fb

Ik las op Linkedin een artikel van iemand die adviseerde om nu te blijven zitten waar je zit, je wensen t.a.v. een andere baan in de ijskast te zetten en te stoppen met het onderzoeken welke baan bij jou past. De strekking was dat je, gezien de moeilijkere arbeidsmarkt nu, blij moet zijn dat je werk hebt, dat het lastiger is om een overstap te maken nu, en dus beter om je wensen te parkeren. Ik las het met verbazing want ben het daar om meerdere redenen zó niet mee eens. En omdat ik bij kandidaten soms ook angst hoor over de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, wil ik mijn ideeën hierover graag met je delen.

  1. Als jij ongelukkig bent in je werk dan is het niet zo eenvoudig om te accepteren dat je er maar moet blijven zitten. Ontevreden zijn in je werk kost heel veel energie en dat neemt vaak ook toe. Wellicht ervaar jij al signalen die erop duiden dat je het niet meer naar je zin hebt in je werk, zoals: op zondag opzien tegen de nieuwe werkweek, vermoeider zijn dan dat je zou willen, wakker liggen omdat je piekert over je werk, een korter lontje krijgen. Dan hou je het niet zomaar gemakkelijk nog een lange tijd vol. Ook wanneer je zonder werk zit en aan het solliciteren bent, wil je ook liever gaan doen waar je blij van wordt. Dat is beter dan terug naar een functie waar je minder gelukkig in was.
  2. Als je je wensen in de ijskast zet, dan sluit je je af voor mogelijkheden die er wellicht toch zijn. Als je ongelukkig bent in je werk en je stopt met onderzoeken naar wat nu echt bij jou past, dan zal het per definitie blijven gaan zoals het gaat. Want dan verandert er niks.
  3. Waarom zou je stoppen met onderzoeken van wat bij jouw past als je daar gewoon mee door kunt blijven gaan? Het één sluit het ander niet uit. Je kunt prima door blijven zoeken naar die baan waar jij blij van wordt en daarnaast ook nog even blijven zitten waar je zit. Sterker nog: je kunt het maar beter nu alvast uitgezocht hebben. Dat is goed voor je eigen rust, je hebt duidelijk waar je het liefst naar toe zou willen. En dan kun je de overstap maken wanneer jij daar aan toe bent.
  4. Het kan misschien wat langer duren met het vinden van die baan, zeker als je een switch wilt maken naar een ander soort beroep. Er zijn meer mensen die nu solliciteren maar er zijn grote verschillen in branches wat betreft het aantal vacatures. En hoe vroeger je start met jouw zoektocht, hoe minder druk je nog ervaart en hoe beter het voor je is.
  5. Er zijn nog steeds aardig wat mensen die een andere baan vinden. Op Linkedin zie je veel posts voorbij komen van mensen die een nieuwe baan hebben gevonden. Ook klanten die bij mij in een traject zitten slagen erin om wel een andere baan te vinden. Dus waarom zou je stoppen met zoeken?
  6. En tot slot: als je je wensen in de koelkast zet en ze er pas weer uit haalt als er weer meer mogelijkheden zijn, dan moet je het hele proces van onderzoek tegen die tijd nog op gaan starten. En dan is iedereen die dat in de tussentijd wel heeft onderzocht, je al voor gegaan.

Klanten die bij mij starten hebben vaak al lang gewacht met het gaan onderzoeken omdat ze denken dat het vanzelf wel duidelijk wordt. Of omdat de periodes waarin ze ongelukkig zijn in hun werk op en neer gaan waarbij het werk bij vlagen toch weer even mee valt. Maar op een dag ontdek je dat het niet zomaar vanzelf weer goed komt en dat het echt tijd is voor iets anders. En misschien herken jij dat ook: omdat het spannend is. Als je al weet wat je het liefst zou willen doen: hoe kom je dan bij die baan, waar en hoe vind je die? Maar je bent niet ineens van punt A naar punt Z. Dat gaat in stappen, die heel geleidelijk gaan waardoor je vertrouwen krijgt en je steeds zelfverzekerder voelt. Als jij een switch wilt maken naar een andere functie dan ben je niet volgende week al gestart in die functie.

Nee, mijn advies is juist: twijfel jij over je huidige werk: stop dan vooral niet met onderzoeken waar je wel gelukkig van wordt. Ga daar gewoon mee door en doe dat juist nu. En om je daarbij te helpen heb ik een leuke verrassing voor je. Vanaf vandaag staat mijn nieuwe product op mijn website: een gratis serie van 5 video’s met tips en oefeningen waarmee jij kunt onderzoeken waar jouw hart ligt in je werk. Het zijn korte video’s met praktische tips waarmee jij zelf alvast aan de slag kunt gaan om na te gaan waar jij nu blij van wordt in je werk. En omdat je eerder mijn e-book hebt aangevraagd, krijg jij als eerste de gelegenheid om deze te zien. Wil je graag meer aan de slag met het onderzoeken welke baan nu echt bij jou past? Meld je hier dan aan voor de video’s dan ontvang je ze in je mailbox: https://www.finesse-loopbaancoaching.nl/gratis-videos-met-tips/

Groeten, Francis