“Ik ben gewoon moe ’s avonds na mijn werk, ik plof op de bank en kom niet verder dan tv kijken of Netflixen. Terwijl ik eigenlijk zo niet ben. Ik zou veel liever nog iets leuks willen doen, willen sporten of nog iets actiefs in plaats van bank hangen”.
Ik hoor het zo vaak. En denk jij nu: dit herken ik? Ben jij na een werkdag eigenlijk gewoon moe ’s avonds en komt er weinig meer uit je behalve bank hangen?
Dan is dat een duidelijk signaal dat jouw werk je meer energie kost dan dat het je oplevert. En dat is een signaal dat veel mensen herkennen die niet meer gelukkig zijn in hun werk.
Het fijne is dat het een bekend signaal is en dat jij niet de enige bent die dit ervaart, juist niet! Heel veel mensen ervaren dit als een van de eerste dingen als hun werk hen niet meer bevalt.
Dus reken het jezelf niet te sterk aan. Máár: de andere kant is wel dat jij de enige bent die hiermee aan de slag kunt gaan, alleen jij kunt zorgen dat dit verandert.
Ik weet als geen ander hoe het voelt. Toen ik niet meer gelukkig was in mijn werk was ik ook aardig op ’s avonds. Mijn werk vrat energie en dat is een balletje dat heel hard door kan rollen. Je vindt je werk niet leuk meer, je gaat je werk uitstellen, dingen voor je uitschuiven. Je gaat minder inzet tonen. Met als gevolg dat je ook nog gaat balen van jezelf.
Ook hier geldt: ben niet streng voor jezelf máár ik zou er wel wat aan gaan doen. Ik ben zelf altijd erg van het motto: of ik moet stoppen met klagen óf er iets aan doen. Want erover blijven praten of eigenlijk klagen is op een dag ook niet grappig meer. Bovendien leidt het ook niet tot de oplossing. Er iets aan doen wel.
Nu is voor jou misschien wel de grote vraag: maar WAT moet die baan dan zijn waar ik blij van word. En dat is echt wel een grote vraag. Als je helemaal geen idee hebt dan zeker.
Ook dat herken ik vanuit mijn eigen situatie: ik heb een jaar nagedacht en nog wist ik niet wat mijn volgende baan moest zijn. En na een loopbaantraject had ik het antwoord binnen 4 maanden. Zo jammer van dat jaar zelf nadenken, vacatures zoeken, testjes doen, er heel veel over praten, veel avonden moe.
Daarom zou ik het liefst tegen je willen zeggen: schakel een Loopbaancoach in. Dan heb je in 4 a 5 maanden je antwoord. Maar dat lijkt zo praten voor eigen parochie. Maar ik meen het wel. Of je dat bij mij doet of bij een andere Loopbaancoach: schakel hulp in.
We denken altijd dat we toch zelf moeten weten wat die baan moet zijn, omdat het over ons en ons werk gaat. En wie kent onszelf nou beter dan wijzelf.
Maar dat is nou juist het lastige, want voor jou is het juist moeilijk om verder te kijken dan wat jij kent, om verder te kijken dan jouw eigen “tunnel”. En: het is niet jouw vak en het is wel het vak van een Loopbaancoach om dat duidelijk te krijgen. Het is onze expertise.
En mijn expertise helemaal want ik richt me alleen maar op die ene vraag: “ik wil zo graag gelukkig zijn in mijn werk, ik wil werk doen waar ik blij van word en dat bij me past. Maar wat moet die baan dan toch zijn?”
Daarbij zijn er in Nederland meer dan 7100 beroepen dus je weet ook niet wat er allemaal nog meer is aan banen. En het gebeurt best vaak dat mijn klanten uitkomen bij die baan waarvan ze vooraf het bestaan niet eens wisten.
Nu lijkt het een promotie-verhaaltje te worden maar dat is niet het doel van deze mail. Maar ik ben zelf echt een doener en ik vind het zó jammer voor jou van elke dag dat jij je voelt zoals ik me destijds voelde. En ik gun je ook zo het werkplezier dat ik nu ervaar. Vandaar dat ik in deze mail wat directer en duidelijker ben dan je misschien van me gewend bent.
Wat ik je nog wil meegeven is dat mocht jij overwegen om een Loopbaancoach in te schakelen, dan zijn er verschillende manieren die je kunnen helpen de kosten mee te dragen. Een loopbaantraject kan namelijk vergoed worden:
* vanuit een opleidingsbudget
* door sommige CAO’s, zo biedt de CAO voor gemeenten aan elke medewerker de mogelijkheid om eens in 3 jaar een loopbaantraject te volgen
* als je langer dan 6 weken ziek bent als onderdeel van het Plan van Aanpak voor je re-integratie.
* als onderdeel van het persoonlijk ontwikkel plan (POP)
* door overheidsorganisaties vanuit het individuele keuzebudget
* voor sommige functies vanuit een overheidssubsidie: zo is er voor 2022 nog een subsidie voor Rijksmedewerkers, zij kunnen een bedrag van 1500,- ex BTW krijgen voor een loopbaantraject
* voor mensen die een afgronde opleiding tot maximaal MBO2 niveau hebben geldt het STAP ontwikkeladvies waarmee je 4 uur gratis loopbaancoaching kunt krijgen (aanmelden kan nog steeds!)
Daarbij is het belangrijk om te weten dat 38% van de werkgevers bereid is om een loopbaantraject (deels) te vergoeden. Een mooie ontwikkeling want ook een werkgever is het meest gebaat bij mensen die blij zijn met hun baan.
En als dat niet zo is dan is het voor beide partijen beter dat die werknemer duidelijk krijgt wat er ontbreekt en wat die volgende baan dan wel moet zijn.
De moeite waard wellicht om te checken of een van deze opties ook voor jou geldt.
Wil je mijn hulp inschakelen om te onderzoeken wat die volgende baan voor jou moet zijn, waar jij gelukkig van wordt en die past bij jouw wensen en kwaliteiten?
Op 25 mei om 14.00 uur start weer een nieuwe groep in mijn groepstraject. Samen met maximaal 5 anderen ga je jouw vraag onderzoeken. Wil je hier meer over lezen dan kan dat hier: <<< benieuwd naar het groepstraject >>>
En donderdag 12 mei geef ik weer mijn gratis en online masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk”. Hierin deel ik inzichten en tips die jou helpen onderzoeken wat die baan is die bij jou past. Ik geef hem ’s avonds om 19.30 en inschrijven kan hier: <<< ga naar de masterclass>>>
Mocht ik iets te enthousiast overkomen in deze blog dan is dat echt uit liefde, ik wil je zo graag laten inzien dat je meer kunt doen dan je nu misschien denkt. Zeker als je meer moe bent dan je zou willen is het lastig om in actie te komen. Met deze blog hoop ik dat ik je toch wat hulp heb kunnen aanreiken.