fb

Ik help mensen met duidelijk krijgen wat die baan is waar ze heel gelukkig van worden. En de vraag die ik veel krijg en die ik heel goed begrijp is: “zijn er veel mensen die iets héél anders zijn gaan doen? Kun je wat voorbeelden noemen?”

Nu vind ik dat het niet per definitie zo hoeft te zijn dat als jij niet happy meer bent in jouw baan, dat het roer faliekant om moet. Dat verlangen is er wel vaak, veel mensen die ik begeleid hebben als ze starten vaak wel de wens om bij een heel andere functie uit te komen.

Maar er zijn verschillende uitkomsten mogelijk: van iets totaal anders tot iets wat best dicht ligt bij dat wat ze al deden. En van alles daar tussenin.

Zelf wilde ik in 2019 vanuit mijn baan als HR Manager ook graag iets heel anders gaan doen, maar kwam in mijn loopbaantraject ook uit op iets dat veel dichterbij lag dan ik had gedacht: Loopbaancoach. Wat ik in mijn 2e baan al ben geweest.

Ik vond dat niet erg en ik denk ook dat het niet erg hoeft te zijn als het niet iets héél anders wordt. Het gaat er immers om dat jij weer gelukkig bent in je werk, of dat nu in een totaal andere baan gaat zijn of in iets wat misschien wel minder ver van je ervaring of achtergrond vandaan ligt.

Maar terug naar de grote switches want die zijn er zeker legio bij de mensen die ik heb begeleid. Ik noem deze voorbeelden graag om jou te inspireren om ook te gaan voor jouw werkgeluk. Om je aan te moedigen om iets anders te gaan doen als jij dat wilt.

Het roer helemaal om
Deze switches zijn er gemaakt, deze mensen zijn echt iets totaal anders gaan doen. En ze zijn niet de enigen, ik zou er nog veel meer kunnen noemen:

🔷van secretaresse naar schuldhulpverlener
🔷een accountant én iemand in een baan in de horeca zijn beiden politieagent geworden
🔷diverse mensen vanuit banen in de detailhandel naar diverse functies in de zorg
🔷een salesmanager bij een uitzendorganisatie is als adviseur bij de gemeente gaan werken
🔷een procesoperator is opleidingsadviseur geworden, binnen dezelfde grote organisatie

Dit zijn 5 voorbeelden van mensen die zelfs 2 grote roeren hebben omgegooid, die na in loondienst te hebben gewerkt, voor zichzelf zijn begonnen op een heel ander vlak:

🔶 een hartchirurg die nu als zelfstandige werkt als grafisch vormgever
🔶 een communicatieadviseur die voor zichzelf is gaan werken als leefstijlcoach
🔶een andere communicatieadviseur die voor zichzelf is gestart als orthomoleculair coach
🔶een HR adviseur die nu ZZP recruiter is
🔶iemand vanuit de evenementen sector heeft haar eigen bedrijf o.g.v. voedingsadvies opgezet

En nog leuk om te noemen: mensen die 2 heel verschillende banen zijn gaan combineren:

✨iemand die in de kinderopvang werkt en daarnaast voor zichzelf is gestart als kattentrimmer
✨een HR adviseur die daarnaast docent is geworden
✨iemand in het onderwijs die naast haar baan een webshop is gestart
✨een HR adviseur die haar B&B ernaast is gaan runnen
✨een media adviseur die daarnaast docent is geworden

Zomaar wat voorbeelden van mensen die echt het roer omgooiden. En als jij dat ook wilt dan zou ik er echt voor gaan. Want ook deze mensen vonden het spannend, wisten vooraf niet wat die baan voor hen moest zijn. Vroegen zich af of een switch haalbaar was voor hen. En zijn het, toen ze het eenmaal duidelijk hadden, gaan doen.

En dit is voor jou ook mogelijk. Waarbij jouw roer niet faliekant om hoeft. Maar het mag en kan wel, maar net wat jij zelf wilt.

Zelf ben ik in 2019 van HR manager naar loopbaancoach gegaan en van loondienst naar ZZP. En heb naast mijn baan als loopbaancoach een webshop (als je benieuwd bent: www.hartelust-cadeaus.nl)
Maar ik had zelf wel een loopbaancoach nodig om mijn antwoorden duidelijk te krijgen.

Ik weet dus heel goed hoe het is om niet meer gelukkig te zijn in je werk maar niet te weten wat die baan dan wel moet zijn. Ik heb ook een jaar lang ervaren hoe het is om werk te doen wat je teveel energie kost omdat het je niet meer past. En ik weet hoe je duidelijk kunt krijgen waar jouw hart ligt in je werk. Én ik weet wat dat er heel veel mogelijk is, veel meer dan je wellicht denkt.

Waarbij het goed is om mee te nemen dat:
🔥er heel veel mogelijk is in de huidige krappe arbeidsmarkt die voorlopig nog gunstig blijft. Er is een kleine kanteling gaande maar we gaan van extreem krap naar nog steeds heel erg krap. Een mooie tijd om te gaan voor jouw droom!

🔥die stap lijkt nu waarschijnlijk spannend voor je doordat je mogelijk een vraagteken hebt bij die volgende baan. Maar dat spannende neemt af zodra je dat wel helder hebt, dan zul je zien dat je jouw stappen naar die baan echt gaat zetten. Zo ging het ook bij bovengenoemde mensen.

🔥het echt een kwestie is van “gewoon doen”, als je maar duidelijk hebt wat jouw baan is waar je heel blij van wordt. De mensen hierboven gingen ook vrij makkelijk voor hun nieuwe baan toen ze hun antwoord hadden.

Podcasts
Ik heb inmiddels 68 podcasts opgenomen over het onderwerp werkgeluk, je hart volgen in je werk, over bovenstaande onderwerpen zoals een grote switch maken en gaan doen waar je blij van wordt.

Deze “Finesse Loopbaancoaching podcasts” kun je luisteren op Spotify, Apple podcasts of op mijn website. Dit is de link naar Spotify: naar de podcasts
Zo kun je nog meer inzichten en tips ontvangen die jou op weg helpen, als je dat wilt.

Enneh: nog een mooie spreuk die ik afgelopen week las en die hierbij aansluit: het gaat om wat je kunt worden, niet om wat je bent geweest. Ben ik het helemaal mee eens!

Kalender:
📅 bekijk hier wanneer de volgende gratis online masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk” is
📅 op 19 juni 2024 start een volgende groep in het groepstraject “volg je hart in je werk” meer lezen kan hier
📅 elke maand zijn er 2 plekken vrij voor het 1-op-1 traject. Meer lezen kan hier
📅 de masterclass “meer werkgeluk met jouw kwaliteiten” kun je hier downloaden en kijken wanneer jij dat wilt
📅 de masterclass “succesvol solliciteren: tips en meest gemaakte fouten kun je hier downloaden en ook bekijken wanneer jij wilt