fb

Ben jij weer begonnen na je vakantie? Of ga je bijna beginnen? En ben je zeg maar niet helemaal gelukkig dat de vakantie er weer op zit en dat je aan het werk mag? Een beetje balen dat je vakantie voorbij is mag natuurlijk. Ik vind het heel gezond om je vakantie leuker te vinden dan je werk. Maar als je echt met lood in je schoenen naar je werk gaat dan is dat toch wel een signaal.

Mogelijk heb jij in je vakantie besloten dat je echt eens moet gaan nadenken over je werk. Dat het tijd wordt om iets te veranderen of zelfs tijd wordt om naar iets nieuws uit te gaan kijken. Of denk je daar al een tijdje over. Een oefening die ik met al mijn klanten doe is de oefening van de energiegevers en ik denk dat die jou ook zal helpen bij het nadenken over jouw werk. Vandaar dat ik hem hier met je wil delen, samen met nog wat andere tips.

Elke Loopbaancoach kijkt wel naar jouw energiegevers en ook naar je energievreters, omdat het een hele waardevolle oefening is die jou inzicht kan geven in waar je nu blij van wordt en waar juist absoluut niet van. En wat je bij deze oefening doet is zo uitgebreid mogelijk al jouw werkzaamheden op een rijtje zetten. Soms is je CV daar al voldoende voor maar dat hangt ervan af hoe uitgebreid of beknopt deze is. Als je hem hebt kun je er ook je functieomschrijving bij pakken. Of je neemt een werkweek en zet alles wat je die week hebt gedaan op papier. Zet al die werkzaamheden op een rijtje, zo uitgebreid en gespecificeerd mogelijk en ga voor jezelf na welke werkzaamheden jou nou energie geven en welke energie kosten. Dit geeft je vast en zeker inzicht in waar je nou wel blij van wordt en waar niet van, in je werk. Nu houd ik erg van kijken naar mogelijkheden en naar dat waar je blij van wordt in plaats van niet blij van wordt, dus als tweede stap adviseer ik je dan om vervolgens na te gaan of je nog wel voldoende werkzaamheden hebt in jouw werk, die jou energie geven. Ga ook eens na waaróm die werkzaamheden je nou precies energie geven, waar zit hem dat in.

Wat ook goed is om na te gaan is: waar ligt het nou eigenlijk aan dat je niet meer gelukkig bent in je werk. Of omgekeerd: wat vind jij belangrijk in je werk en wat mis je nu. Het is namelijk wel wenselijk dat de waarden die jij belangrijk vindt wel grotendeels overeenkomen met de waarden van jouw werkgever. Een voorbeeld van mijzelf om je een idee te geven: ik houd persoonlijk absoluut niet van politiek bedrijven: van politieke spelletjes spelen of je politiek op moeten stellen. Ik houd veel meer van open en duidelijk vizier zonder verborgen agenda. Maar heb wel in een organisatie gewerkt waar politiek bedrijven een tijd heel erg aan de orde was. En dat was best een groot onderdeel dat ik dagelijks tegen kwam in mijn werk. Dat strookte zo ontzettend niet met mezelf, het kostte me echt veel energie om daarmee om te gaan. En afhankelijk van de mate waarin je het tegen komt in je werk kan het echt gaan wringen, het past namelijk niet bij je. Met één zo’n waarde die jou niet past, is misschien nog wel om te gaan, maar zijn het er meerdere dan gaat het je energie kosten. Daarom kan het je helpen om eens na te gaan hoe dat zit met jouw werk en jouw werkgever: passen jullie waarden bij elkaar?

Waar je ook naar kunt kijken is jouw motief om te werken. Wat is voor jou belangrijk, wat drijft jou om te gaan werken. Is dat de beloning? Of wil je mensen op weg helpen? Oefen je graag invloed uit, of wil je graag een deskundige zijn op jouw gebied? Hou je van status? Of wil je met mensen samenwerken of werk je juist graag alleen? Werk jij voor de voldoening, de zekerheid, de uitdaging, de passie? Of voor de rust of juist de dynamiek, of iets heel anders?

Dit zijn alvast wat handvatten om na te denken over jouw werk en de onderdelen waar jij blij van wordt. Hopelijk helpen ze je al wat inzicht geven. Heb jij nou vragen of onderwerpen waar je meer van zou willen weten die je graag terug zou willen zien in deze mails? Laat het me dan vooral weten, dan kijk ik hoe ik ze mee kan nemen.