Hoe bewust koos jij na je middelbare school jouw vervolgstap? Ging je toen aan het werk of een vervolgopleiding doen? De meesten van ons hebben op die leeftijd een keuze gemaakt waar we niet heel erg van overtuigd waren. Omdat we jong waren en nog niet goed wisten welke opleiding of welk beroep ons precies aansprak. Vervolgens gaan we een baan doen die in het verlengde ligt van die opleiding. En daarin rollen we vaak automatisch door. En door en door.
Helemaal niet vreemd dat je op een dag dan denkt: is dit het nou helemaal, wil ik deze baan nog doen tot aan mijn pensioen? Sommige mensen weten al van jongs af aan wat ze graag willen gaan doen. Lijkt me heerlijk als je altijd al weet: ik wil later arts worden. Maar het aantal mensen die dat zo duidelijk weet is maar klein. Bij mij was dat ook zeker niet het geval. Mijn eerste keuze was om de HEAO te gaan doen (geen idee waar ik dat op baseerde want ik was niet goed in economie). Achteraf ook bijna maar “gelukkig” dat ik zakte voor mijn eindexamen en een jaar opnieuw moest doen. Want daarna koos ik met veel meer overtuiging voor de opleiding arbeid en organisatie psychologie, die mij wel aansprak.
In een van mijn loopbaanopdrachten in mijn trajecten staat de vraag: als je helemaal opnieuw mocht kiezen, zou je dan andere keuzes hebben gemaakt in je werk en zo ja welke? En heel vaak wordt die vraag met ja beantwoord en staat er een heel andere opleiding of beroep dan tot op dat moment is gedaan. En als dat bij jou ook zo is dan verklaart dat mogelijk al een stuk van jouw twijfel over je werk nu.
Maar weet je: het mooie is dat het nooit te laat is om te veranderen naar de baan waar je wel gelukkig van wordt. Sterker nog: ik zie juist veel mensen vanaf rond hun 40e nadenken over hun werk, twijfels krijgen bij wat ze doen en zich afvragen of dit wel de baan is die ze tot hun pensioen willen blijven doen. Voor heel veel mensen begint op zo’n beetje rond die leeftijd ook een soort zingeving mee te spelen. Ze realiseren zich dat ze niet veel voldoening uit hun werk halen, dat ze liever iets zouden doen met mensen, en liever mensen op weg willen helpen of iets voor de maatschappij willen betekenen. Zo zie ik ook best een aantal mensen in mijn trajecten de switch maken naar de zorg omdat ze graag meer willen gaan betekenen voor anderen.
Ook dit is voor mijzelf herkenbaar, twee jaar geleden besloot ik dat ik iets wilde gaan doen waarin ik meer kon betekenen voor mensen dan in die baan die ik op dat moment had. En maakte de switch naar voor mijzelf beginnen en mensen op weg helpen in hun zoektocht in hun werk. En zo hebben we allemaal ons eigen moment waarop we in ons leven wel een keer denken: word ik hier gelukkig van, wil ik niet iets heel anders, is dit nog wat ik tot mijn pensioen wil doen? Vaak is de aanleiding een baan waar we geen plezier meer in hebben. Maar het kan ook door een gebeurtenis of inzicht in je leven komen. Of doordat je ongewild je baan kwijt raakt. En dan kom je voor de vraag: “maar wat dan”? En dan kan een hele lastige zijn. Omdat het moeilijk is om buiten je bekende pad te denken, want je bent zo gewend aan je werk en werkomgeving dat het moeilijk is om verder te kijken dan dat. En omdat je ook niet weet wat er allemaal nog meer is aan banen en opleidingen, dat kan ook niet, er is namelijk ook echt héél veel.
Voel jij dat je eigenlijk iets anders wilt doen maar weet je niet wat? Of hoe je daar komt? We zijn begonnen aan een nieuw jaar. Hoe zou het zijn als je dit jaar, in 2021, de baan zou vinden waar je wel gelukkig in bent? Waar je met plezier in werkt en energie uit haalt? Een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt? Als je die gedachte als doel voor ogen houdt voor dit jaar? Hoe voelt dat? Goed? Begin dan nu met onderzoeken wat die baan moet gaan zijn. Het mooie is: je hebt een heel jaar voor je, dus je mag er even over doen. Maar ik zou ervoor gaan, voor je werkgeluk, voor dat doen wat bij je past, waar je blij van wordt. Niet te lang mee wachten, maar beginnen. Eenmaal in beweging gaat het balletje vanzelf verder rollen richting die nieuwe baan. En weet je niet waar je moet beginnen? Schakel dan hulp in, zoals ik al vaker zeg: samen ga je sneller, is het makkelijker, samen weet je meer en is het nog leuker ook.
Wil je dat ik eens met je meedenk of wil je dit samen met mij onderzoeken? Laat het me weten, de eerste stap kun je heel eenvoudig zetten door me een bericht te sturen.