fb
Vandaag neem ik je mee in iets waarvan we ons niet zo bewust zijn maar wat heel belangrijk is in je werk (en je leven in het algemeen) en dat zijn: jouw waarden.

We hebben allemaal zo onze eigen waarden die we belangrijk vinden in het leven en ook in ons werk. Nu klinkt “waarden” heel algemeen en abstract en vaak zijn we er ons ook helemaal niet van bewust maar ze zijn erg belangrijk, ook in ons werk. Als je kijkt naar jouw rijtje met waarden dan kun je wel stellen dat jouw rijtje uniek is, zeker als je ook nog naar de volgorde kijkt. Maar vaak staan we helemaal niet stil bij welke waarden we nou precies belangrijk vinden in ons werk. Terwijl het daar juist echt mis kan gaan. Want een werkgever heeft ook waarden die voor de organisatie belangrijk zijn en die kunnen enorm verschillen van jouw waarden. Je wilt jouw waarden zoveel mogelijk terug zien in jouw werk en werkomgeving.

Wat vind jij dan belangrijke waarden in je werk?
Daar staan we niet zo snel bij stil. Maar als je inzicht hebt in wat je waarden zijn, kunnen ze je helpen bij het nemen van beslissingen. Je waarden zijn persoonlijk en bepalen of iets bij je past of niet. Wanneer een baan een verlengstuk is van wat jij waardevol vindt dan voel je dat dat klopt en dan geeft dat rust.

Als je niet op je plek zit dan zit hem dat vaak ook in het verschil in waarden die jij en je werkgever belangrijk vinden. Of dan vind je jouw waarden onvoldoende terug in jouw werk. Er zijn ontzettend veel verschillende waarden in het leven. Ik zal dit toelichten aan de hand van mijn eigen waarden.

Een van mijn belangrijkste waarden is positiviteit. Ik hou van het glas halfvol, van kijken naar mogelijkheden en naar wat goed gaat. Mensen die negatief zijn kosten mij al snel energie en werken in een negatieve sfeer maakt mij echt ongelukkig. Anderen helpen is ook een belangrijke waarde voor mij, dit wil ik ook echt terugvinden in mijn werk. Als ik anderen niet op weg kan helpen dan mis ik echt iets in mijn werk. Een derde belangrijke waarde voor mij is daadkracht, ik hou er wel echt van dat er iets gebeurt, dat we vooruit gaan, dat wat we doen, ook echt ergens toe leidt.

Ik vond het destijds in mijn eigen loopbaantraject heel fijn om mijn eigen waarden te ontdekken en zo te weten wat ik zeker in mijn werk wil terug zien. En ik werk daarom ook graag met deze opdracht in mijn trajecten.

Het is ook belangrijk om je waarden te checken in een sollicitatiegesprek en voor bijna alle waarden geldt dat dat ook heel goed kan. We denken vaak dat we er niet naar kunnen vragen maar dat kan prima. Maar het begint bij eerst goed duidelijk krijgen wat voor jou belangrijke waarden zijn.

Heel vaak ontdekken mensen die niet meer op hun plek zitten in hun werk, dat de waarden die zij belangrijk vinden, niet overeen komen met de waarden die binnen de organisatie voorrang hebben of belangrijk zijn. Als jij eerlijkheid belangrijk vindt en je werkt in een organisatie die niet transparant is en waar politiek wordt bedreven, dan kan het zijn dat dat continu wringt. Zonder dat je in de gaten hebt waar hem dat nou precies in zit.

Toen we haar waarden helder hadden gekregen zei een klant me dat ze nu heel goed begreep waarom haar banen die ze tot dat moment had gehad, niet bij haar pasten. Het geeft vaak heel veel inzicht en duidelijkheid om die van jou duidelijk te hebben. Maar wat zijn dan jouw waarden?

Ik noem hier wat voorbeelden van waarden, dat helpt je misschien wat op weg:

Anderen helpen
Authenticiteit
Avontuur
Bescheidenheid
Betrokkenheid
Behulpzaamheid
Bevlogenheid
Comfort
Creativiteit
Daadkracht
Discipline
Doelgerichtheid
Duurzaamheid
Eerlijkheid
Enthousiasme
Erkenning

Met jouw rijtje belangrijke waarden heb je gewoon duidelijk: dit moet een volgende baan echt voor mij hebben. Veel mensen houden hun rijtje ook naast een vacature, nemen ze mee in hun achterhoofd in een sollicitatiegesprek. Leuk om na te gaan wat jouw waarden zijn maar vooral belangrijk om ze duidelijk te hebben, daarom mijn advies aan jou: ga voor jezelf eens na wat jouw de 5 belangrijkste zijn.

Tot slot nog even een reminder: aanstaande dinsdag 13 juli geef ik om 19.30 uur een online masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk”. Wil je erbij zijn en heb jij je nog niet aangemeld? Meld je dan hier aan, dan komt de Zoom link naar je toe:

<<< meld je hier aan voor deze online masterclass >>>