fb

Ik hing na een drukke week ’s avonds lekker op de bank, kopje thee en stukje chocola erbij (probeer ik niet elke avond te doen maar dat lukt niet zo goed) en was aan het scrollen door Linkedin. En zag daar een post die er voor mij uitsprong.

Een post van een collega coach die vrij stellig reageerde op haar collega’s (waaronder ik) die zeggen dat je je hart moet volgen bij het onderzoeken in welke baan jij het gelukkigst wordt. Zij vond dat je niet je hart moet volgen maar je hoofd: je hart was voor haar je gevoel en met je gevoel kom je niet tot een goede keuze.

Ik las dat met verbazing. Zoveel mensen zoveel meningen natuurlijk en dat mag, helemaal prima. Maar ik ben juist heel erg voorstander van je hart volgen. En ik zie daar in mijn loopbaantrajecten ook heel duidelijk de resultaten van.

Als ik mensen vraag om na te denken over hun ideale baan, en misschien is dit ook herkenbaar voor jou, dan noemen ze vaak verstandige en beredeneerde argumenten en ideeën. Banen die aansluiten bij de ervaring die ze tot nu toe hebben opgedaan. Die aansluiten bij wat ze kunnen. Banen die aan hun voorwaarden voldoen: een goed salaris, dicht bij huis.

Wat ik daarbij veel hoor zijn aannames: ik zou het liefst baan x doen maar dat zal geen optie zijn want ik heb geen ervaring. Of ik ben waarschijnlijk te oud, dat had ik dan veel eerder moeten doen.

En die aannames maar ook die logische en verstandige gedachten, die komen voor mij vanuit je hoofd. En niet vanuit je hart dat spreekt. Ik hoor zo vaak de mensen die ik coach zeggen: maar dat is geen optie. Terwijl vaak blijkt, als we er op in gaan zoomen en het gaan onderzoeken, dat er zoveel meer mogelijk is dan ze dachten.

Daar speelt logischerwijs ook het spannend vinden een rol: onzekerheid over het onbekende, aannames doen, dingen invullen zonder te weten of ze ook kloppen. Ons brein doet daar ook nog een schepje bovenop: dat wil ons behoeden voor risico en voor het onbekende.

Ooit zei een klant eens tegen me: “ik weet heel goed waar mijn hart ligt in mijn werk, maar ernaar handelen is een tweede, dat doe ik niet, want ik ga beredeneren waarom ik het niet moet doen”.

En dat zie ik best regelmatig. Dat mensen eigenlijk wel een wens of een voorkeur hebben voor een baan maar vervolgens gaan opsommen waarom het geen optie is. En dan ook echt het gevoel hebben dan het geen optie is.

Maar mijn vertrekpunt is juist je hart waarbij ik je hoofd zeker niet uitsluit. Ik noem dat altijd de realiteit, maar dat komt in mijn ogen echt na het hart. Wat zou jij willen doen als je hart het mocht zeggen?

Laat daarbij alle aannames en argumenten zoveel mogelijk weg. Om bij de baan te komen die echt bij jou past is het belangrijk dat je eerst nagaat wat je wilt. Wat spreekt je aan, waar zou je blij van worden?

En als helder is wat je het liefst zou willen doen, dan kijk je naar de realiteit. Wat betekent het als je die baan zou gaan doen, is dat haalbaar? Past dat in je wensenlijstje zoals je dat in gedachten hebt, zoals salaris, afstand, het aantal uren dat je wilt of kunt werken? Ben je bereid te investeren in een opleiding als dat nodig zou zijn?

Al dat soort vragen die voor mij onder de realiteit vallen, neem je dan vervolgens mee. Zo heb je je wensen helder én de realiteit die daarbij hoort. En op grond daarvan kun je dan een goede keuze maken.

Je hart volgen gaat voor mij echt voorop in je werk. En daarbij is heel veel mogelijk. Zeker in deze tijd waarin er alleen al online meer dan 400.000 vacatures zijn. Laat je niet tegenhouden door je hoofd, door je brein, of door mogelijke beren op de weg. Want die beren zorgen er vaak ook voor dat je de stap niet zet.

Wil je weten hoe je nog meer kunt luisteren naar jouw hart als het om jouw werk gaat? Ik geef regelmatig de masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk”. Gratis en online. Je kunt hier zien wanneer de volgende masterclass is en je kunt je ook aanmelden, dan ontvang je direct de Zoom link: naar de masterclass.