fb

Heb jij wel eens nagedacht over jouw motieven in je werk: de beweegredenen waarom jij werkt? Vaak denken we daar helemaal niet over na, dat deed ik zelf ook niet. Maar het is heel interessant én belangrijk om bij stil te staan.

Zo kan het zijn dat jij graag creatief en vernieuwend bent in je werk. Of is jouw drijvende factor dat je een betekenisvolle bijdrage wilt leveren. Of zijn zelfstandigheid en onafhankelijkheid voor jou belangrijk. Of jouw salaris, zodat je leuke dingen kunt doen zoals op vakantie gaan.

Het is niet alleen leuk om inzicht te krijgen in jouw loopbaanmotieven en zo te weten waar de motivatie voor jou zit. Het is ook verhelderend omdat het kan verklaren waarom je niet op je plek of in de juiste functie zit.

Als je jouw belangrijkste motieven niet terugvindt in jouw werk dan is het logisch dat dat gaat wringen. En als je niet goed weet waar jouw hart ligt in jouw werk dan kan het ontdekken van jouw loopbaanmotieven je al een deel van je inzicht geven.

In mijn trajecten gaat 1 opdracht altijd over deze zogenaamde loopbaanmotieven. Klanten vinden het vaak een leuke opdracht waarin aan de hand van allerlei vragen, jouw beweegredenen om te werken, duidelijk worden. Zodat je weet wat jouw werk voor jou echt moet hebben om jou voldoening te geven.

Naast jouw motieven zijn ook jouw waarden heel belangrijk in je werk. Nu zul je misschien denken: “mijn waarden”? Ja we hebben allemaal waarden die we graag terugzien in onze baan. En als je kijkt naar de top 5 van jouw waarden dan kun jij bijna zeker stellen dat dit rijtje uniek is.

Bijna niemand heeft namelijk dezelfde top 5 van waarden. En ook die waarden zijn van groot belang in je baan want elke organisatie heeft ook waarden die voor hen bovenaan staan.

Jouw werk past het beste bij je als de waarden van jouw werkgever of werkomgeving, zoveel mogelijk overeen komen met die van jouzelf.

Een voorbeeld: stel dat eerlijkheid een belangrijke waarde voor jou is (deze hoor ik heel vaak) en je werkt in een organisatie die niet zo transparant is, waar men niet open en eerlijk en duidelijk is.

Dan kan het zijn dat dat voor jou echt schuurt, dat dat onprettig voelt maar dat je er niet goed je vinger op kunt leggen waar hem dat in zit.

Of als een van jouw belangrijkste waarden bijvoorbeeld resultaatgericht werken is, maar de organisatie heeft een heel andere top 5 van waarden waar resultaatgericht werken niet voorkomt.

Het is bijvoorbeeld een wat logge organisatie waarin alles wat meer tijd kost en over meerdere schijven moet gaan, dan kan dat heel onbevredigend en zelfs remmend voor jou werken.

De waarden die uit mijn eigen loopbaantraject kwamen 5 jaar geleden waren: positiviteit, plezier, empathie, authenticiteit en vrijheid. Nog steeds heel herkenbaar voor me. Deze ingrediënten wil ik nog steeds terugzien in mijn werk, het zijn voor mij zelfs wel voorwaarden.

Bevalt jouw werk je niet of niet meer? Dan kan inzicht krijgen in jouw loopbaanmotieven en waarden je helpen in kaart te brengen waar de oorzaak ligt van het feit dat je ongelukkig bent in je werk.

Wil je graag meer inzichten en tips ontvangen die jou helpen achterhalen waar jouw hart ligt in je werk? Er zijn 2 verschillende online masterclasses die ik regelmatig geef en die je kunnen helpen. Via de links kun je zien wanneer de volgende is.

🔥De masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk”. Hij is gratis en duurt een uur en je kunt je inschrijven via deze link: Ik ben er graag bij

🔥De masterclass “succesvol solliciteren: tips én meest gemaakte fouten”. De prijs voor dit uur vol tips, inzichten, do’s en don’ts is EUR 27,-. Je kunt hier meer lezen én je inschrijven: naar de masterclass over solliciteren