fb

In deze tijd, zo vlak voor de zomer en de vakantieperiode, is de kans groot dat jij het nadenken over jouw werk even parkeert en je meer richt op andere dingen. Zoals vakantie, even niet werken, lekker lange zomeravonden, veel buiten zijn.

Enerzijds begrijpelijk maar anderzijds ook een valkuil. Want daarmee bestaat de kans dat je het gevoel hebt dat je minder ontevreden bent op dit moment. Of dat je werk beter te doen is nu, of dat de noodzaak om het te veranderen er nu niet zo is.

En dat is vaak niet waar. Je ontevredenheid over je werk is niet minder, maar je richt je minder op jouw baan. En zo spoel je eigenlijk de tijd om met jouw werk aan de slag te gaan, door. En schuif je de situatie voor je uit.

In de herfst en wintermaanden denken meer mensen na over hun werk dan in de lente en zomermaanden. En prima als jij daar een goed gevoel bij hebt! Dan vooral zo doen.

Wat ik elk jaar weer alleen wel zie gebeuren is dat mensen het nu wel even prima vinden, maar dan in de zomervakantie tot de ontdekking komen dat ze er zo tegenop zien om weer aan het werk te gaan.

Veel mensen besluiten in de zomervakantie dat het tijd is om echt stappen te ondernemen. Veel Loopbaancoaches hebben verreweg de drukste maanden van september tot en met januari.

Prima als dit voor jou goed werkt, als jij het fijn vindt om nu even minder met je werk bezig te zijn, eerst maar eens lekker vakantie te gaan houden en dan weer kijkt hoe je werk daarna voelt.

Dat is niet onbekend voor mij hoor. Ik heb het zelf 6 jaar geleden ook gedaan, toen ik niet meer gelukkig was in mijn werk. En dat werkte voor mij, toen. Maar na de zomervakantie kwam hij ook wel een beetje als een boemerang terug.

Want eenmaal weer aan het werk was er natuurlijk niet veel veranderd, en liep ik tegen precies hetzelfde aan als waarover ik voor mijn vakantie ongelukkig was. Waardoor het als nog erger voelde omdat ik er even niet mee geconfronteerd was geweest, er even uit was geweest, afstand had gehad en vooral erg had genoten van mijn vakantie.

Daarom toch wat tips voor als jij zegt: “je hebt wel een punt, eigenlijk wil ik het nadenken over mijn werk niet zomaar parkeren”. Het kan je dan helpen om:

✅In deze zomermaanden een lijstje bij te houden van functies, werkzaamheden en organisaties die jij leuk vindt of die jou leuk lijken. Dat is lekker positief en opbouwend, alles wat je aanspreekt mag erop

✅Een tijdlijn voor jezelf te maken. Wanneer wil jij echt concreet met je werksituatie aan de slag gaan? Hoe lang geef je jezelf de tijd nog om het aan te kijken en wanneer wil je echt die andere baan? Of je huidige werk veranderen, gaan solliciteren, maar net welke acties jij wilt ondernemen?

✅Want dat is de volgende: wat voor acties zou je willen ondernemen na je vakantie? Het is ook goed om daar een lijstje voor aan te leggen. Het verzamelen van wat je wilt gáán doen is ook al helpend

✅En vooral: zet/houd al je voelsprieten uit. Kijk bijvoorbeeld tijdens je vakantie ook eens om je heen: wat zie jij aan leuke functies voorbij komen? Wat lijkt je leuk om te doen? Wat is er allemaal nog meer in de wereld? Zonder dat je je ook al afvraagt: maar hoe dan?

En een bonus tip💡: het geeft jou wel een kans en ook een voorsprong als je in deze tijd juist WEL aan de slag gaat met je werk. Zo vonden de afgelopen 3 weken 10 van mijn loopbaankandidaten hun nieuwe baan!

Dat is echt veel, ik vind het geweldig! En word daar zo blij van. Ik was zelf afgelopen 2 weken met vakantie en het regende gewoon berichtjes van mensen die het blijde nieuws van hun nieuwe baan met me deelden.

En niet zomaar een baan, nee allemaal een baan waarvan ze door hun loopbaantraject heel duidelijk hebben gekregen dat die het moest gaan worden.

Het geeft ook aan dat er in deze maanden veel mogelijk is. Dat veel bedrijven nog niet op vakantie zijn, dat het ook in de zomermaanden doorgaat.

Spoel deze tijd daarom niet te snel vooruit, schuif deze maanden niet zomaar aan de kant als ‘zomermaanden waarin in sollicitatie land niet veel gebeurt”. Er kunnen juist meer mogelijkheden zijn nu, omdat veel mensen “in de zomerstand” gaan.

Gewoon even iets om je mee te geven ter overdenking op een mooie zomeravond.

En PS wil jij wel blijven nadenken over jouw werk? Misschien helpt mijn e-book, mijn video-reeks of mijn podcasts jou waarin ik tips en inzichten deel die jou kunnen helpen om duidelijk te krijgen waar jouw hart ligt in je werk. Allemaal gratis en direct te ontvangen:

🔥Mijn gratis e-book met 8 praktische tips en inzichten: vraag hier het e-book aan
🔥Mijn gratis 5 video’s met leuke én waardevolle opdrachten en oefeningen: naar de video’s
🔥Mijn podcasts over allerlei onderwerpen die met jouw werk te maken hebben: naar de podcasts

En hij is wat minder zomers vandaag, maar toch een fijne avond!

Hartelijke groeten,
Francis