fb

Gisteren had ik weer een opleidingsdag van mijn Business coach samen met mijn collega ondernemers die bij mij in de groep zitten.

En van dit soort dagen word ik elke keer weer blij, lekker kennis opslurpen, ervaringen en ideeën uitwisselen, horen hoe anderen het aanpakken. En leren, ik krijg op zo’n dag altijd weer fijne inzichten en handvaten waar ik mee verder kan, in mijn werk maar ook als mens.

Een zin die gisteren naar voren kwam en die mij heel erg aansprak en die ik daarom ook aan jou wil doorgeven is: “verander nooit wie je bent maar wordt meer van wie je al was”.

En dat is precies waar ik ook zo in geloof! Het is precies zoals ik het ook zie en ik geef het mijn klanten ook altijd mee.

Dus deze is wat mij betreft ook echt voor jou als jij aan het nadenken bent over wat die baan moet zijn voor jou of waar jij nu eigenlijk gelukkig van wordt in je werk. Maar ook als je bijvoorbeeld aan het solliciteren bent.

Waar je ook bent in het proces van nadenken over jouw werk, voor alle momenten geldt dat het om jou draait: wat vind JIJ belangrijk, waar word JIJ blij van, wat moet die baan wel of niet voor JOU hebben.

Als we niet goed weten wat die volgende baan moet zijn dan zijn we zo geneigd om te kijken naar vacatures, naar wat er wordt gevraagd, naar wat een werkgever zoekt.

Maar het gaat om wat JIJ zoekt. En als je weet wat jij zoekt dan ga je vanuit diezelfde volgorde op zoek naar die baan: jij staat voorop.

Dit geldt ook heel sterk voor het solliciteren: een sollicitatiegesprek is een gesprek waarin JIJ gaat kijken of die baan wel echt is wat jij wilt, hoopt, denkt. Jij gaat toetsen of je door wilt naar een volgend gesprek.

Nu zul je denken: maar die werkgever heeft uiteindelijk toch de keuze? Dat klopt ook. Maar jij hebt die keuze net zo goed!

En op het moment dat je een sollicitatiegesprek op die manier gaat zien, dan is zo’n gesprek sowieso ook veel meer gelijkwaardig. Dan neem jij de regie zelf in handen in plaats van dat je die bij de werkgever legt.

Albert Einstein zei ooit: “iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn talent om een boom te beklimmen, dan zal hij denken dat hij dom is”. Ook dat is heel erg waar.

Als jij iets doet of gaat doen dat niet bij je past dan word je daar niet gelukkig van. Dan ga je je aanpassen. En dat is nou juist niet de bedoeling. Als je juist dicht bij jezelf blijft en doet waar je blij van wordt dan werkt dat voor jou en ook voor jouw werkgever het beste.

Ik had een klant die best verdrietig was. Ze merkte in haar werk dat een bepaalde eigenschap van haar, niet geschikt leek te zijn voor veel functies. Daardoor had ze het gevoel dat ze zich moest gaan aanpassen.

Toen heb ik direct gezegd dat ze JUIST moest blijven wie ze was. En dat we op zoek moesten gaan naar een functie waar ze die eigenschap juist kon inzetten i.p.v. dat die als niet handig of zelfs irritant werd ervaren. Ze werd zelf namelijk wel echt blij van die eigenschap en het was ook een hele mooie kwaliteit.

Toen we helder hadden wat die baan voor haar moest zijn is dat ook gaan doen. En in die functie en omgeving is die eigenschap een hele grote kwaliteit die helemaal tot zijn recht komt.

Haar nieuwe werkgever is er juist heel blij mee. Deze eigenschap zorgde er zelfs mede voor dat de keuze op haar viel.

En zo moet het zijn. Jij staat voorop, blijf wie je bent en verander niet wie je bent voor jouw werk. Dat is echt de verkeerde volgorde.

Het gaat zelfs nog een stap verder dan dat: de juiste baan/werkgever voor jou is die waar je wordt gewaardeerd om wie je bent. Dan doe jij waar jij heel blij van wordt en word je door die werkgever aangenomen en ingezet om jouw kwaliteiten en om wie JIJ bent. En zo moet het echt zijn.

Ik hoop dat dit bij jou ook iets triggert net zoals bij mij. Of dat het je aan het denken zet, of een inzicht geeft. Als je het me wilt laten weten dan vind ik altijd leuk!

PS. op 25 mei om 14.00 uur start weer mijn volgende groep in het groepstraject “volg je hart in je werk”. Er zijn nog 2 plekjes vrij in deze groep. Denk jij nu: “dat is iets voor mij”,  laat het me dan weten door deze mail te reply-en, dan neem ik contact met je op. Wil je meer weten over dit traject? Lees dan hier meer over het groepstraject

Hartelijke groeten,
Francis