fb

Wat heel frappant is is dat veel van mijn klanten die in een traject zitten, of er net klaar mee zijn, op een bepaald punt in een soort spagaat komen. Een spagaat die voor jou misschien ook wel herkenbaar is, vandaar dat ik besloot dat het goed is om dit met je te delen.

Het komt namelijk best vaak voor dat er op een dag een baan voorbij komt die niet de baan is waar ze het liefst voor willen gaan, maar ook best een mooie kans is.

En wat is dan de beste keuze? Nog even blijven zitten in je huidige baan waar je (vaak al met best wat tegenzin) zit? En daar wachten tot de baan voorbij komt waar je wel helemaal blij van wordt? Of nu alvast de overstap maken naar iets waar je in elk geval al gelukkiger van wordt.

Het kom ook voor dat ze ineens 2 aanbiedingen krijgen met allebei andere voor hen belangrijke factoren die dan weer op een ander vlak liggen. Wat een soort van appels met peren vergelijken is.

Of: dat ze een switch willen maken naar een heel ander soort baan maar dan in hun oude vakgebied een baan aangeboden krijgen. En dan kan het voorkomen dat ze nóg liever weg willen in hun huidige baan omdat het daar niet goed meer bevalt en dan maar de overstap maken naar die andere functie zodat ze alvast weg zijn.

Deze keuze kan overigens een valkuil zijn want dan borduur je voort op iets waar je wel goed in bent maar niet meer gelukkig van wordt. En voor je het weet blijf je daar dan toch langer in plakken.

Allemaal lastige keuzes. Er is geen beste keuze die voor iedereen geldt want je huidige werksituatie kan verschillen. En ik help mensen om dat dan samen op een rijtje te zetten.

Mijn advies: en dat raad ik hen ook aan en jou hiermee ook: probeer zo lang mogelijk zo kritisch mogelijk vast te houden aan wat je het allerliefste wilt. Want die kans komt ook voorbij, echt. Alleen kan een andere minder ideale optie zich soms sneller voordoen.

En het kan ook zijn dat kiezen voor een minder ideale optie beter is dan doorgaan in de baan waar je nu ongelukkig in bent. Maar kies niet te vroeg, ben niet bang dat de andere niet komt, zorg dat je voor jezelf heel duidelijk hebt wat je het allerliefste wilt doen. En ga daar zo lang mogelijk voor.

En als je echt twijfelt: breng dan de plussen en de minnen in kaart, schrijf ze op, zet ze op een rijtje. Dat helpt vaak. Ik werk zelf in zo’n situatie graag met een mindmap. Die zorgen voor overzicht, structuur en rust en vaak zie je al wat de juiste keuze is als je hem hebt gemaakt.

Maar in deze tijd hoef je je wensen niet te snel te laten varen. En ook goed om te blijven herkennen: ons brein houdt van veilig, van zekerheid, van weinig risico nemen, van behoeden voor het onbekende. Van daaruit kiezen we vaak ook “safe” maar dat hoeft niet de beste keuze te zijn.

Ik heb nu even heerlijk vakantie en hoop dat jij ook even tijd hebt om te ontspannen, op te laden en te relaxen. Dat je even niet na hoeft te denken over jouw werk. Of misschien ga je dat juist wel doen, dat kan ook. Bij mijn gebeurt dat toch wel tijdens mijn vakantie, juist omdat ik dan ruimte heb in ook voel.

Veel mensen besluiten in hun vakantie om de stap naar een Loopbaancoach te zetten. Omdat ze in hun vakantie voelen dat ze niet terug willen naar de situatie van voor de vakantie. Of omdat ze er zo tegenop zien om na de vakantie weer aan het werk te gaan en besluiten om daar nu echt actie in te ondernemen.

Er zijn nu nog een paar plekjes vrij in het groepstraject dat start op 15 september. Mocht jij besluiten dat het voor jou tijd is om duidelijk te krijgen wat die baan voor jou moet zijn en wil je in september aansluiten? Stuur me dan een berichtje, dan kijken we of dit groepstraject iets voor jou is. Meer lezen over het groepstraject kun je hier: <<< ga naar het groepstraject >>>

Een hele fijne zomer en/of vakantie!