fb

Twijfelen doen we allemaal wel eens. En twijfelen kan goed zijn, omdat het je doet nadenken over een keuze. Het helpt je afwegen en laat je de verschillende opties bekijken. Met twijfelen vind ik op zich niks mis want het heeft een functie. En ik houd zelf de regel aan: bij twijfel gewoon nog even niks besluiten. Ik weet voor mijzelf inmiddels dat ik niet voor niks twijfel en dat mijn gevoel op een dag vanzelf zegt wat ik het beste kan kiezen.

Mijn sterrenbeeld is tweeling en tweelingen twijfelen over het algemeen veel. Daar heb ik inmiddels niet zo’n last meer van maar ik herken het van vroeger heel erg. Ik was altijd de laatste met kiezen uit de menukaart en als ik dan toch echt aan de beurt was kon ik nog steeds niet kiezen. En ik kon in kledingwinkels heel lang wikken en wegen over de ene of de andere broek. Om ze vervolgens allebei niet te kopen want ik ging nog even verder nadenken. Of ik kocht ze allebei en droeg er 1 (of nog erger allebei) dan niet 1 keer. Maar naarmate ik ouder werd is het twijfelen afgenomen, ik denk omdat mijn intuïtie sterker is geworden en ik goed naar mijn gevoel heb leren luisteren en daardoor sneller voel wat de keuze moet zijn.

Twijfelen heeft dus wel een functie maar het wordt wel heel vervelend als het te lang duurt. Met twijfelen wil je op een gegeven moment ook klaar zijn, je wilt dat twijfelen ergens toe leidt, dat het helder wordt.
Dat geldt ook voor twijfelen over jouw werk. Twijfelen kan gaan over jouw functie: welke functie past bij jou, wil je dit vak nog doen of moet het misschien iets heel anders zijn. Maar het kan ook gaan om de zaken er omheen. Past de organisatie nog bij je, haal je hier nog voldoening en uitdaging uit, kun je je hier wel blijven ontwikkelen? Wil je wel die verantwoordelijkheid, of juist meer? Misschien hangen jouw twijfels wel samen met de huidige situatie rondom het virus: zal ik afwachten of nog even aankijken wat er gebeurt, op de arbeidsmarkt, in jouw functie, bij jouw werkgever?

En zo kun je aardig zoet zijn met wikken en wegen. En wikken en wegen. En wikken en wegen. Ik herken dat ook bij veel van mijn klanten, ze denken vaak in cirkels, hebben de ene vraag geparkeerd dan komt de volgende weer aan bod. Als je niet kunt kiezen dan is het goed om proberen inzicht te krijgen in je dilemma. Er zijn verschillende vragen die je jezelf kunt stellen als je twijfelt over jouw werk: wat maakt dat ik twijfel? Is er iets veranderd aan de situatie? Is er een aanleiding? Is de twijfel gebaseerd op feiten of is het mijn eigen onzekerheid? Of zijn de verschillende opties onduidelijk voor je omdat je niet goed weet wát je wilt doen? Het kan je ook helpen om bij jezelf door te vragen met waarom: waarom is het niet leuk meer, waarom denk je dat iets anders beter is, waarom vind je dat belangrijk?

Wat ook kan helpen is een lijstje maken met voors en tegens. Ik werk zelf graag met mindmaps en dan met de hele praktische variant: je tekent een cirkel, zet daar het onderwerp in, bijvoorbeeld: ‘de plussen van mijn huidige functie’. En je maakt een cirkel met ‘de minnen van mijn huidige functie’. Vervolgens schrijf je bij beide cirkels alle plussen en minnen op die in je opkomen. Helpt heel goed om te structureren en analyseren. Als het dan nog onduidelijk voor je is kun je nog een rapportcijfer geven aan alle punten die je hebt opgeschreven: van 1 tot 10 van niet naar heel belangrijk voor jou. Want bij het maken van een keuze kan de ene factor zwaarder meewegen dan de andere.

En soms is een keuze maken ook gewoon beter dan maar blijven twijfelen. Dan maakt het doorhakken van de knoop het vanzelf duidelijker. Ik houd persoonlijk ook van die optie: begin gewoon, dat gebeurt er tenminste iets. Door te doen ontdek je het vanzelf. Daarbij is het ook belangrijk om te beseffen dat geen enkele keuze definitief hoeft te zijn, mocht je ontdekken dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, dan kun je altijd opnieuw kiezen. En eenmaal gekozen gaat er vanzelf iets in beweging waarbij elke beweging leidt tot een volgende beweging of actie. En zo gaat het balletje dan vanzelf aan het rollen.

Twijfelen heeft een functie maar het kan je ook belemmeren en daarom is het ook zo fijn om twijfelen te zien veranderen in duidelijkheid en antwoorden, zeker als het om je werk gaat want we besteden zoveel tijd aan ons werk. En komt je er niet uit, schakel dan hulp in, het helpt vaak dat er iemand met je meedenkt. Die je een spiegel voorhoudt maar die ook op een afstandje kijkt en luistert naar wat je zegt waardoor je sneller gaat zien wat de keuze moet zijn, hoe je het aan kunt pakken en welke keuze en actie er nodig is in jouw werk.

Hoe is dit voor jou? Ben jij aan het twijfelen over jouw werk? Ben jij een twijfelkont? Of hak jij makkelijk knopen door? Ik ben benieuwd en vind het leuk als je het me laat weten.