fb
Toen het gisteren zo stormde ben ik allerlei papieren en mails gaan opruimen, een heerlijke klus voor zo’n dag waarop je liever binnen blijft. Toen kwam ik een artikel tegen wat me eerder al eens triggerde en wat me nu ook weer fascineerde. Het artikel ging over geluk: geluk ervaren en ons gevoel van gelukkig zijn. En wat er werd gezegd is dat ons gevoel van gelukkig zijn:
voor 40% wordt bepaald door onze genen
voor 20% door wat we meemaken
en voor 40% door hoe we daar zelf mee omgaan.

En die laatste 40% die vind ik wel indrukwekkend. Dat is een hoog getal: bijna de helft van jouw gevoel van gelukkig zijn, wordt kennelijk bepaald door hoe jij zelf met zaken om gaat. Ik kan dat eigenlijk wel doortrekken naar werk want het ligt helemaal in lijn met hoe ik kijk naar gelukkig zijn in ons werk.

Mijn visie op werk is dat je moet doen waar je blij van wordt en dat je daarin je hart moet volgen. En daar ligt de link met die 40%: ik geloof er erg in dat je de regie over jouw werkgeluk zelf in handen hebt, je kunt zelf immers in actie komen. We brengen allemaal zo’n groot deel van onze tijd door op ons werk. En als het eenmaal duidelijk voor je is dat het niet meer gaat werken tussen jou en je baan of je werkgever, dan heb jij volledig de regie in handen om op zoek te gaan naar een baan waar je wel gelukkig van wordt.

Dat kan lastig lijken wanneer je niet weet wat je graag wilt doen, waar je blij van wordt, of welke functie het moet gaan zijn, in welke sector. Die onduidelijkheid kan juist verlammend werken terwijl jij ook dán zelf de regie kunt pakken. En gaan onderzoeken waar je dan blij van wordt en wat jou energie geeft en wat jij belangrijk vindt in een baan.

Die regie die kun je op verschillende manieren pakken. Plan voor jezelf een vaste tijd in per week om goed te gaan zitten voor de zoektocht naar je nieuwe baan. Kijk bijvoorbeeld voor jezelf waar je vraagtekens zitten en ga na hoe je daar antwoord op zou kunnen krijgen. Er een termijn aan verbinden kan ook helpen: besluit dat je jezelf bijvoorbeeld tot aan de zomer de tijd geeft om te ontdekken wat je leuk vindt. Of liever een nog kortere periode, want hoe langer je in deze situatie blijft hoe minder gelukkig je zult zijn. Een andere manier van regie pakken is de hulp van een Loopbaancoach in te zetten. Die kan je heel concreet helpen om jouw vraagtekens te beantwoorden en om jou zicht te geven op jouw “droombaan”. Ook een vorm van de regie nemen is: praat met mensen om je heen. Vertel jouw vrienden dat je het niet meer naar je zin hebt, en wellicht krijg je van hen waardevolle tips en denken ze met je mee. Het uitspreken naar anderen maakt dat het meer werkelijkheid voor je wordt en dat je in makkelijker in actie gaat komen.

Eigenlijk vallen alle vormen onder die regie in handen nemen. En dat is de eerste stap naar de verandering: dat je in actie komt. En je zult zien dat het je een goed gevoel gaat geven, dat zie ik ook steeds weer gebeuren in mijn loobpaantrajecten. Je bent zelf immers aan zet, je komt in actie en ook al weet je nog helemaal niet wat je volgende baan moet gaan zijn: je bent er wel mee aan de slag. En dat is dus dat deel van die 40% die je zelf in handen hebt.

Wil je hier op reageren of heb je vragen? Ik hoor het graag van je.
En wil je deze tips en adviezen graag elke 2 weken gratis in je mailbox ontvangen? Geef me dan hier je emailadres door.