fb

Soms ben ik even aan het nadenken wat het onderwerp van deze mail zal zijn. Wat van waarde is voor jou en van welke informatie jij iets kunt leren en welk onderwerp jou helpt. En nu dacht ik eigenlijk heel praktisch: omdat ik een aantal vragen heel vaak krijg is de kans best groot dat die vragen bij jou ook leven, dat jij jezelf die vragen ook wel eens stelt. Daarom besloot ik om dit keer een Q&A te maken van de 5 vragen/opmerkingen die ik het meest krijg.

1.Wat nou als het bij mij echt niet duidelijk is of wordt van welke baan ik blij word?
Eerlijk gezegd heb ik dat nog niet meegemaakt. Ik durf met grote zekerheid te zeggen dat dit echt wel in je zit. Ik zie dat namelijk elke keer weer, bij iedereen, ook bij mensen die vooraf die twijfel ook hadden. Het zit echt in je wat je het liefst wilt doen, wat bij jou past en waar je energie van krijgt. Het kan alleen ook echt lastig zijn om het in je eentje te zien en boven water te krijgen. Sommige mensen hebben het geluk dat ze al van kleins af aan weten wat ze later willen worden maar voor veel mensen is dat niet zo duidelijk. Daarbij kan het zo zijn dat je veel verschillende dingen leuk vindt waardoor het lastig is om keuzes te maken. Of het kan zijn dat je het moeilijk vindt omdat je juist weinig leuk vindt, waardoor grondiger onderzoek nodig zal zijn. Maar ik zie elke keer weer dat dat waar je blij van wordt wel in elk mens zit en dat het ook lukt om buiten het voor jouw bekende pad te kijken. Om zo na te gaan wat er allemaal nog meer is aan functies en organisaties.

2. Ik zou iets heel anders willen doen maar ben ik niet te laat om een switch te maken?
Voor sommige beroepen is veel ervaring nodig of gelden specifieke eisen. Als je op 45 jarige leeftijd nog profvoetballer zou willen worden, ja dan ben je wel te laat. Maar buiten dit soort uitzonderingen is er heel veel mogelijk. Ik spreek (juist) veel mensen die iets heel anders willen gaan doen omdat ze niet gelukkig zijn in hun huidige baan of vakgebied. En er zijn echt mogelijkheden en kansen te over. De weg ernaar toe kan wat anders zijn dan wanneer je die keuze op je 20e zou hebben gemaakt. Een voorbeeld: veel mensen maken nu een switch naar de zorg, via een zij-instroom traject, in een combinatie van werken en een opleiding volgen. Je moet dan soms even een stapje terug doen en wat meer “onderaan” beginnen maar op die manier kun je er komen. Een switch is vaak zeker mogelijk en ik zie het dan ook veel mensen doen. Het kan betekenen dat je wat inlevert qua salaris en/of een cursus moet volgen of een wens bij zult moeten stellen. Maar dan doe je wel waar je gelukkig van wordt en dat is veel waard, toch? In mijn ogen is het een kwestie van goed de route ernaar toe onderzoeken en kiezen en dan gewoon doen. We maken het onszelf vaak lastiger dan het is doordat we allerlei beren op de weg bedenken en maar blijven nadenken in plaats van in actie te komen om te onderzoeken hoe de weg ernaar toe er echt uitziet.

3. Ik vind het heel spannend om iets anders te gaan doen
Dat snap ik. Het is ook spannend, het is nieuw, anders, nog onbekend terrein en je gaat het bekende en het vertrouwde loslaten. Maar daar krijg je wel voor terug dat je gaat doen waar je gelukkig van wordt. En wat ik hier heel vaak zie is dat het spannende ook komt doordat je nog niet duidelijk hebt WAT die baan dan moet zijn, of HOE je dan bij die baan komt, HOE je die switch kunt maken. Maar dat is een kwestie van onderzoeken en goed in kaart brengen. Naarmate het duidelijker wordt WAT je dan precies gaat doen, maakt het gevoel van spannend plaats voor enthousiasme en vertrouwen. Hoe duidelijker het wordt waar je blij van wordt, des te sterker zul je gaan voelen dat dat het moet gaan zijn. Het is een soort van natuurlijk proces dat ontstaat. Het spannende of onzekere is er vaak doordat je een paar grote vraagtekens hebt over welke baan je wilt en hoe je daar komt. Maar als die vraagtekens duidelijk worden dan wordt het ook een stuk minder spannend, echt!

