fb

Tja, en toen zat je vakantie erop, voor mij wel tenminste. Hoe ben jij je werk weer begonnen? Met zin om weer aan de slag te gaan of juist met tegenzin? Met lood in je schoenen?

Zag er je tegenop om weer aan het werk te gaan? Of misschien lag je er wel wakker van? Dan is deze bemoedigende mail helemaal voor jou bedoeld. Even een waarschuwing vooraf: hij is wel wat lang. Maar ook waardevol.

Eerst even wat feiten die je wellicht helpen. In een artikel van het CBS stond vorige week dat de krapte op de arbeidsmarkt maar blijft oplopen. Zo kwamen er in het afgelopen kwartaal 16.000 vacatures bij en het aantal banen groeide met 94.000.

Eind juni stonden 467.000 (!!) vacatures open en in twee jaar tijd is het aantal openstaande vacatures meer dan verdubbeld volgens het CBS.

En toch…. hoor ik mensen zeggen dat de kansen nu niet gunstig zijn. Hoor ik mensen argumenten noemen zoals: ik ben te oud, heb niet het juiste diploma, zonder ervaring zullen ze me niet aannemen.

Ik denk dat de kans groot is dat dat beren op de weg zijn die jij er zelf op zet. En dat doe je wellicht omdat je het spannend vindt om een overstap te maken (en daar doet jouw brein een schepje bovenop, je brein wil je behoeden voor risico en voor het onbekende).

Of omdat je niet weet HOE je dat moet doen. Of: en dat is nog lastiger, omdat je niet weet WAT je dan precies zou willen.

Dat laatste, niet weten WAT die baan dan moet zijn, dat is best een grote vraag. Dat onderschatten mensen vaak, omdat we er vaak vanuit gaan dat we zelf toch prima moeten kunnen zien of weten wat die baan moet zijn.

Omdat we onszelf toch goed kennen en ook zouden moeten weten wat we leuk vinden. Maar zo werkt dat niet. Het is juist heel lastig om het zelf te zien om verschillende redenen:

1. Er zijn meer dan 7300 beroepen in Nederland waar jij maar een klein deel van kent. En wie weet zit jouw volgende baan wel bij die andere 7000 die jij niet kent. Kortom: je weet niet wat er nog meer is in de wereld

2. Je hebt zelf vaak een tunnelvisie, je kent het pad dat jij hebt bewandeld, je kent jouw functie en vakgebied en daar zit je volop in en dat kan echt verblinden

3. Je zit midden in jouw werksituatie waardoor het lastig kan zijn om daarbuiten te kijken, zeker als jouw werk je nu meer energie kost dan dat het je oplevert. Dan voel je die ruimte gewoon niet of minder

4. Niet om te preken voor eigen parochie, maar Loopbaancoach zijn is niet voor niks een vak. We helpen je achterhalen wat die baan moet zijn. Als Loopbaancoach richt ik mij heel specifiek op die ene vraag: waar ligt jouw hart in je werk? En daarvoor is 1 gesprek niet voldoende. Daarvoor heb ik een loopbaantraject ontwikkeld waarin ik werk volgens een bepaalde methode, met specifieke en gerichte opdrachten. Dus ook niet vreemd als jij niet zo makkelijk in je up het antwoord op de vraag vindt

5. Mocht je wel weten WAT die baan voor jou moet zijn, dan zetten aardig wat mensen die stap toch niet omdat ze niet weten: HOE ze dan bij die baan komen. Dat zijn 2 verschillende delen van de vraag eigenlijk. Waarbij geldt: hoe groter de switch, hoe lastiger het kan zijn om die route te zien, die weg en richting is immers helemaal nieuw voor je waarbij je niet meer kunt voorborduren op je ervaring

6. Doordat je niet goed weet waar je nou precies gelukkig van wordt en/of hoe je daar komt, zie je waarschijnlijk beren op de weg. Die je niet helpen maar juist afremmen om in actie te komen

7. En tot slot: waarschijnlijk oriënteer jij je vooral door te zoeken op vacaturesites, in de hoop dat je daar ideeën opdoet en ontdekt wat die baan voor jou moet zijn. Maar als je dan bedenkt dat er dus die 467.000 vacatures zijn, dan zoek je naar een speld in een hooiberg. De kans dat je op die manier je antwoord vindt, is zo klein. En het is ook de verkeerde volgorde. Want je zoekt in die buitenwereld terwijl het de bedoeling is dat jij zelf het vertrekpunt bent

Niet vreemd dus dat jij niet zomaar duidelijk krijgt wat die baan moet zijn. Ik noem dit zodat je weet dat je niet te streng voor jezelf hoeft te zijn.

