fb

Afgelopen vrijdag ging ik koffie drinken met 2 oud collega’s waar ik 20 jaar geleden mee heb gewerkt. Een van hen is al jaren mijn beste vriendin, de ander kwam ik 15 jaar later tegen in de supermarkt bij ons een dorp verder. Bleek dat we dicht bij elkaar wonen zonder dat we dat wisten.

Op een dag besloten we om eens koffie te gaan drinken in plaats van steeds in het gangpad bij te kletsen. Inmiddels zijn we wat koffies verder, dit keer spraken we met zijn drieën af.

Met een stuk cheesecake erbij kregen we het over switchen naar een heel andere baan. Daar hebben we een grote overeenkomst want 2 van ons zijn iets heel anders gaan doen, de derde is daarover aan het nadenken.

Ik ben zelf van HR manager in loondienst voor mijzelf begonnen als Loopbaancoach. En de ander met de switch besloot vanuit de commerciële functie waarin we destijds alle drie werkten, dat haar hart lag bij docent worden.

Dat is ze gaan doen, een flink roer om dus. En we concludeerden: dat is voor een groot deel ook een kwestie van “gewoon doen”.

Als jij niet happy bent in jouw baan dan fantaseer jij misschien ook over iets heel anders. En dan kan het zijn dat je dat een heel spannende stap lijkt.

En natuurlijk, het betekent vaak ook dat je wat risico moet nemen. Want je zegt het bekende en vertrouwde op en gaat iets heel nieuws aan.

Maar het is goed om te beseffen dat de grootste factor van het spannend vinden, voor veel mensen zit in:

❓A. niet weten wat die baan dan is waar ze blij van worden en/of
❓B. niet weten hoe je daar dan moet komen, hoe je die stap kunt zetten

Terwijl: zodra jij wél duidelijk hebt baan voor jou moet gaan zijn, zul je die overtuiging voelen dat dat de juiste keuze is. Dan verdwijnt een groot deel van de angst en het spannend vinden.

Je gaat dan sneller gaan handelen en kunt ook makkelijker die overtuiging op een werkgever overbrengen. En dan gaat de zoektocht naar die baan ook een stuk soepeler voor je.

Dit zie ik ook steeds weer zo gaan bij de mensen die een loopbaantraject bij me volgen.

Ik ben zelf ook “gewoon gaan doen” want ik wist heel zeker dat dit het moest gaan zijn. En die overtuiging maakte dat ik de stap ook zette.

Het spannende verdwijnt voor een heel groot deel zodra je weet waar je dan precies blij van wordt, wat die baan voor jou mag gaan zijn. Het is een kwestie van:

🎯1. duidelijk krijgen wat die baan voor jou moet zijn
🎯2. in kaart brengen wat er voor jou voor nodig is om die stap te zetten
🎯3. besluiten of dat voor jou dan wenselijk/haalbaar/realistisch is
🎯4. in je sollicitatie zo goed mogelijk onderbouwen waarom je die switch wilt maken. En noemen wat de overeenkomsten zijn met wat jij hebt gedaan, want die zijn er altijd meer dan jij nu denkt
🎯5. en parkeer die beren op de weg! Pas op voor aannames, check of wat jij denkt ook daadwerkelijk zo is. (En onderschat je brein hierbij niet, dat probeert jou te behoeden voor het onbekende).

Punt 1 kost het meeste tijd en inspanning. Maar als 1 helder is dan zie ik dat 2 t/m 5 vaak vrij snel gaan.

Wil jij graag iets (heel) anders gaan doen? Laat je dan niet tegenhouden doordat je het nu misschien spannend lijkt. Dat zou echt ontzettend jammer zijn. Begin bij stap 1, probeer dat vraagteken duidelijk te krijgen.

En wat het risico betreft: als jij weet dat je dit werk niet lang meer wilt blijven doen, dan weet je ook dat de dag sowieso komt dat je het bekende en vertrouwde los moet gaan laten. Dus waarom dan niet gaan voor iets waar je heel blij van wordt?

Daarbij hoef je die zoektocht niet alleen te doen. In mijn kalender hieronder zie je verschillende opties die jou wellicht kunnen helpen.

🎙️ En als je stap 1 probeert duidelijk te krijgen dan is mijn laatste podcast ook een tip:
nr 59. Waarom ik niet zo geloof in een droombaan en hoe die jou kan belemmeren luister de podcast hier

Kalender:
📅 de gratis online masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk”. Zie hier de volgende datum
📅 in december: nog 1 plek vrij voor het 1-op-1 traject. Hier kun je meer lezen over dit traject
📅 In 2024 start een nieuwe groep in het groepstraject “volg je hart in je werk”. Kijk hier voor de data
📅 30 januari is om 19.30 uur online masterclass “succesvol solliciteren: tips en meest gemaakte fouten”. Inschrijven kan hier

Hartelijke groeten,
Francis