenning dat jij dat nou eenmaal doet. Maar die jou op termijn zelfs energie kan gaan kosten i.p.v. opleveren. We kennen denk ik allemaal een voorbeeld uit ons werk of uit ons privé leven waarin we steeds worden gevraagd voor iets omdat onze omgeving vindt dat we er goed in zijn. Terwijl we er zelf niet echt blij van worden.

Er wordt ook snel gezegd: je moet doen waar je goed in bent. Ook in deze tijden van Corona, ik hoor en lees zó vaak: kies een baan die past bij jouw kwaliteiten. En ik ben het daar niet mee eens, mijn nuance is: ga voor een baan die jij leuk vindt en die past bij de kwaliteiten die jij ook graag in wilt zetten. En het kan een interessante zijn om eens na te gaan hoe dit voor jou werkt. Want ons ego kan daar ook een rol in spelen. Als je wordt gewaardeerd om die kwaliteit ga  je daar soms ook in door, omdat je je gevleid en gewaardeerd voelt, terwijl het misschien geen energie geef óf zelfs energie kost.

Daarom is het goed om bij jouzelf na te gaan: doe jij wat je leuk vindt? Of doe jij waar je goed in bent?