fb

Ik ga in deze blog iets met je delen waarvan ik denk dat het heel inspirerend voor je kan zijn.

Ze werkte in het onderwijs, kwam in februari bij me met de vraag: ik ben niet blij meer met mijn werk, maar is het nu de organisatie die me niet meer bevalt? Of mijn functie? Of wil ik misschien wel iets heel anders gaan doen? Maar wat dan?

Dit zijn eigenlijk 3 vragen in 1 namelijk:
1. vind ik mijn functie nog leuk?
2. zou ik bij de organisatie willen blijven, wellicht in een andere functie?
3. en als blijkt dat het iets anders moet gaan zijn, wat dan?

Samen zijn we een traject gestart. En werd alles stap voor stap duidelijk. Soms hebben mensen een grote behoefte om het roer om te gooien omdat hun werk hen echt tegen staat. Maar dat is lang niet altijd nodig. En ook lang niet altijd de uitkomst van het loopbaantraject.

Doordat we in kaart brengen waar jij energie van krijgt, wat jij belangrijk vindt in je werk, wat jou inspireert, wat jouw kwaliteiten zijn en welke je daarvan ook (nog) wilt inzetten in je werk worden de antwoorden op de vragen zoals die van deze dame vanzelf duidelijk. We bekijken bijv. ook jouw loopbaanmotieven: dat wat jou drijft en wat maakt dat jij ’s ochtends opstaat en denkt: yes, zin in mijn werk!

Als dat duidelijk is dan kunnen kandidaten vaak al heel makkelijk zien: deze functie is het nog wel of niet meer. En bij deze organisatie zie ik wel nog ruimte of toch niet. Of het mag inderdaad iets heel anders gaan worden waarbij we dan kijken wat die volgende stap dan moet zijn.

Deze dame ontdekte dat een deel van haar werk haar wel degelijk nog aansprak. En dat ze heel graag iets voor mensen wil (blijven) betekenen, meer nog dan nu mogelijk was. Ook wilde ze bepaalde kwaliteiten inzetten die nu veel te weinig aan bod kwamen.

Iets kunnen betekenen voor mensen, de aardbol, de maatschappij, de natuur, dat is iets waar veel mensen behoefte aan gaan krijgen in hun werkende leven. Het heeft denk ik te maken met een stuk levenservaring, met zingeving, met leeftijd en ik las laatst zelfs dat het te maken heeft met onze veranderende hormoonhuishouding.

Voor deze dame werd het duidelijk wat het moest gaan zijn, ze was heel overtuigd daarvan, namelijk tijd voor een andere organisatie maar ook een wat andere functie.

En ze handelde ook direct, zo mooi om te zien. Nog voordat haar loopbaantraject klaar was zei ze haar baan op, ging volop aan het solliciteren en voerde diverse gesprekken om zich te oriënteren. Met een groot vertrouwen dat het goed zou komen, waar ik ook 100% van overtuigd was.

Eind juli rondde ze haar loopbaantraject af, ging op vakantie, hield me op de hoogte van de stappen die ze zette. En na haar vakantie kreeg ik een appje dat het rond was, dat ze haar nieuwe baan had gevonden en al snel zou gaan beginnen.

Als ik dan kijk naar hoe ze bij me startte, met de vragen die ze had maar ook de onzekerheid die dat voor haar met zich meebracht. En dan zie wie ze aan het eind van het traject was, hoe ze stond voor wat ze wilde en voor wat ze belangrijk vond en écht terug wilde zien in haar werk. En hoe makkelijk ze actie ondernam om die baan ook te vinden. Echt een mega verschil!

En zo verdiend! Ik gun haar die baan helemaal, het is een baan bij een zorginstelling waarin dat sociale aspect dat ze ook zocht een belangrijk (groter) onderdeel is. En waar ze haar kwaliteiten kan inzetten. Het lijkt haar te passen als een jas.

Het was een groot plezier om met haar te werken: ze ging open het loopbaantraject in, ze onderzocht, hakte knopen door, ging ervoor, en vond de baan. En ik gun deze organisatie dit fijne mens met al haar kwaliteiten, ze gaan een geweldige collega aan haar hebben!

Waarom ik je dit laat weten?

🔥omdat ik de route van deze dame inspirerend vind (en deze route bewandelen meer klanten) en jou zomaar 1 van de vele voorbeelden wil noemen van mensen die gaan voor hun werkgeluk en die baan ook vinden. Om je daarmee aan te moedigen om ook voor jouw werkgeluk te gaan

🔥omdat ik vaak de vraag krijg (en jij die wellicht ook hebt): passen dit soort vragen wel in een loopbaantraject, kunnen we wel al die verschillende vragen onderzoeken?
Jazeker! Het zijn juist vragen die in een traject aan bod komen

🔥omdat ik ook vaak de vraag krijg: gooien mensen meestal het roer helemaal om?
Een deel zeker wel maar een deel ook niet. Die baan die het moet zijn ligt soms dichterbij dat wat iemand doet of heeft gedaan dan dat bij de start van het traject wordt gedacht of verwacht

🔥om te laten zien dat het nu misschien allemaal spannend voor je voelt, terwijl dat echt verandert zodra je duidelijker krijgt wat die baan voor jou moet zijn. Dan verandert spannend in overtuiging waardoor je veel makkelijker die stap ook zult zetten naar die baan.

En tot slot: ik was vandaag op het event van mijn eigen business coach en daar was het thema: vrijheid. En 1 zin die ik heel treffend vond en die mij erg aansprak is: “I choose to live by choice, not by chance”.

En zo zie ik dat echt. Je hebt altijd een keuze, je bent zelf verantwoordelijk voor jouw werkgeluk. Ben je niet blij in je werk? Dan hoef je daar niet te blijven zitten. Wacht niet tot er toevallig iets voorbij komt maar neem het heft in eigen handen. Jij bent zelf aan zet, jij hebt de keuze. Zeker in deze arbeidsmarkt.

Ben je nieuwsgierig naar hoe een loopbaantraject jou zou kunnen helpen? Neem dan gerust contact met me op via contact@finesse-loopbaancoaching.nl