fb

Ik hoop dat je een leuke Sinterklaas hebt gehad? Dit zijn altijd wat drukkere maar leuke weken vind ik, ik hou er erg van, van verrassingen, kadootjes geven, de gezelligheid.

Ik heb het gevierd met mijn man met kleine cadeautjes en gedichtjes en lekker koken en eten. Dat is traditie sinds wij samen zijn en die houden we er elk jaar in.

Maar dat is niet waar deze mail over gaat natuurlijk. Ik heb een vraag voor jou die je mogelijk helpt nadenken over die baan waar jij blij van wordt.

En die vraag is: als alles mogelijk was, als je van mij een zak met geld krijgt waardoor geld ook geen rol speelt en werkervaring en opleiding ook niet. Wat zou je dan het liefst doen?

Ik heb de vraag jaren geleden ooit gesteld aan een groep collega’s en we zeiden allemaal iets anders dan het werk dat we op dat moment deden. Mijn antwoord was iets met poezen gaan doen, poezen opvangen of iets dergelijks. We moesten echt lachen dat niemand de baan noemde die we op dat moment hadden. Ook al hadden we het daar wel naar onze zin.

Maar toch zette het me destijds wel aan het denken. Want ik was HR Manager en dat werk kwam niet in mijn opties voor die ik als antwoord noemde. En heel eerlijk: niet eens in de buurt.

Het is leuk maar vooral goed om eens serieus over deze vraag na te denken. En er kunnen dan 2 dingen gebeuren:

A. Je hebt geen antwoord op die vraag. Dat is niet erg. En goed om te weten: een groot deel van de mensen heeft hier geen antwoord op. Dat is niet raar, je bent zeker niet de enige. Het geeft aan dat deze vraag je niet helpt om een antwoord te vinden op de vraag: wat is die baan waar jij gelukkig van wordt.

B. Je hebt wel een antwoord. Dan is het vervolgens goed om jezelf eens af te vragen: en waarom is dat niet wat je doet? Klinkt nuchter en eenvoudig, maar ik stel hem je serieus.

Heel vaak gaan we hier namelijk tegenwerpingen opgooien waarbij we aannames doen. Het is geen optie want… Dat is voor mij niet haalbaar omdat… Financieel gezien is het niet mogelijk…

En dat kan zeker zo zijn, maar ook als het echt niet haalbaar voor je is, kan er wel degelijk veel informatie zitten in het antwoord op deze vraag.

Zou je misschien werk willen doen:
– dat op dat vlak ligt?
– waarin je met die doelgroep werkt?
– binnen zo’n soort organisatie of in die branche?
– etc

Heel vaak doen we aannames en is er veel meer mogelijk dan we denken. En is de optie om dat werk te gaan doen veel dichterbij dan het misschien lijkt. Houden we vast aan het idee dat dat een droom is, terwijl het echt werk kan worden.

Ik raad je aan om bij deze vraag heel ruim te denken. En probeer aannames en beren op de weg te parkeren. Want hoe geweldig zou het zijn dat je kunt gaan doen wat je het liefst zou willen?

De arbeidsmarkt in 2024
Wat daarbij ook gunstig voor je is is de krappe arbeidsmarkt die voorlopig krap blijft. Vorige week woonde ik een webinar bij van de Intelligence Group, over de huidige arbeidsmarkt en de verwachting voor 2024.

Daar werd ook genoemd dat de arbeidsmarkt op dit moment ontzettend krap is. En dat dit wel ietsje verandert maar minimaal, de krapte en schaarste blijft in 2024, geeft ook het CBS aan. Dat betekent dat de werknemer aan zet blijft.

Wat daarnaast uit de cijfers blijkt en wat mooie kansen voor jou zijn:

🎯het aantal mensen dat een baan zoekt is historisch laag én dalend. Nog steeds een goed moment en een grote kans voor jou om wel in actie te komen
🎯er wordt weinig gereageerd op vacatures en werkgevers vinden moeilijk nieuwe collega’s. Een kans voor jou om gericht op zoek te gaan naar die baan die jou aanspreekt
🎯43% van de werknemers krijgt direct een vast contract. Goed om mee te nemen als jij je laat tegenhouden door je huidige vaste contract dat je niet graag opzegt.

Dus: ben jij niet meer gelukkig in je werk? En wil jij eigenlijk switchen naar een andere baan? Dan lijkt ook 2024 daar een heel goed jaar voor.

Hartelijke groeten,
Francis