fb

De kans is groot dat jij (bijna) vakantie hebt, heerlijk toch! Even tijd om afstand te nemen, te genieten en vooral ook te ontspannen en op te laden. En die laatste 3 kunnen voor jou wat lastig voelen: genieten, ontspannen en opladen. En mogelijk is jouw werksituatie daar de veroorzaker van.

Mensen vragen mij vaak of ze in hun vakantie beter wel of niet door moeten gaan met nadenken over hun werk. Dat kan ik natuurlijk niet helemaal voor jou beoordelen want het hangt er vanaf wat jou het beste helpt. De een vindt het fijner om er juist wel eens goed over na te denken en de ander sluit zich er graag even voor af, parkeert dat hele werk tot na de vakantie omdat het al zoveel impact heeft gehad de laatste tijd.

Bij mij ontstond het altijd vanzelf in de vakantie: naarmate de vakantie verstreek kreeg ik meer ruimte in mijn hoofd en ging ik automatisch wat meer op een afstand naar mijn werk kijken. Maar toen ik echt ongelukkig was in mijn werk nam dat tijdens mijn vakantie wel echt meer ruimte in beslag dan ik graag wilde.

Ik wilde er het liefst even niet over nadenken en ook niet over praten. Maar dat werkte niet, ik sprak er met mijn man juist meer over dan mijn bedoeling was. Waren we lekker ergens uit eten op een Italiaans terrasje met een heerlijk bord pasta met verse truffel voor onze neus, dan spookte het toch weer door mijn hoofd. Dus dan hadden we het er toch weer even over.

Nu had dat voor mij ook wel een functie want het hielp me met ordenen en structureren en goed te zien hoe het nou precies in elkaar stak en waar mijn onvrede precies zat. Tja ik weet als geen ander hoe werk je privé leven kan beheersen.

Wat voor jou het beste werkt dat weet alleen jij. Maar ik kan je wel wat tips geven die je misschien helpen hoe met jouw werk om te gaan op vakantie. Tips waarmee je er voor kunt zorgen dat je zoveel mogelijk op jouw manier van je vakantie kunt genieten.

Neem een boekje mee en schrijf zoveel mogelijk op. Door dingen op te schrijven blijft het niet in je hoofd rondspoken, hoef je het niet te onthouden én staat het ergens waar je het altijd kunt terug lezen. Daarbij helpt het je ordenen en structureren. Schrijf dingen gewoon van je af: gedachten, actiepunten, inzichten, ideeën, wensen, vragen: alles mag erop.

Merk je dat je werksituatie je teveel in de weg zit in je vakantie dan kan het goed zijn om een paar momenten in je vakantie te kiezen waarop je over je werk MAG nadenken. Dat maakt het vaak makkelijker om het op andere momenten wat meer los te laten. Heb ik ook wel eens gedaan: als we dan een siësta hielden of eind van de middag naar het strand gingen dan ging ik in plaats van lezen in mijn schrift van me af schrijven. En dan kon ik het ’s ochtends en ’s avonds makkelijker parkeren of juist vergeten.

Praat er juist wel over met mensen om je heen. We nemen vaak ten onrechte aan dat een ander het fijn vindt om het nu even niet weer over jouw werksituatie te hebben. Mogelijk wil jij die ander daarmee niet belasten terwijl die ander dat geen probleem vindt.

Dit hielp mij zelf erg: maak een actielijstje of een stappenplan. Doordat je er tijdens een vakantie op een afstand naar kunt kijken zie je vaak makkelijker wat je volgende actie moet zijn. Dan zie of voel je ineens beter wat je wilt of wat nodig is. Maak daarom een actielijstje voor na de vakantie: wat ga je dan doen of anders doen om je werksituatie te veranderen.

