fb
De kans is groot dat jij rondom de feestdagen vakantie hebt, heerlijk als dat zo is! Even tijd om afstand te nemen, te genieten en vooral ook te ontspannen en op te laden.

Mensen vragen mij vaak of ze in hun vakantie beter wel of niet kunnen doorgaan met nadenken over hun werk. Dat kan ik natuurlijk niet helemaal voor jou beoordelen want het hangt er vanaf wat jou het beste helpt.

De een vindt het fijner om er juist wel eens goed over na te denken en de ander sluit zich er graag even voor af, parkeert dat hele werk tot na de vakantie omdat het al zoveel impact heeft gehad de laatste tijd.

Bij mij ontstond het altijd vanzelf in de vakantie: naarmate de vakantie verstreek kreeg ik meer ruimte in mijn hoofd en ging ik automatisch wat meer op een afstand naar mijn werk kijken.

Maar toen ik echt ongelukkig was in mijn werk nam ik mijn werk wel meer mee in die vakantie dan ik wilde. Tja ik weet als geen ander hoe werk je privé leven kan beheersen. Het heeft mij destijds een jaar lang bezig gehouden.

Wat voor jou het beste werkt dat weet alleen jij. Maar ik kan je wel wat tips geven die je misschien helpen om met jouw werk om te gaan in je vakantie. Zodat je zoveel mogelijk op jouw manier van je vakantie kunt genieten.

📌Tip 1: schrijf zoveel mogelijk op. Door dingen op te schrijven blijft het niet in je hoofd rondspoken, hoef je het niet te onthouden én staat het ergens waar je het altijd kunt terug lezen. Daarbij helpt het je ordenen en structureren. Schrijf dingen gewoon van je af: gedachten, actiepunten, inzichten, ideeën, wensen, vragen; alles mag erop.

📌Tip 2: merk je dat je werksituatie je teveel in de weg zit in je vakantie dan kan het goed zijn om een paar momenten in je vakantie te kiezen waarop je over je werk MAG nadenken. Dat maakt het vaak makkelijker om het op andere momenten wat meer los te laten.

📌Tip 3: praat er juist wel over met mensen om je heen. We nemen vaak onterecht aan (dat deed ik zelf tenminste wel) dat een ander het onderwerp “jouw werk” wel even beu is. Terwijl die ander het misschien geen probleem vindt als je vraagt of je even mag sparren.

📌Tip 4: en deze hielp mij zelf erg: maak een actielijstje en een stappenplan voor na je vakantie. Doordat je er tijdens een vakantie op een afstand naar kunt kijken zie je vaak makkelijker wat je volgende actie moet zijn.

📌En tot slot tip 5: ga er niet te geforceerd mee om. Je kunt jezelf juist in de weg zitten als je heel strikt besluit dat je niet bezig mag zijn óf juist bezig moet zijn met je werk omdat het vakantie is. Zo werkt het meestal niet. Juist als jouw werksituatie zo is dat je er ongelukkig van wordt dan laat zich dat niet helemaal dwingen omdat jij besluit dat het vakantie is. Laat maar af en toe gebeuren dat het boven komt drijven, want ook dat heeft een functie.

Als je even afstand en ruimte neemt om na te denken over jouw werksituatie, ontstaan vaak namelijk wel goede inzichten.

🙏En voor nu: wil ik je bedanken dat je mij volgt via deze mail. Ik blijf het heel speciaal vinden dat je dat doet. Ik hoop dat ik je met alles wat ik deel in deze mails, heb kunnen helpen en inspireren het afgelopen jaar om te gaan voor jouw werkgeluk. En ik ga er alles aan doen om jou ook in het nieuwe jaar weer op de hoogte te houden, te prikkelen en je waardevolle kennis en inzichten te geven.

🎄Ik wens je voor nu hele fijne feestdagen. Geniet ervan, wat je ook gaat doen. Enneh, ben niet te streng voor jezelf. Kijk wat voor jou het beste werkt om uit te rusten en op te laden want dat heb je helemaal verdiend, juist als jouw werk je meer energie kost dan je zou willen.

En wil jij in 2024 verder met jouw werkgeluk aan de slag? Hier vind je mijn kalender met verschillende mogelijkheden waarmee ik je kan helpen. Je bent van harte welkom.

Kalender:
📅 Bekijk hier de volgende gratis online masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk”
📅 Lees hier meer over de volgende groep die start in het groepstraject “volg je hart in je werk”
📅 Bekijk hier de volgende online masterclass “succesvol solliciteren: tips en meest gemaakte fouten”. Inschrijven kan hier
📅 En hier kun je meer lezen over het 1-op-1 loopbaantraject

Hartelijke kerstgroeten,
Francis