fb

Vorige week had ik een opleidingsdag van mijn businesscoach en het was voor het eerst sinds al die tijd weer live! Zo fijn om mijn mede-ondernemers uit de groep weer te kunnen zien na al die tijd met online bijeenkomsten te hebben gewerkt. Goed geregeld en mooi op afstand zaten we weer heerlijk met zijn 25-en in een grote zaal bij elkaar.

De vraag die we onder andere kregen was: haal jij het maximale uit jouw talenten? Een mooie vraag die ook goed aansluit bij wat ik uitdraag natuurlijk. Nu voeg ik daar altijd aan toe: haal jij het maximale uit de talenten die jij graag wilt inzetten? Want dat laatste vind ik wel een hele belangrijke. Er wordt vaak gezegd: je moet doen waar je goed in bent. Dat is waar maar een valkuil kan juist zijn dat je doorgaat met waar je goed in bent zonder dat je je ook afvraagt of je er ook wel energie van krijgt. Want doen waar je goed in bent kán wat anders zijn dan doen waar je goed in bent en wat je ook energie geeft.

In de 3 banen die ik had voordat ik voor mijzelf begon als Loopbaancoach, ben ik wel wat langer blijven zitten waardoor ik mijn talenten niet meer maximaal benutte. De uitdaging was al wel een tijdje weg maar ik hechtte ook waarde aan een fijn team collega’s en een fijne organisatie. En bleef daardoor vaak wat langer “plakken” voordat ik op zoek ging naar een volgende baan. En eenmaal in die nieuwe baan ontdekte ik dan hoe fijn ik het vond om ook weer uitgedaagd en geprikkeld te worden. Dat ik weer kon leren in plaats van toch wel op de automatische piloot te werken. Het bevestigde dan wat ik eigenlijk al wel wist namelijk dat ik iets te lang was blijven zitten. En nam me dan voor om een volgende keer eerder op zoek te gaan naar een volgende baan. Dat lukte elke keer wel een beetje beter. Maar nooit helemaal, maar valkuilen zijn dan ook hardnekkig 😊

Omdat ik heb gekozen om ondernemer te worden, mag ik nu helemaal zelf kiezen wat ik wel en niet wil doen en welke talenten ik wel en niet in wil zetten. Dus ik let daar al wel een beetje automatisch op. Maar ik vond het weer zo goed om hier weer eens bij stil te staan en stel de vraag daarom ook aan jou: haal jij het maximale uit jouw talenten? Word jij blij van de talenten die je nu inzet? Zijn er misschien talenten die je helemaal niet meer wilt inzetten? Of juist wat meer zou willen ontwikkelen? Heb en krijg jij de ruimte om jouw talenten helemaal te gebruiken? Komen ze tot hun recht nu? En ook een mooie vraag: weet jij wat jouw grootste kwaliteiten zijn? Want dat is natuurlijk ook een belangrijke, dat je je talenten kent.

Vaak gaan we maar door in wat we doen en kijken we niet meer zo naar onze talenten. Maar het kan een van de redenen zijn waarom jij twijfelt over jouw werk, naast functie-inhoud, uitdaging, de organisatie, de cultuur, ontwikkelmogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en zo zijn er nog wel meer redenen.

Wat ons vaak in de weg zit bij het zetten van een volgende stap is zekerheid, veiligheid en bekendheid in ons werk. Want als jij twijfelt over jouw werk, eigenlijk iets anders wilt gaan doen maar niet goed weet wat dan,kan het veilig en vertrouwd voelen om door te gaan in je huidige baan. Of om te gaan solliciteren naar eenzelfde functie als je nu doet. Want dat ken je en dat kun je. En logischerwijs is de kans dan groot dat je daar op een dag ook voor uitgenodigd wordt en die baan krijgt, je hebt daar immers ervaring in. Maar met die veilige keuze maak je het jezelf juist extra lastig. Want eigenlijk stap je in de valkuil om voor de makkelijkste weg kiezen waarbij de kans ook groot is dat je over x tijd weer diezelfde twijfel tegenkomt. En daarmee verplaats je het probleem en verspil je eigenlijk weer tijd. Een andere baan in dezelfde functie kan even verlichting geven maar is heel vaak geen oplossing voor de langere termijn.

Als jij eigenlijk een andere functie wilt, waar jij gelukkig van wordt, die past bij de talenten die jij wilt inzetten, een baan waar je blij van wordt en waar je voldoening uit haalt, dan kun je echt beter gaan onderzoeken wat dat dan moet zijn en ga voor die baan. Het is ook goed om te weten dat het echt wel in jou zit wat dat moet zijn, alleen kan het heel lastig zijn om dat in je eentje te zien en te ontdekken, door de waan van de dag, door het bekende pad waar je al lang in werkzaam bent. En simpelweg doordat je niet weet wat voor vragen jij jezelf allemaal kunt stellen om het te achterhalen. Vaak rollen we maar door in wat we doen én daarnaast weet je ook niet wat er allemaal nog aan andere banen zijn in de wereld. Banen die je mogelijk nóg leuker vindt om te doen. Onderzoek het en gun jezelf dat je gaat doen waar je stikgelukkig van wordt.

Dus: om terug te komen op mijn beginvraag:
1. Haal jij het maximale uit jouw talenten?
En:
2. laat jij je tegenhouden door het vertrouwde en bekende?

Ik ben benieuwd of dit herkenbaar is voor jou, wil je me laten weten of dat zo is? Dat kan eenvoudig door op deze mail te reageren. En wil je dat ik eens met je meedenk? Laat het me dan gerust weten.

Een goed zonnig weekend alvast!
Francis