4. Ik heb geen idee wat er allemaal nog meer is aan beroepen en mogelijkheden
Dat is ook helemaal waar, dat kun je ook niet weten. Er is zoveel dat je zelf niet zomaar kunt overzien wát er dan allemaal is. Ik ken vanuit mijn beroep al veel meer functies dus samen weten we al een stuk meer. Maar ook ik ken en zie niet alles. Maar daar heb ik als coach ook weer tools voor waar ik mensen toegang tot geef. Bijvoorbeeld een database waarin alle beroepen en opleidingen staan waardoor je op een presenteerblaadje krijgt geserveerd wat er allemaal is aan mogelijkheden. Nu werk ik in mijn trajecten daar altijd pas aan het eind mee omdat ik het belangrijk vind om eerst te gaan onderzoeken waar jíj nu blij van wordt, wat jij leuk vindt om te doen. Daardoor komen we vaak al heel ver en is die database net zo vaak wel als niet nodig om het antwoord op je vraag te vinden.

5. Hoe solliciteer je nu het beste in deze tijd?
Die vraag begrijp ik heel goed want de wereld van het solliciteren is wel snel veranderd de laatste tijd. Tegenwoordig gaan veel gesprekken online, er wordt soms gevraagd om een filmpje van jezelf op te nemen waarin je je motivatie toelicht. Solliciteren gaat over een aantal stappen:
1. Een goede brief waarin je niet teveel vertelt en ook niet te weinig, maar vooral waar de juiste dingen in staan om de lezer enthousiast over jou te krijgen.
2. Een goed CV met daarin de juiste en volledige informatie.
3 je netwerk: hier valt zóveel te leren vaak, we benutten ons netwerk vaak veel te weinig terwijl er nog steeds heel veel banen worden gevonden via je netwerk. Een deel van de vacatures komt niet eens in het openbaar omdat ze al via het netwerk zijn ingevuld. Netwerken vinden veel mensen lastig maar het is juist leuk! Ik kan je er veel over vertellen en heb hier ook al veel mensen enthousiast over zien worden.
4. Vacatures: hoe vind je door al die bomen het bos? Er zijn zó ontzettend veel vacatures en sites. Ook hier werk ik met een mooie tool die je heel veel tijd kan besparen: een database met daarin alle vacatures die er in Nederland zijn (met uitzondering van Linkedin). Maar ook hier gaat het om de juiste kanalen weten te benutten om zo bij de voor jou juiste vacature en functie te komen.
5. Het gesprek zelf. Met de juiste voorbereiding en insteek in het gesprek en met de juiste vragen kun je het gesprek heel goed benutten om niet alleen een goede indruk te maken, maar ook om voor jezelf zoveel mogelijk uit het gesprek te halen. Zodat je zelf ook goed kunt kiezen of die functie en organisatie is wat je zoekt.
Op de juiste manier solliciteren kan je heel veel tijd, moeite en energie besparen omdat het je sneller leidt naar de juiste baan.

Heb jij nou andere vragen waar je graag het antwoord op zou willen weten? Laat me dat dan weten, dan kijk ik of ik dat onderwerp mee kan nemen.

En ik heb alvast leuk nieuws voor je: in januari gaf ik 3 gratis loopbaansessies weg van een uur en daar was veel animo voor. Daarom én om nog meer mensen te kunnen helpen bij het onderzoeken waar nou hun hart ligt in hun werk, herhaal ik deze soort van “actie” nog een keer voor februari. In februari heb ik ruimte voor opnieuw 3x een gratis loopbaansessies van een uur. Hebben wij nog niet eerder samengewerkt en staat er ook geen traject samen gepland? Dan kun je je vanaf weer aanmelden voor een van deze 3 gratis sessies. We kijken samen naar jouw vragen over jouw werksituatie, ik denk met je mee en geef je tips en je mag me alles vragen. Wil je je hiervoor aanmelden, stuur me dan een mail. Aanmelden kan tot en met donderdag 4 februari en vrijdag de 5e laat ik weten naar welke 3 mensen deze loopbaansessies gaan.

Goed weekend alvast!