fb

De kans is groot dat jij rondom de feestdagen vakantie hebt, heerlijk toch! Even tijd om afstand te nemen, te genieten en vooral ook te ontspannen en op te laden. En die laatste 3 kunnen voor jou wat lastig voelen: genieten, ontspannen en opladen. En mogelijk is jouw werksituatie daar de veroorzaker van.

Mensen vragen mij vaak of ze in hun vakantie beter wel of niet moeten doorgaan met nadenken over hun werk. Dat kan ik natuurlijk niet helemaal voor jou beoordelen want het hangt er vanaf wat jou het beste helpt. De een vindt het fijner om er juist wel eens goed over na te denken en de ander sluit zich er graag even voor af, parkeert dat hele werk tot na de vakantie omdat het al zoveel impact heeft gehad de laatste tijd.

Bij mij ontstond het altijd vanzelf in de vakantie: naarmate de vakantie verstreek kreeg ik meer ruimte in mijn hoofd en ging ik automatisch wat meer op een afstand naar mijn werk kijken. Maar toen ik echt ongelukkig was in mijn werk nam dat tijdens mijn vakantie wel echt meer ruimte in beslag dan ik graag wilde. Ik wilde er het liefst even niet over nadenken en ook niet over praten. Maar dat werkte niet, ik had steeds weer die behoefte om het er toch over te hebben. Dus dat deed ik dan even met mijn man en dan kon ik het daarna weer loslaten.

Nu had dat voor mij ook wel een functie want het hielp me met ordenen en structureren en goed te zien hoe het nou precies in elkaar stak en waar mijn onvrede precies zat. Tja ik weet als geen ander hoe werk je privé leven kan beheersen.

Wat voor jou het beste werkt dat weet alleen jij. Maar ik kan je wel wat tips geven die je misschien helpen hoe met jouw werk om te gaan in je vakantie. Tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat je zoveel mogelijk op jouw manier van je vakantie kunt genieten.

Tip 1: schrijf zoveel mogelijk op. Door dingen op te schrijven blijft het niet in je hoofd rondspoken, hoef je het niet te onthouden én staat het ergens waar je het altijd kunt terug lezen. Daarbij helpt het je ordenen en structureren. Schrijf dingen gewoon van je af: gedachten, actiepunten, inzichten, ideeën, wensen, vragen; alles mag erop.

Tip 2: merk je dat je werksituatie je teveel in de weg zit in je vakantie dan kan het goed zijn om een paar momenten in je vakantie te kiezen waarop je over je werk MAG nadenken. Dat maakt het vaak makkelijker om het op andere momenten wat meer los te laten. Heb ik ook wel eens gedaan: bijv. ’s middags even wat dingen opschrijven en van me af schrijven. En dan kon ik het ’s ochtends en ’s avonds makkelijker parkeren of juist vergeten.

Tip 3: praat er juist wel over met mensen om je heen. We nemen vaak onterecht aan (dat deed ik zelf tenminste wel) dat een ander het onderwerp “jouw werk” wel even beu is. Terwijl die ander het misschien geen probleem vindt als je vraagt of je even mag sparren.

Tip 4: en deze hielp mij zelf erg: maak een actielijstje of een stappenplan. Doordat je er tijdens een vakantie op een afstand naar kunt kijken zie je vaak makkelijker wat je volgende actie moet zijn. Dan zie of voel je ineens beter wat je wilt of wat nodig is. Maak daarom een actielijstje voor na de vakantie, wat ga je doen of anders doen om je werksituatie te veranderen.

Tip 5: heb jij geen werk maar ben je daar wel naar op zoek dan kan vakantie voelen als niet echt vakantie, dat hoor ik ook vaak van klanten. Begrijpelijk, want je hebt nog geen uitzicht op wanneer je weer een baan hebt. Ontspannen kan daardoor moeilijker voor je zijn want als je geen actie onderneemt komt er ook geen baan, dus solliciteren moet eigenlijk doorgaan.

Maar afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, zou ik toch proberen om ook in deze situatie wel vakantie te houden, als je dat graag wilt. Want ontspannen en opladen is ook echt belangrijk. Als je toch ook door moet gaan met solliciteren, of als dat fijner voelt, dan kun je het beste blokken maken en bijv. ’s ochtends 2 uur aan het solliciteren werken en de rest van de dag vrij nemen. Dat werkt beter dan er de hele dag half of versnipperd mee bezig te zijn want dat geeft onrust en ook juist geen voldoening.

En tot slot tip 6: ga er niet te geforceerd mee om. Je kunt jezelf juist in de weg zitten als je heel strikt besluit dat je niet bezig mag zijn óf juist bezig moet zijn met je werk omdat het vakantie is. Zo werkt het meestal niet. Juist als jouw werksituatie zo is dat je er ongelukkig van wordt dan laat zich dat niet helemaal dwingen omdat jij besluit dat het vakantie is. Laat maar af en toe gebeuren dat het boven komt drijven, want ook dat heeft een functie.

Als je even afstand en ruimte neemt om na te denken over jouw werksituatie, ontstaan vaak goede inzichten. Zo heb ik zelf 3 keer in een vakantie best grote besluiten genomen: mijn baan opzeggen, als hobby een website met mijn handgemaakte kaarsen te starten en het besluit om voor mijzelf te gaan beginnen.

Besluit jij in jouw vakantie dat jij echt aan de slag wilt met onderzoeken van welke baan jij gelukkig wordt? Dan help ik je graag in het nieuwe jaar. Ik heb een 1-op-1 loopbaantraject en een groepstraject, dat groepstraject gaat in de 2e helft van januari weer van start. Je ben van harte welkom, want ik gun je heel erg dat jouw volgende vakantie er eentje is waarin jij er heel anders in zit, waarin je ernaar uit kijkt om weer aan het werk te gaan in een baan waarin je het heel erg naar je zin hebt.

Heb je interesse om eens verder te praten over jouw werksituatie? Reply dan deze mail, dan plannen we een afspraak in om kennis te maken, je vragen te bespreken en te kijken of een groepstraject de beste optie voor je is.

En voor nu: dank je wel dat je mij volgt via deze mail, daar ben ik je dankbaar voor en dat neem ik zeker niet voor lief. Ik hoop dat ik je met alles wat ik deel in deze mails, heb kunnen helpen en inspireren het afgelopen jaar. En ik ga er alles aan doen om jou ook in het nieuwe jaar weer op de hoogte te houden, te prikkelen en je waardevolle kennis en inzichten te geven.

Ik wens je voor nu hele fijne feestdagen. Geniet ervan, wat je ook gaat doen. Enneh, ben niet te streng voor jezelf. Kijk wat voor jou het beste werkt om uit te rusten en op te laden want dat heb je helemaal verdiend, juist als jouw werk je meer energie kost dan je zou willen.

Hartelijke kerstgroeten,
Francis