fb

Misschien ben je nog op vakantie of misschien zit die er voor jou al op. En aangezien je mij volgt is de kans groot dat je met bijster weinig zin weer aan het werk gaat.

Dan ben je niet de enige, want onderzoek wees uit dat bijna een derde van de werknemers geen zin heeft om na de vakantie weer aan het werk te gaan. Er is zelfs een naam voor: het post-holiday-syndroom, of de after vakantiedip.

Dit post-holiday-syndroom kan voor verschillende symptomen zorgen zoals: moeheid, prikkelbaarheid, angst, gebrek aan concentratie of een triest gevoel t.a.v. je werk.

Dus voor een derde van de mensen is het echt pittig na de vakantie. Maar voor twee derde van de mensen dus niet. Hoe zou het zijn als jij bij die 2/3 hoort in plaats van bij die 1/3?

Ik ben zelf heel blij met mijn werk maar hou nóg meer van vakantie. Die tijd, vrijheid, en lekker alle ruimte hebben om te doen waar je zin in hebt, vind ik echt genieten.

Ook ik vind het echt jammer als mijn vakantie er weer op zit. Maar heb ook wel weer zin in om aan de slag te gaan. En als mijn eerste werkdag weer begonnen is word ik er ook meteen weer blij van.

Waarschijnlijk voel jij zelf wel aan of dat dit een after vakantiedip is die snel overgaat of dat het hardnekkiger is en dat tijd is voor een volgende stap in je werk.

Hier zijn een paar tips die jou helpen bepalen of het tijd is voor en verandering in jouw werk:

🍀 1. Het kan helpen om eens terug te denken aan de reden waarom je ooit gestart bent in dit werk. Toen jij deze baan kreeg voelde je waarschijnlijk blijdschap. Wat is er in die tussentijd misgegaan?

🍀 2. En is dit nog om te buigen, zodat het werk je wel weer bevalt? Als je dat tenminste nog wilt?

🍀 3. Heb jij er überhaupt invloed op, op dat wat veranderd is en/of jou niet meer aanspreekt? Zo niet dan kun je je afvragen waar je op wacht en hoe lang je gaat wachten.

🍀 4. Hoe realistisch is het om te verwachten dat dat wat voor jou niet meer werkt, zal veranderen? Veel mensen wachten en hopen tot de situatie in hun werk verandert maar ontdekken dan dat dit niet op korte termijn zal gebeuren. Of misschien wel helemaal niet meer.

🍀 5. Als je nu heel eerlijk naar jezelf kijkt (en dat lukt vaak wat makkelijker na een vakantie omdat je die rust en ruimte en afstand van je werk hebt gehad) wat geldt dan voor jou?

➡️ A. ik zou graag willen dat deze baan weer zo leuk wordt als hij ooit was zodat ik er kan blijven
➡️ B. ik zou liever iets anders gaan doen en weet eigenlijk ook wel wat
➡️ C. ik weet wel wat ik liever zou doen maar weet niet hoe ik dit kan aanpakken. Of durf de stap (nog) niet te zetten
➡️ D. ik zou graag iets anders doen maar weet niet wat
➡️ E. ik twijfel of mijn werk nog is wat ik leuk vind, of het nog te redden is. Of dat er misschien iets anders is wat ik nog leuker vind en wat beter bij me past

🔥Als A voor jou geldt dan zou ik aan de slag gaan met tip 1 t/m 4 en zo bekijken wat mogelijk en ook realistisch is

🔥Is B jouw antwoord dan zou ik echt voor die baan gaan. De arbeidsmarkt blijft nog lange tijd heel krap, wat voor jou als werknemer heel veel mogelijkheden biedt

🔥 Herken jij je in C dan zou eens goed in kaart brengen wat het in zou houden als je dat werk zou gaan doen: wat betekent het voor jou, wat is ervoor nodig, wat moet je ervoor doen, halen of volgen? Wat zijn je twijfels dan, en wat de beren op de weg? Eerst deze vragen helder krijgen en daarna pas besluiten of het wel of geen optie voor je is. Hier zie ik namelijk vaak dat mensen dan inzien dat het wel degelijk mogelijk is. Terwijl de beren op de weg eerder de overhand hadden.

🔥 Geldt D voor jou dan zou ik echt snel gaan uitzoeken wat die baan voor jou is waar jij heel blij van wordt. Het fijne is dat je al duidelijk hebt dat je dit niet meer wilt. Dan blijft er nog maar 1 vraagteken over en dat is: wat voor werk dan wel?

🔥 Is E jouw antwoord dan heb je meerdere vraagtekens. Namelijk: 1. is dit werk het nog voor jou? Als dat wel zo is, wat mag/moet er dan anders? Als het niet zo is, wat is dan wel die baan waar jij heel blij van wordt? En hoe kom je daar?
Ik raad je aan deze afzonderlijke vraagtekens te onderzoeken. En ook in deze volgorde. Want zolang je niet goed weet of je dit nog wilt blijven doen, kunnen de meeste mensen ook lastiger voelen en bepalen wat een betere optie zou kunnen zijn.

Ik gun je echt dat je volgend jaar na de zomer bij de 2/3 hoort die zonder tegenzin weer aan het werk gaat. De arbeidsmarkt is op het moment zo gunstig en het is zo jammer van al die energie die jouw baan je kost als je er niet meer gelukkig bent.

Wil je na jouw vakantie (verder) aan de slag met jouw werk?
Dan kun je aansluiten bij de masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk” die ik geef op dinsdag 22 augustus om 10.00 uur. Hij is gratis en online (niet terug te kijken want er komt geen opname van).

Hierin deel ik een uur lang tips en inzichten die jou helpen achterhalen waar jij blij van wordt, wat die baan is die past bij jou en jouw wensen en kwaliteiten. Je kunt het hier aanmelden, dan ontvang je direct de Zoom link: naar de masterclass

En heb je hem al gevolgd en/of wil je nog concreter aan de slag en mijn hulp inschakelen om samen te achterhalen waar jouw hart ligt in je werk? De peilstok eens goed in jouw werk steken m.b.v. een loopbaantraject?

Op 13 september en 12 oktober starten er weer 2 groepen in het groepstraject. In beide groepen kunnen nog 3 mensen aansluiten. En in september heb ik nog 1 plek vrij voor het 1-op-1 traject
Hieronder in de kalender vind je de links voor meer informatie.

Ik zou zeggen: ga voor je werkgeluk! En ik help je die stap in jouw werk graag zetten.

Kalender:
📅 22 augustus om 10.00 uur gratis online masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk”. Inschrijven kan hier

📅 12 september om 19.30 uur masterclass “succesvol solliciteren: tips en de meest gemaakte fouten”. Inschrijven kan hier

📅 13 september: start groep 1 groepstraject “volg je hart in je werk” meer lezen kan hier
📅 in september: nog 1 plek vrij voor het 1-op-1 traject. Meer lezen kan hier
📅 12 oktober: start groep 2 groepstraject “volg je hart in je werk” meer lezen kan hier

Groeten, Francis