fb

Soms is het zo goed om de feiten even te checken. Zo merk ik regelmatig dat mensen verbaasd zijn dat zoveel mensen die een traject bij me volgen, die andere baan ook vinden. De beleving is toch als snel dat er weinig vacatures zijn en dat je in deze periode beter kunt blijven zitten waar je zit. Maar als je naar de cijfers kijkt over werkloosheid, het aantal mensen dat een baan zoekt, de manier waarop mensen hun baan vinden dan zie je dat die veronderstelling echt niet klopt.

Want wist je dat het werkeloosheidspercentage op dit moment maar 3,5% is? Dat is heel laag, want de frictiewerkeloosheid (het aantal mensen dat tussen 2 banen in zit) is altijd zo’n 2,5%.
En wist je dat in het eerste kwartaal van dit jaar 1,4 miljoen mensen een (andere) baan vonden in Nederland? Dat zijn er 125.000 per week!

Nog een interessant weetje: wist je dat meer dan 10% van de mensen hun baan vindt door open sollicitaties te sturen? Dit getal verbaasde mij ook maar het is echt zo. Je hoort vaak zeggen dat open sollicitaties niet zoveel zin meer hebben tegenwoordig maar het tegendeel is dus waar!

En weet je hoeveel vacatures er op dit moment alleen al online zijn in Nederland? Dat zijn er 187.500. Ja echt, online te vinden (en hierin is Linkedin niet eens meegeteld).

In bepaalde sectoren zijn er juist nog zoveel mogelijkheden nu. Zo is er nog steeds een groot tekort aan technische mensen. En wie de switcht wil maken naar de zorg of het onderwijs heeft nu ook meer mogelijkheden dan ooit. Onlangs hebben 4 van mijn klanten die switch gemaakt naar de zorg, vanuit een totaal ander soort functie van communicatieadviseur, verkoopmedewerker en customer service medewerker. En nog een aantal is die switcht op dit moment aan het onderzoeken. Laatst zei een klant van me dat ze het zo bemoedigend vond om dit soort informatie te horen omdat ze zó’n ander beeld had. Vandaar dat ik het met je deel, dan kun jij checken of jouw ideeën hierover kloppen.

Het is dus echt niet nodig en zelfs jammer als je nu niet op zoek gaat naar die baan waar je echt blij van wordt. Je hoeft je niet te laten tegenhouden door “deze tijd”, dat is een beer die we zelf op de weg zetten. Ik zou zelfs willen zeggen: laat je er JUIST NIET door tegenhouden. Grijp nu je kans, maak er werk van. Elke dag dat je besluit te blijven zitten in jouw werksituatie nu is een dag die je laat liggen in je werkgeluk.

Heb jij nu al vaker gedacht: ik wil hier eigenlijk echt iets mee, ik wil nu echt gaan onderzoeken waar mijn hart ligt in mijn werk, ik wil op een dag ook horen bij die 125.000 die elke week een baan vinden en dan de baan waar ik stikgelukkig van word? Waar ik met heel veel plezier naartoe ga omdat ik doe wat ik graag wil en wat bij me past?

Ik stel in mei weer 3 gratis loopbaansessies van een uur beschikbaar. Wil jij een van deze 3 sessies inzetten om te kijken hoe ik je kan helpen te onderzoeken waar jij blij van wordt, welke baan bij jou en jouw kwaliteiten past? Wat jouw volgende stap moet gaan zijn om weer met heel veel plezier naar je werk te gaan? Meld je dan uiterlijk 3 mei aan en wie weet is een van deze 3 loopbaansessies voor jou!

Groeten, Francis