fb

Sta jij er wel eens bij stil of je datgene waar je goed in bent in je werk, ook leuk vindt om te doen? Vaak gaan die twee wel samen maar net zo vaak ook niet. En als je ergens wel goed in bent maar het niet leuk vindt, dan kan dat een valkuil voor je zijn.

We hebben allemaal kwaliteiten, elk mens is daarin zelfs uniek. Geen ander heeft precies dezelfde kwaliteiten als jij, zeker niet als je ook naar de volgorde kijkt. Jouw kwaliteiten zijn voor een groot deel van nature in jou aanwezig, ze zijn aangeboren. En voor een ander deel zijn ze aangeleerd gedurende jouw (werkende) leven. Je kunt in je werk groeien in een bepaalde functie, waardoor je een kwaliteit hebt ontwikkeld, die van nature niet in je zit. En daar schuilt dat aandachtspunt. Een voorbeeld: je kunt in je werk zijn doorgegroeid naar een leidinggevende functie en je bent er ook goed in, het is een kwaliteit. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je het ook léuk vindt om te doen. Als dat wel zo is dan is dat prima, maar als dat niet het geval is, dan kan dat op termijn wel een probleem vormen, dan kost het je (onbewust) namelijk meer energie.

Wanneer mensen denken aan een volgende baan, dan zijn ze (heel logisch) geneigd om vanuit hun kwaliteiten en hun ervaring te denken en niet direct vanuit wat ze leuk vinden. Ik stel in een traject daarom ook voortdurend die vraag: “maar word je er ook blij van? Vind je het  leuk om te doen?” Want ik vind onderzoeken waar jouw hart ligt, nóg belangrijker dan kijken naar je kwaliteiten. En het antwoord is dan regelmatig: ik ben er misschien wel goed in, maar nee ik vind het niet leuk om te doen of het geeft me geen energie.

Als jij nu nadenkt over jouw volgende baan en je afvraagt waar je het meest gelukkig in zult zijn, dan is het vrij waarschijnlijk én logisch dat jij denkt vanuit wat je nu doet, want dat is waar je ervaring ligt. Mijn visie is: volg je hart en doe waar je gelukkig van wordt, ook als dat iets heel anders is dan je nu doet. Het kan alleen oh zo lastig zijn om te zien of te voelen wáár jouw hart dan precies ligt. Mensen vragen me wel eens: maar wat nou als er niet heel duidelijk iets is waar ik blij van word? Wees gerust: dat is er wel. Natuurlijk zijn er mensen die al vanaf hun 6e wisten dat ze bijvoorbeeld Arts wilde worden. Maar de grotere meerderheid heeft die luxe van het “altijd al hebben geweten” niet. Maar het is er voor jou ook en sterker nog: het zit echt in jou. Het zit er wel maar door de waan van de dag, de drukte van je werk, helemaal in deze onrustige tijd waar we in zitten of het pad waar je al jaren in werkzaam bent, kan het moeilijk zijn om erbij te kunnen.

Ik zie het ook bij mijn klanten, elke keer weer wordt duidelijk wat ze belangrijk vinden in een baan, waar ze blij van worden, waar hun hart ligt en wat hen energie geeft.  En daar komt het voordeel van een Loopbaancoach om de hoek kijken: ik stel je vanzelf steeds weer die vraag. Ik help je er door die bril naar te kijken. En je zult zien dat jij vervolgens zelf ook snel eigen maakt. En daarom is het waardevol én leuk om zo’n traject samen te doen en zo duidelijk te krijgen waar jouw hart ligt. Want dat zit al in jou, echt! En ik gun het je om daarmee aan de slag te gaan, want elke dag dat je ongelukkig bent in je werk, is een dag teveel.

Wil jij aan de slag met het onderzoeken waar jouw hart ligt? Dan heb ik een leuk voorstel voor je. Ik bied je een gratis loopbaansessie via Skype of videobellen aan. Dat is een sessie van 45 minuten die vrijblijvend is, waarin ik met je mee denk, je vragen beantwoord en je alvast wat tips geef. Je mag me alles vragen over jouw werkvraag, dat waar jij tegenaan loopt, waar je vraagtekens bij hebt, zo maak je gebruik van mijn kennis. Wil jij zo’n gratis loopbaansessie plannen? Neem dan nu contact met me op, ik denk graag met je mee. Waarom wachten als je nu al aan de slag kunt? Het brengt je direct dichter bij de baan die echt bij jou past.