fb

Wist je dat er heel duidelijke signalen zijn die erop wijzen dat je niet op je plek zit in je werk? Aangezien jij mijn e-book ooit hebt aangevraagd, vermoed ik dat jij zo je vraagtekens hebt over jouw werk. En dat je wel een paar signalen opmerkt waardoor je weet dat het niet goed zit tussen jou en je werk. Maar waarschijnlijk heb je er al meer dan je zelf nu denkt. De meeste signalen sluipen er langzaamaan in waardoor je ze niet vanaf het begin af aan herkent, maar vaak pas op het moment dat ze er heel duidelijk zijn.

Van die signalen zijn we ons niet altijd bewust. Maar ze zijn heel goed te herkennen. Terwijl ik dit schrijf merkt ik dat dit recht uit mijn hart komt. Omdat ik ze zelf heb ervaren dus weet hoe het voelt en dat is niet fijn. Maar het inzicht hierin kan wel heel verhelderend zijn weet ik óók uit eigen ervaring. Vandaar dat ik dit onderwerp heel graag met je deel.

Ik som hier een paar belangrijke signalen voor je op.

1.      Op zondag zie je al op tegen de werkweek. En dan bedoel ik niet het jammer vinden dat het weekend er weer op zit, want daar is niks mis mee. Maar ik bedoel echt balen dat de maandag er weer aan komt, chagrijnig worden, met lood in je schoenen de werkweek weer beginnen. Mogelijk leef je voor je gevoel van weekend naar weekend. Dit gevoel hebben is al onprettig op zich maar doordat je op zondag al bezig bent met wat je maandag te wachten staat, wordt het voor jou moeilijker om te ontspannen, terwijl je dat opladen juist extra nodig hebt.

2.      Je bent moe, ’s avonds maar ook in het weekend. Je ploft ’s avonds echt moe op de bank, je hebt geen puf meer om nog te sporten of iets actiefs te ondernemen. Als je de avonden en het weekend echt nodig hebt om bij te komen van je werkweek, is dat ook een teken dat jouw werk meer energie opslokt dan je zou willen.
3.      Je denkt en praat veel over je werk, meer dan je zou willen. Wellicht merk je dat je dat je er continu aan denkt, ook als je tv kijkt of aan het eten bent. Dat je ermee op staat en ermee gaat slapen. Misschien lig je er ’s nachts zelfs wakker en denk je er ook dan veel over na.

4.      Je hebt het gevoel dat je de kantjes er vanaf loopt. Deze hoor ik van bijna al mijn klanten. Je doet je werk minder goed dan voorheen en minder goed dan dat eigenlijk bij je past. En dat frustreert én je voelt je er waarschijnlijk schuldig over. Maar ben ergens maar blij dat dit zo werkt want het is werkt als een soort beschermingsmechanisme. Je werk kost je dan meer energie dan het je oplevert en je werkt al met tegenzin dus op die manier kost het dubbel energie om je werk te doen. Het kan eenvoudigweg niet anders dan dat je je minder in gaat spannen. Maar het is wel heel duidelijk een signaal.

5.      Je vertoont uitstelgedrag. En dit kan in je werk het geval zijn maar ook in je privé leven. In je werk is dit ook weer logisch, het werk kost je meer energie dan je ervoor terug krijgt en waarschijnlijk spreekt jouw werk je niet meer genoeg aan. En wat we niet leuk vinden stellen we uit, zeker als we minder energie hebben. Goed te verklaren dus maar ook zeker een signaal.

6.      Iets nieuws oppakken kost je extra moeite en het liefst doe je het niet. Waar je vroeger graag met iets nieuws aan de slag ging vind je het nu al vermoeiend om je dagelijkse werk te doen, laat staan dat je energie in iets nieuws moet stoppen.

7.      Er gaan je steeds meer dingen irriteren dan dat ooit het geval was. Ook dit kan zowel op het werk zijn als privé. Van veel klanten hoor ik dat hun lontje korter wordt en ik herken dat ook echt van mezelf destijds. Ook weer frustrerend omdat je zo eigenlijk niet bent.

8.      Je werkdagen duren ontzettend lang. Je kijkt heel vaak op de klok en kunt niet wachten tot de werkdag erop zit. Ook een duidelijk signaal en zo jammer want je spoelt het liefst een groot deel van je tijd door want je bent zo’n groot deel van je tijd aan het werk.

9.      En dan hebben we nog allerlei lichamelijke klachten zoals slapeloosheid, hoofdpijn, spanning in je spieren en andere lichamelijke klachten.

Wat ik je met deze signalen mee wil geven zijn een aantal inzichten. Het eerste is: mocht je je in meerdere signalen herkennen dan is het goed om echt alert te worden. Het zijn serieuze signalen en een burn-out maar ook een bore-out kunnen een gevolg worden van te lang ongelukkig zijn in je werk. Het tweede is een hart onder de riem: deze signalen ervaren anderen ook die niet meer op hun plek zitten of niet weten wat ze dan wel willen. Dus je bent niet alleen hierin, dit is niet typisch iets voor jou alleen.

Ik ben aardig ervaringsdeskundige op dit vlak, ik weet hoe het is om deze signalen te ervaren en hoeveel energie het kost en hoe beroerd het kan voelen. En dat het frustreert omdat je er juist al heel veel over nadenkt maar dat dat niet helpt. Ik weet ook hoe het voelt om er echt mee aan de slag te gaan. Én ik weet hoe het voelt om werk te doen waar je echt heel blij van wordt en waar je vooral energie uit haalt. En dat is mijn 3e inzicht voor jou: je hebt zelf de regie in handen, je kunt echt met deze signalen aan de slag. Er is er maar één persoon die goed voor zichzelf kan zorgen en dat ben jij zelf.

Dus mijn advies: ga onderzoeken wat voor jou nodig is om weer gelukkig te zijn in je werk, om je werkdag met een blij en voldaan gevoel af te sluiten. Ga na wat er anders moet, of misschien is het tijd om zoek te gaan naar iets anders. Of om hulp in te schakelen van een Loopbaancoach omdat je er zelf niet uitkomt. Maar blijven zitten en hopen dat het vanzelf wel verandert, dat heb je waarschijnlijk al een tijd gedaan, anders zou je je niet in deze signalen herkennen. En wil je dat ik eens met je meedenk? Laat het me weten, dan plannen we een loopbaansessie voor je in.

Groeten, Francis