fb

Ik kreeg een fijn berichtje van een hele gemotiveerde vrouw die vorige zomer een loopbaantraject bij me heeft afgerond. Toen ze duidelijk had wat ze wilde heeft ze haar baan opgezegd en is op zoek gegaan naar die volgende baan, die ze al snel vond. Een dappere stap maar ze geloofde er volledig in, ik ook in haar.

Ze stuurde me dit berichtje, waar ik zo ontzettend blij van werd. Er zit een mooi inzicht in dat ik je graag wil meegeven.

“Ik wilde je even laten weten dat ik de opgedane kennis uit mijn traject regelmatig toepas tijdens m’n werk. Vooral op de momenten dat eea wat stroef loopt en ik dan teruggrijp op m’n top 5 lijstjes. Dat sterkt me dan in m’n overtuiging. Waar bij voormalige werkgevers m’n kwaliteiten als ‘lastig’ werden ervaren merk ik nu dat het echt kwaliteiten zijn”.

Het inzicht waar het om gaat is wat ze zegt over haar kwaliteiten, dat dat in deze baan echt kwaliteiten zijn i.p.v. dat ze als lastig werden gezien zoals in haar vorige baan het geval was.

Ik kan niet genoeg benadrukken dat het zó belangrijk is dat je werk doet waar je mag en kunt zijn wie je bent. Dat jouw kwaliteiten worden gezien als kwaliteiten en niet als iets dat je eigenlijk liever mag aanpassen.

Ik hoor dat te vaak, dat mensen zeggen: ik moet toch afleren om… Nee! Niet waar, je moet een werkplek en een werkgever hebben waar die eigenschappen juist worden gewaardeerd en waar je ze kunt inzetten.
(Tip: ik nam een podcast op over waarom het zo belangrijk is om jezelf te blijven: naar de podcast)

Zo was er een hele lieve vrouw die een traject bij me volgde en heel lang als receptioniste had gewerkt. Haar werkgever vond dat ze teveel praatte met klanten, dat ze te lange gesprekken voerde.

Toen ze bij me kwam zei ze: “ik moet echt leren mijn mond meer te houden in een volgende baan, want ik krijg dit steeds weer te horen”. Ik vond het gewoon verdrietig dat ze dat zei!

Ze had namelijk een enorme belangstelling voor mensen, wilde heel graag met mensen meedenken en hen adviseren. Ze was (en is) een hele warme vrouw met het hart op de juiste plek die voldoening haalde uit contact met mensen maar ook uit het helpen van mensen.

Daarom stelde ik voor om samen juist te gaan kijken naar functies waar ze dit juist zou kunnen gaan inzetten, in plaats van dat ze het moest gaan afleren. Want het is een kracht en een hele grote kwaliteit én bovendien iets waar ze eigenlijk heel blij van werd.

Dat is gelukt, ze is gaan werken met mensen met een hersenaandoening, een functie waarin ze juist mag meedenken en adviseren. En waar dat warme contact met mensen en tijd nemen voor mensen juist heel gewenst is. Ze is heel blij in deze baan en haar werkgever is blij met haar.

Als ik zo’n berichtje krijg dan maakt me dat echt blij. Dan voel ik zo de voldoening dat ze nu op haar plek zit in haar werk. En doet waar zij blij van wordt en dat haar werkgever haar kwaliteiten waardeert en ze ook echt ziet als kwaliteiten. Dat vind ik echt goud waard.

Wil jij ook jouw hart volgen in je werk, maar weet je niet goed wat die baan voor jou moet zijn?
Ik geef regelmatig mijn gratis online masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk” waarin ik tips en inzichten deel die jou helpen achterhalen waar waar jij precies blij van wordt.

Je bent van harte welkom en je kunt je hier inschrijven: <<< naar de masterclass >>>

Fijne dag!

Hartelijke groeten,
Francis