fb

Ken je dit gevoel, als iemand zegt het knap te vinden dat jij ergens goed in bent. En dat jij denkt: “knap? Daar hoef ik niet veel voor te doen”. Dit is wel logisch te verklaren als je kijkt naar hoe het werkt met jouw kwaliteiten.

Als je mij al een beetje kent dan weet je dat ik zo mijn eigen visie heb op het inzetten van onze kwaliteiten. Er wordt snel gezegd: “je moet doen waar je goed in bent” maar de nuance die ik daarbij aanbreng is: je moet werk doen waar je de kwaliteiten in kunt zetten die je ook WILT inzetten. En nog een stapje verder: ik zou vooral kijken naar waar jij blij van wordt in plaats van waar je goed in bent, zeker in deze gunstige arbeidsmarkt.

Want we kunnen wel ergens goed in zijn, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je er ook blij van wordt. Er zijn legio mensen die goed zijn in hun werk, maar niet gelukkig meer zijn in die baan.

Onze kwaliteiten zijn heel belangrijk en er is veel interessants over te vertellen. Het is een onderwerp waar ik erg van hou omdat kwaliteiten positief zijn en ik heb echt voorkeur voor een positieve insteek. Onze kwaliteiten maken ons uniek en vaak werkt het ook zo dat dat waar jij blij van wordt, ook dat is waar je goed in bent. Of heel snel goed in kunt worden.

Daarnaast zijn jouw kwaliteiten persoonlijk, ze zeggen veel over jou als mens. Vaak kennen we ze niet zo van onszelf terwijl je er echt heel erg trots op mag zijn. Daarom deel ik wat inzichten die jou er misschien door een andere bril naar laten kijken.

✅ Natuurtalent
een deel van onze kwaliteiten ontwikkelen we in ons leven en een groot deel van onze kwaliteiten zit van nature in ons. Daardoor hoef je er niet echt moeite voor te doen, ze gaan je gemakkelijk af. En daar komt dat gevoel vandaan dat je denkt “knap? Daar hoef ik niet veel moeite voor te doen”.

Een valkuil die hierbij vaak voorkomt is dat we onze eigen kwaliteiten vaak bagatelliseren (omdat ze ons makkelijk afgaan) terwijl we kwaliteiten van anderen kunnen bewonderen. Maar anderen bewonderen jou net zo om wat zij als jouw kwaliteiten zien.

✅ Makkelijker én leuker
Het is veel makkelijker (én leuker!) om een kwaliteit verder te ontwikkelen, dan om van een ontwikkelpunt een kwaliteit te maken. Een kwaliteit pas je makkelijker toe, geeft je energie en je vindt het vaak leuk om daar nog beter in te worden.

In ons werk worden we vaak ook beoordeeld op onze ontwikkelpunten. Prima om deze ook te kennen maar het zou beter en meer motiverend werken als we zouden worden ingezet op onze kwaliteiten. Als we werk doen wat zo dicht mogelijk ligt bij ons natuurlijke gedrag kost ons dat het minste energie én het geeft ons aan de andere kant juist meer energie. Doordat je doet waar je goed in bent en wat bij je past gaat het je makkelijker af en haal je er meer voldoening uit.

✅ Jouw combinatie van kwaliteiten is uniek
De kans is heel klein dat iemand anders hetzelfde rijtje kwaliteiten heeft als jij, zeker als je ook nog naar de volgorde kijkt. Daarmee ben jij dus echt uniek en ook dat is goed om te beseffen, in jouw huidige werk maar ook privé of bijvoorbeeld in een sollicitatiegesprek. En let hier dus ook weer op dat je ze niet bagatelliseert, dat kan echt een valkuil zijn.

✅ Doen waar je blij van wordt i.p.v. waar je goed in bent
Je kunt door de jaren heen goed zijn geworden in iets waar je eigenlijk helemaal niet blij van wordt. Ik spreek regelmatig mensen die heel goed zijn geworden in hun vak, maar dat vak helemaal niet leuk (meer) vinden. Dus het gaat niet om wat jij goed kunt maar om wat jij graag wilt.

Goed om te beseffen dat het zo werkt met jouw kwaliteiten en ook om eens na te gaan wat die van jou precies zijn. En of jij die kwaliteiten die je graag wilt inzetten, ook daadwerkelijk benut, óf dat er misschien wel kwaliteiten zijn die je niet meer of bijvoorbeeld minder wilt inzetten. Of die niet gezien worden.

Maar je mag zeker trots zijn op wie je bent met jouw pakket van kwaliteiten. En dat pakket is waarschijnlijk groter dan je denkt. Het kan ook leuk zijn om anderen om jou heen eens te vragen wat zij als jouw kwaliteiten zien. Dat kan leiden tot waardevolle inzichten én tot leuke gesprekken.

Wil jij heel graag gaan doen waar je blij van wordt maar weet je niet wat die baan voor jou moet zijn? Wil je graag goed onderzoeken waar jouw hart ligt in je werk en wat die baan is die past bij jouw wensen en kwaliteiten, zodat je over 5 maanden je antwoorden hebt en die baan kunt gaan doen waar je (weer) wel gelukkig van wordt? Dan is het groepstraject misschien wel een idee voor jou.

Heb je interesse en wil je bespreken of dit groepstraject het juiste voor jou is? stuur dan een mail naar contact@finesse-loopbaancoaching.nl dan plannen we een matchgesprek in.

En wil je meer lezen over het groepstraject? Dat kan hier: naar het groepstraject

Hartelijke groeten,
Francis