Heb jij geen werk maar ben je daar wel naar op zoek dan kan vakantie voelen als niet echt vakantie, dat hoor ik ook vaak van mijn klanten. Begrijpelijk, want je hebt nog geen uitzicht op wanneer je weer een baan hebt. Mogelijk is ontspannen daardoor moeilijk want als je geen actie onderneemt komt er ook geen baan, dus solliciteren moet eigenlijk doorgaan. En afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, zou ik toch proberen om ook in deze situatie wel vakantie te houden, als je dat graag wilt. Want ontspannen en opladen is ook echt belangrijk. Als je toch ook door moet gaan met solliciteren, of als dat fijner voelt, dan kun je het beste blokken maken en bijv. ’s ochtends 2 uur aan het solliciteren werken en de rest van de dag vrij nemen. Dat werkt namelijk beter dan er de hele dag half of versnipperd mee bezig te zijn want dat geeft onrust en ook juist geen voldoening.

En tot slot: ga er niet te geforceerd mee om. Je kunt jezelf juist in de weg zitten als je heel strikt besluit dat je niet bezig mag zijn óf juist  bezig moet zijn met je werk omdat het vakantie is. Zo werkt het meestal niet. Juist als jouw werksituatie zo is dat je er ongelukkig van wordt dan laat zich dat niet helemaal dwingen omdat jij besluit dat het vakantie is. Laat maar af en toe gebeuren dat het boven komt drijven, want ook dat heeft een functie.

Als je even afstand en ruimte neemt om na te denken over jouw werksituatie, ontstaan vaak goede inzichten. Zo heb ik zelf 3 keer in een vakantie best grote besluiten genomen.

De eerste keer besloot ik mijn baan op te zeggen omdat ik na ruim een half jaar nog steeds iets heel anders aan het doen was dan waar ik voor was aangenomen. Ik had het vaak aangekaart maar er veranderde niets. Ik heb echt opgezegd en dat luchtte zo op! (Ik besloot in de laatste week van mijn opzegtermijn overigens ook om toch te blijven, omdat ik een heel andere functie op een andere afdeling mocht gaan doen die me wel aansprak).

Mijn tweede besluit tijdens een vakantie was om mijn wens om een “winkeltje in kaarsen maken” ook te gaan uitvoeren. Als hobby, maar wel met een website. Ik zie mezelf nog precies zitten toen ik die knoop doorhakte: op een avond in een Grieks openlucht barretje met mijn toenmalige man. En het voelde heerlijk dat ik dat besluit nam, ik kon bijna niet wachten om te beginnen. En heb dat vervolgens met zóveel plezier gedaan, ik heb kaarsen gemaakt voor een yogawinkel, voor een terras in Nijmegen en voor kerstpakketten. Na 5 jaar was het ook goed want kaarsen maken is heel veel werk.

En mijn derde besluit was dat ik voor mijzelf ging beginnen. Ook in de vakantie besloten, een vakantie in Nederland, we zaten in onze tuin en ik heb toen die knoop doorgehakt want ik voelde heel sterk dat dit het moest gaan worden.

Besluit jij nou in jouw vakantie dat jij echt aan de slag wilt met onderzoeken van welke baan jij gelukkig wordt? Dan ben je van harte welkom in mijn groepstraject dat op 20 september start. Dan start een nieuwe groep (de groep daarna start in december/januari) van max 6 tot 8 mensen die allemaal gaan onderzoeken wat die volgende baan nou voor jou moet zijn, wat bij jou past en waar jij nou precies gelukkig van wordt.

Je ben van harte welkom omdat ik je heel erg gun dat jouw volgende vakantie er eentje is waarin jij er heel anders in zit, waarin je ernaar uit kijkt om weer aan het werk te gaan in een baan waarin je het heel erg naar je zin hebt.
Meer lezen over het groepstraject kan hier: <<< lees hier meer over het groepstraject >>>

Heb je interesse dan laat het me weten, je mag gewoon een reply sturen op dit bericht. Dan plannen we een matchgesprek in om kennis te maken, je vragen te bespreken en te kijken of dit groepstraject de beste optie voor je is.

En voor nu: een hele fijne vakantie. Geniet ervan, wat je ook gaat doen. Enneh, ben niet te streng voor jezelf. Kijk wat voor jou het beste werkt om uit te rusten en op te laden want dat heb je helemaal verdiend.

Zomerse groeten,
Francis