fb

Weet jij niet goed van welke baan jij blij wordt? Dan ben je niet de enige.

Een groot deel van de mensen weet namelijk niet goed wat die baan is waar ze gelukkig van worden. Dat is niet vreemd, we veranderen als mens in onze wensen en behoeften, in dat wat we belangrijk en leuk vinden in ons werk. We doen levenservaring op en maken dingen mee die onze ideeën over werk kunnen veranderen.

Daarnaast heeft best een groot deel van de mensen niet heel bewust de eerste stap in hun werk gekozen, simpelweg omdat ze niet wisten wáár ze dan precies voor moesten kiezen, wat hen het meeste aansprak. Daardoor komen zij vaak ook een keer in hun werkende leven op het punt dat ze zeggen: “wil ik dit wel blijven doen, word ik hier nog blij van?”

Het kan ook zijn dat je na jaren in hetzelfde vak of dezelfde functie toe bent aan een nieuwe stap. Dat het tijd is voor iets nieuws, iets dat meer past bij wie je nu bent en wat je op dit moment belangrijk vindt.

Er kunnen allerlei redenen zijn om (nog) niet datgene te gaan doen dat echt bij je past. Waarbij het kan zijn dat je niet in de gaten hebt dat er zoveel verschillende redenen kunnen zijn die jou weerhouden. Vandaar dat ik ze met je deel. Het kan helpen om voor jezelf eens na te gaan: wat staat jou eigenlijk nog in de weg? Is dat:

✔️ niet weten wat die baan voor jou is waar je blij van wordt?
✔️ niet goed weten hoe je jouw zoektocht het beste kunt aanpakken
✔️ onzekerheid, over of het wel de juiste keuze is
✔️ aannames doen en beren op de weg zien die je tegenhouden
✔️ kritische stemmetjes in je achterhoofd
✔️ angst voor de mening van anderen
✔️ bang zijn om te falen of om de verkeerde keuze te maken
✔️ besluiteloosheid: de knoop niet doorhakken
✔️ uitstelgedrag
✔️ niet (consistent) doorzetten
Etc. etc.

Staat hier iets bij dat herkenbaar voor je is? Of misschien herken je wel meerdere punten? Dan kan het goed zijn om te onderzoeken wat je kan helpen om dit te doorbreken. Want het kunnen allemaal punten zijn die jou tegenhouden in jouw stap naar weer gelukkig zijn in je werk.

Veel mensen die niet weten van welke baan zij blij worden, herkennen 1 en vaak meerdere van de bovenstaande drempels. Dus ook hierin ben je zeker niet alleen. Maar je bent wel de enige die hier zelf mee aan de slag kan gaan.

Ik raad je aan om voor jezelf te kijken waar jouw drempels zitten. Zodat je kunt nagaan wat jij nodig hebt om die hobbel te nemen.

Voor mij was dit ook heel herkenbaar. Ik heb een jaar nagedacht en gezocht en kwam er maar niet achter waar ik nou precies blij van werd. Bij mij zat het vooral op het eerste punt: niet goed weten WAT die baan voor mij moest zijn. Wat vervolgens ook leidde tot besluiteloosheid en geen knopen doorhakken. Want ik wilde wel graag een goede keuze maken, ik gaf er mijn vaste baan voor op.

Vaak is het zo dat hoe langer je er al over aan het nadenken bent, des te meer je waarschijnlijk al hebt geprobeerd om duidelijk te krijgen waar je blij van wordt. En des te harder je frustratie en wanhoop kan groeien. Omdat je het maar niet duidelijk krijgt.

Mijn advies is daarom, gebaseerd op mijn eigen ervaring van het inschakelen in de vorm van de hulptroepen: blijf niet te lang in je eentje aanmodderen. Merk je dat je meer van hetzelfde blijft doen maar levert het je onvoldoende antwoord op? Kost je werk je steeds meer energie? Gaat je werkplezier steeds verder achteruit?

Ga dan voor jezelf na wat je anders kunt doen om het te doorbreken. Kijk wat jouw drempels zijn en bedenk wat jij nodig hebt om die weg te nemen.

Ik gun het jou namelijk heel erg om de stap te zetten naar jouw eigen werkgeluk. En help je er graag bij, dus stuur gerust een berichtje als je samen eens wilt kijken hoe ik je kan helpen.

En wat je wellicht ook op weg helpt:

🎯ik geef regelmatig mijn gratis en online masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk”. Hierin ga ik tips en inzichten delen die jou helpen achterhalen wat die baan is waar jij weer wel gelukkig van wordt, die jou voldoening geeft en die voldoet aan jouw wensen.

Je kunt meer lezen én je aanmelden via deze link: naar de masterclass
Je bent van harte welkom!

🎙️ Én: ik nam een nieuwe podcast op:
nr 58. Mijn 5 grootste inzichten uit het jaar dat ik twijfelde over mijn werk maar niet wist waar ik dan wél blij van werd. Luister de podcast hier

Ik had deze inzichten destijds graag willen ontvangen, vandaar dat ik ze met je deel, hopelijk helpen ze jou om jouw antwoorden sneller te vinden.