fb

Een aantal weken terug had ik een opleidingsdag van mijn business coach en het thema van die dag was dromen. En de vraag die ze ons stelde was: als je mag dromen, waar zou je dan over 3 jaar willen zijn? Dat thema en die vraag gaven mij zulke goede inzichten dus ik dacht: ik deel deze vraag ook met jou wie weet helpt het jou ook.

Als jij mag dromen, waar zou jij dan over 3 jaar willen zijn? Hoe zou je willen dat je werk er dan uit ziet? Doe je dan nog wat je nu doet? Of wil je wat anders doen? Waar werk je dan? In wat voor functie en bij wat voor soort organisatie?

Ik wil dan absoluut doen wat ik nu doe want ik ben heel gelukkig met mijn werk. Maar er mogen over 3 jaar wel een aantal dingen anders. En doordat het gaat over een moment in de toekomst kon ik er op een afstand naar kijken. En door er op een afstand naar te kijken zag ik ook ineens dat er punten op mijn lijstje stonden waar ik gewoon nu al mee kan beginnen. Zo stond er bij mij dat ik over 3 jaar 1 dag minder wil werken om die dag te besteden aan het volgen van cursussen en webinars. En om me te verdiepen in onderwerpen waar ik nu niet aan toe kom. Mijn grootste inzicht hier was: waarom wacht ik daar eigenlijk mee, daar kan ik nu al mee beginnen. Dus heb ik vanaf april de vrijdagmiddag als “inspiratiemiddag” ingepland en dan mag ik lekker cursussen en webinars volgen. Geeft meteen een voldaan gevoel en ik doe het heel graag dus ik krijg er ook energie voor terug.

Dat was voor mij echt een eye opener. Dus laat ik die vraag ook aan jou stellen: van datgene wat er in jou opkomt als je droomt over waar je over 3 jaar wilt zijn, staan daar dan punten bij waar je nu al mee aan de slag kunt? En nog interessanter: waarom begin je daar nog niet mee? Bij mij was dat omdat ik volle weken heb in mijn agenda en het dus te druk had. Dat is ook zo en nu heb ik die tijd ook nog niet maar vanaf half april kan ik wel elke 2 weken de vrijdagmiddag blokken, daar hoef ik niet mee te wachten tot over 3 jaar. Dus dat heb ik gedaan en het voelt goed en geeft een leuk vooruitzicht.

Wat ook een goed inzicht was: als je er over 3 jaar wilt zijn, wanneer ga je actie ondernemen? Niet door over 3 jaar in actie te komen toch? Want dan ben je er over 3 jaar nog niet. Door te weten waar je dan wilt zijn kun je ook de weg ernaar toe bepalen. En nu kan het heel goed zijn dat jij niet weet waar je dan wilt zijn, maar besef dat je dan evengoed jouw weg ernaar toe wel kunt bepalen. Dan kun je voor jezelf bijvoorbeeld termijnen gaan stellen, er een soort planning aan te hangen. Dat hielp mij ook toen ik nadacht over waar mijn hart nu precies lag in mijn werk. Ik was al een half jaar na aan het denken en dacht dat het eureka wel zou komen. Maar besloot op een bepaald punt ook: ik kijk het nog een half jaar aan, weet ik het dan nog niet dan ga ik hulp van een Loopbaancoach inschakelen. En dat geeft mij rust, dat tijdspad eraan hangen. Dan geef je jezelf ten eerste namelijk ruimte in plaats van dat je dagelijks of wekelijks wikt en weegt wat je nu moet doen. En het geeft ook rust omdat je weet: mocht mijn situatie zo blijven dan weet ik ook dat ik over dat half jaar wel iets gaat veranderen want dan ga ik stappen ondernemen.

Je kunt je zoektocht ook in kleinere en nog meer specifieke blokken opdelen: nog x weken of maanden mag je neuzen naar leuke banen en kijken of je vindt wat je wel leuk vindt zonder dat je iets moet. Gebruik vervolgens een blok om te praten met iedereen om jou heen en vraag wat zij je zien doen. Plan een blok om je Linkedin profiel goed in te richten enzovoorts, maar net welke onderwerpen dat voor jou zijn. Een tijdspad eraan hangen met al die kleine stappen maken namelijk dat je er actief mee bezig bent en dat het je voldoening geeft.

Mijn coach zegt ook altijd: de Chinese muur is ook niet in 1 dag gebouwd, dat is ook steen voor steen gegaan. En elke steen maakt dat de muur weer een stukje verder af is. Wees daarbij blij met elke steen die je legt, want het betekent dat je in actie bent, eraan werkt en dat geeft voldoening. En op een dag staat die muur er dan vanzelf.

Fijne dag voor jou!