fb

In één van de opdrachten in mijn loopbaantrajecten stel ik de vraag: wat voor werk zou jij gaan doen als geld geen enkele rol zou spelen. Als je alles mag wensen, alles is mogelijk, je hoeft geen opleiding of ervaring te hebben. Wat zou je dan willen doen?

In het antwoord dat jij op deze vraag zou geven kán veel informatie zitten. Een deel van mijn klanten heeft wel een antwoord op deze vraag. En vaak komt daar iets totaal anders uit dan wat ze nu doen of hebben gedaan. En ook iets heel anders dan wat ze op dat moment als hun volgende baan zien.

Soms noemen klanten daar dan iets waarbij ik de vraag stel: en waarom is dat nu geen optie? Een mooi voorbeeld was een dame die als antwoord had genoemd: iets met huizen, makelaardij of iets met interieur.

We hebben daar op ingezoomd, hebben samen gekeken wat de mogelijkheden op dat vlak voor haar zouden kunnen zijn en zij is nu echt de stap richting makelaardij aan het zetten.

Het is leuk en ook wel eens goed om jouzelf die vraag te stellen: wat zou jij doen als geld geen issue was en alles mogelijk zou zijn? Dan kunnen er een paar dingen gebeuren.

Het kan zijn dat je zegt: “ja als ik dat eens wist”… En dat kan. Geen antwoord hebben op deze vraag is ook bij een groot deel van mijn klanten het geval. Dat is niet goed of fout, dat zegt alleen maar dat deze vraag jou op dit moment (nog) niet verder helpt.

De vraag “wat moet die volgende baan nou zijn, waar word ik precies blij van?” is namelijk ook echt een heel grote vraag, zoals ik in mijn vorige mail ook al noemde. En het kan zijn dat als jij jezelf afvraagt “wat als alles mogelijk is”, dat het antwoord blanco blijft. Dan mag je hem lekker laten, en kun je hem jezelf over een tijdje nog eens stellen.

Heb jij wel een antwoord op deze vraag, dan is het echt goed om jezelf serieus eens de vraag te stellen: en waarom is dat nu niet mogelijk? Want vaak komen hier de bekende beren om de hoek kijken. Vullen we in dat je daar een opleiding voor moet doen die niet haalbaar is, of dat het salaris niet voldoende zal zijn, of dat het om een andere reden geen optie is.

Probeer voor jezelf te herkennen of je aannames doet en ga ook onderzoeken of het beeld dat je hebt, ook waar is.

Ik heb ook eens een klant gehad die als antwoord had: in een poezen pension werken. Maar vervolgens ging opsommen: daar zijn weinig vacatures in én het betaalt niet goed.

De manier waarop ik vervolgens met mijn klanten aan de slag ga is kijken: is dat zo? Zijn daar inderdaad weinig vacatures in te vinden? Heb je aan open sollicitaties gedacht? Of heb je al eens gebeld met een pension? En wat is het salaris dan precies? Is dat overal bij alle pensions hetzelfde?

En als het antwoord op deze vragen ja is en het serieus geen optie voor haar is dan kijk ik samen: wat zit er precies in deze functie wat je zo aanspreekt? Wil je met dieren werken? Of zijn het specifiek katten? Wat voor soort organisaties en functies zijn er nog meer die met dieren/katten werken? Wat zijn daarvan functies die je aanspreken? Wat is ervoor nodig om deze functies te gaan doen? Wat daarvan zou wel een optie zijn?

En op die manier komt er veel informatie boven die waardevol is, maar ook echt is en feiten zijn. Niet gebaseerd op aannames maar het is echt informatie op basis waarvan je goed kunt besluiten of die functie die daar dan uit komt, een serieuze optie voor je kan zijn als volgende baan.

Het hele leuke vind ik dan óók dat ergens in deze zoektocht mensen vaak heel blij en enthousiast worden. Want het onderwerp sprak vanaf het begin al aan en dan onderzoeken wat daarin mogelijk is, is leuk, geeft informatie waar je serieus op verder kunt borduren.

En leidt dan vaak tot het antwoord: wat moet die baan zijn. Of, als het geen serieuze optie blijkt te zijn, tot een deur die ze echt dicht kunnen doen omdat ze het nu voor eens en altijd goed hebben onderzocht en kunnen parkeren dat het niet haalbaar of mogelijk is. En ook dat geeft rust.

Ik heb voor de gein deze vraag ooit met een groep collega’s beantwoord en níemand van ons noemde de baan die we op dat moment deden. We hebben maar heel hard gelachen om die uitslag en zijn vervolgens snel weer verder gegaan met ons werk.

Dat geldt voor veel mensen denk ik, dat als je mocht toveren, je iets heel anders zou gaan doen dan wat je nu doet. Het is een hele interessante vraag vind ik. En er is vaak veel meer haalbaar dan dat je nu wellicht denkt.

Is dit herkenbaar voor jou? Als jij alles mocht kiezen, wat zou jij dan gaan doen? En mocht je nog nooit over die vraag hebben nagedacht dan is het misschien een leuke voor dit weekend.

Tot slot nog een uitnodiging voor jou: ik geef regelmatig mijn gratis en online masterclass “ontdek waar je hart ligt in je werk” waarin ik nog meer tips en inzichten deel die je helpen achterhalen waar jij blij van wordt en wat die volgende baan voor jou moet zijn. Hier kun je zien wanneer de volgende is en je kunt je er ook inschrijven: <<< ga naar de masterclass >>>

Hartelijke groeten,
Francis