Maar ook goed om te weten dat als je jouw antwoorden echt wilt vinden, dat dat ook wel meer actie vraagt dan bijvoorbeeld nadenken, vacaturesites kijken en online tests maken.

Ik weet er zelf alles van, heb zelf ook een heel jaar “geworsteld” om te achterhalen waar ik gelukkig van werd. En maar googelen en vacatures scrollen en ik zag het maar niet.

Tot ik na 4 maanden bij een Loopbaancoach duidelijk kreeg dat dit het voor mij moest zijn. En toen vond ik het wel echt jammer van dat jaar nadenken en had gewild dat ik dat traject eerder had gedaan.

Ik merk dat mensen vaak niet weten wat er allemaal voor mogelijkheden zijn om te onderzoeken welke baan bij je past. Terwijl ook daarvoor de kansen op de arbeidsmarkt nu juist heel groot zijn.

Als jij overweegt om iets heel anders te gaan doen, is dat JUIST NU het goede moment. Werkgevers zijn heel hard op zoek naar mensen maar werknemers verroeren zich nog niet heel erg. Dus dit is echt een uitgelezen kans voor jou om dat wel te doen.

Ik denk dat een deel van die mensen die zich niet verroert, blijft zitten uit zekerheid, veiligheid en het bekende. Of omdat ze wel weg willen maar niet weten wat die baan dan moet zijn.

Als het bij jou zo is dat je niet goed weet wat die baan moet zijn, dan is het nu ook de tijd om dat juist nu te gaan onderzoeken.

Juist in deze tijd staan bedrijven open voor dagjes meekijken, voor koffiebezoeken, voor open sollicitaties. Er worden open dagen georganiseerd, er komen steeds meer mogelijkheden voor zij-instroom trajecten.

Een mooie kans om die te benutten om je te oriënteren. MAAR: voor al deze acties geldt dat ze het meest succesvol gaan zijn als jij ook overtuigd bent van jouw keuze.

Want als jij niet goed weet wat je graag wilt doen, dan straal je dat ook uit op het moment dat je met een potentiële werkgever in gesprek komt. Geen reden om deze acties niet te ondernemen, maar wel goed om mee te nemen!

Solliciteren geeft jou het beste resultaat als je goed weet wat je zoekt. Als jij nog twijfelt over die functie dan mis je vaak ook enthousiasme in je sollicitatiebrief of in een sollicitatie gesprek. En die werkgever merkt dat.

Heb jij in jouw vakantie besloten dat het nu echt tijd is om te gaan onderzoeken waar jouw hart ligt in je werk? Zeg je nu: ik wil heel graag iets anders maar ik weet niet wat dat moet zijn? Ik help je heel graag om dat duidelijk te krijgen.

Ik vind het echt de bedoeling dat we doen waar we heel blij van worden. En niet om te blijven hangen in werk waar je niet gelukkig in bent.

Er zijn veel werkgevers die op jou zitten te wachten! En zo jammer van de tijd die alsmaar doortikt en van de energie die jouw werk je nu kost! Kijk wat jij nodig hebt om duidelijk te krijgen wat die baan voor jou moet zijn.

Wil je dat ik je daarbij ga helpen? Op 15 september om 14.30 uur start weer de volgende groep in mijn online groepstraject “volg je hart in je werk”. Dat is over 3 weken al.

Ben jij klaar om aan de slag te gaan? Hou jij van een positieve insteek en ben je bereid én nieuwsgierig om nu eens goed te gaan onderzoeken wat die baan voor jou is waar je echt blij van wordt?

Stuur dan een mail naar: contact@finesse-loopbaancoaching.nl om je aan te melden (of reply deze mail, dat kan ook). En mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen? Laat het me dan ook gerust weten.

Je kunt hier meer lezen over het groepstraject: <<< naar het groepstraject >>>